Kesan Positif dan Negatif Memelihara Kucing - GueSehat.com

"Kucing adalah mamalia pemakan daging milik Felidae. Ini memiliki ukuran kecil hingga sederhana, cakar berbentuk seperti sabit, kantong jari dapat masuk dan keluar, memiliki mata yang sangat tajam, dan memiliki perilaku wilayah yang sangat kuat.

- KBBI -

Kucing adalah haiwan yang kebanyakannya dipelihara oleh manusia. Seperti yang dilaporkan dalam cattery.co.id, ada seorang wanita bernama Lynea Lattanzio di California yang mempunyai lebih dari 1,000 kucing di rumahnya. Sebenarnya, semua kewangannya didelegasikan untuk membuat rumah kucing yang diberi nama "The Cat House on the Kings".

Menjaga kucing adalah sesuatu yang menyeronokkan, terutama bagi seseorang yang sering berada di rumah. Kerana pada hakikatnya, manusia adalah makhluk sosial yang perlu berinteraksi dengan orang lain. Sekiranya tidak ada orang yang boleh diajak bicara, seperti rakan, saudara, atau keluarga, haiwan peliharaan sering menjadi rakan sepermainan kita.

Terdapat faedah untuk memiliki kucing, tetapi ada juga kelemahannya. Secara amnya, kelebihan memiliki kucing adalah menghilangkan tekanan, meminta seseorang untuk diajak bicara, dan menjadi teman yang setia. Sebaliknya, terdapat juga kajian yang menunjukkan kesan positif memiliki kucing untuk kesihatan. Dilaporkan dari metro.co.uk, disebutkan bahawa mempunyai kucing dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan berdengkurnya dapat membantu menyembuhkan tulang, tendon, dan otot.

Mempunyai kucing juga dapat membantu kanak-kanak dengan autisme. Ini dibuktikan oleh kajian University of Missouri, yang menjelaskan bahawa interaksi sosial antara kanak-kanak dengan autisme meningkat secara drastik ketika mereka berada di sekitar haiwan peliharaan mereka, seperti kucing.

Dalam kajian itu, separuh daripada keluarga yang mengambil bahagian mempunyai kucing peliharaan. Ibu bapa melaporkan bahawa terdapat interaksi yang kuat antara mereka dan anak-anak mereka.

Selain memberi kesan positif, menjaga kucing juga boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan tubuh. Kesannya merangkumi penyebaran bakteria Bartonella Henselae dari gigitan kucing atau calar serta kurap.

Tambahan pula, kesan negatifnya sering disebabkan oleh kotoran kucing. Toksoplasma yang terdapat dalam tinja kucing boleh memasuki plasenta wanita hamil dan menjengkelkan organ janin, sehingga bayi dapat dilahirkan dengan kecacatan.

Selain itu, tinja kucing yang dijangkiti parasit boleh menyebabkan kerosakan pada organ pembiakan wanita. Sekiranya parasit Toxoplasma berkembang dalam sistem pembiakan, wanita akan mengalami kesukaran untuk mempunyai anak atau terdedah kepada kemandulan.

Tetapi bagi Geng Sihat yang ingin memelihara kucing, ada beberapa petua untuk anda, seperti yang saya petik rsh.fkh.ugm.ac.id. Anda harus mengetahui beberapa perkara penting untuk menjaga kucing, untuk mengelakkan parasit berbahaya seperti Toxoplasma, iaitu:

  1. Sekiranya mengelakkan daripada terkena najis secara langsung. Sekiranya anda ingin membersihkan kotak sampah, lebih baik menggunakan sarung tangan, kemudian basuh tangan anda selepas itu. Juga perlu membersihkan kotak sampah secara berkala 1-2 kali sehari, dan menggunakan pasir khas untuk sampah kucing.
  2. Sediakan makanan khas untuk kucing dan elakkan makanan mentah, seperti ikan atau daging.
  3. Menjaga kucing di rumah supaya kucing tidak memakan tikus atau haiwan lain yang mungkin tercemar dengan penyakit.
  4. Mandi kucing secara rutin 3 kali sebulan atau seminggu sekali, menggunakan syampu khas untuk kucing, kemudian jangan lupa mengeringkan bulu.
  5. Berikan vaksin yang sesuai dengan usia, seperti vaksin toxo dan vaksin rabies.
  6. Sekiranya kucing menunjukkan gejala penyakit, seperti tidak ada selera makan, lebih tenang dan kurang tangkas, serta hidung atau cirit-birit yang berair, segera berjumpa doktor haiwan terdekat.

Selain itu, setelah bermain dan bersentuhan langsung dengan kucing, jangan lupa untuk selalu mencuci tangan anda. Dengan menjaga kebersihan kucing dan kandangnya, kucing boleh menjadi haiwan yang selamat untuk dijaga