Kehamilan Dapat Diperhatikan Sebelum Menstruasi Terlambat | Saya sihat

Berdoa dan berusaha semestinya adalah "cara ninja" bagi setiap pasangan yang berkahwin untuk mendapatkan bayi tidak lama lagi. Setelah kedua-duanya selesai, dalam tempoh menunggu ini anda juga dapat mengesan tanda-tanda baik bahawa persenyawaan telah terjadi dan mungkin merupakan tanda positif pada kehamilan anda. pek ujian kemudian. Apa awak?

Tanda-tanda Awal Kehamilan

Sebilangan besar wanita tidak akan langsung mengetahui kapan dia mula hamil. Walaupun begitu, tidak mustahil, anda tahu, anda dapat merasakan pertanda baik bahawa telur berjaya disenyawakan oleh sel sperma dan peringkat awal kehamilan telah berlaku. Sebilangan tanda ini merangkumi:

 • Kekejangan implan dan pendarahan

Ramai wanita tertipu bahawa kekejangan yang mereka rasakan adalah tanda kedatangan haid. Walaupun mungkin, ini adalah kekejangan yang terjadi ketika embrio menanamkan dirinya ke dinding rahim dan terjadi pada waktu yang sama ketika haid biasanya bermula.

Selain kekejangan di kawasan perut bawah, kira-kira 25 peratus wanita mungkin melihat sedikit pendarahan pada masa implantasi. Ini disebut pendarahan implantasi, dan cenderung lebih ringan dan berwarna cair daripada pendarahan haid.

 • Kenaikan suhu badan basal

Suhu badan basal adalah keadaan suhu badan pada waktu pagi sebelum anda memulakan aktiviti. Biasanya, perubahan suhu badan basal akan berlaku sekitar 12 hingga 24 jam setelah ovulasi atau masa subur berlaku. Secara amnya, suhu badan anda ketika anda tidak ovulasi berkisar antara 35.5ºC hingga 36ºC, bergantung pada individu dan suhu di mana dia tinggal.

Setelah telur dilepaskan oleh ovari, suhu basal rata-rata akan meningkat sekitar 0.5ºC. Sekiranya anda hamil, suhu badan anda akan tetap tinggi hingga trimester pertama. Sementara itu, jika tidak, suhu badan basal akan kembali normal ketika haid berlaku.

Ingat, mengukur suhu badan basal anda bukan untuk menentukan kapan anda perlu melakukan hubungan seks, tetapi untuk memberitahu anda apakah ovulasi telah terjadi.

 • Sakit payudara

Fluktuasi hormon boleh menyebabkan payudara membengkak, terasa lembut, lebih sensitif terhadap seluar dalam / pakaian, atau gatal. Biasanya gejala-gejala ini dirasakan seawal 1-2 minggu sekitar konsepsi.

 • Keletihan

Perubahan hormon, terutamanya kenaikan progesteron yang tajam pada peringkat awal kehamilan, boleh membuat anda mengantuk sepanjang hari. Keletihan ini dapat dirasakan sebaik 1 minggu selepas pembuahan.

 • Sakit kepala

Tahap hormon yang meningkat juga dapat mencetuskan sakit kepala pada awal kehamilan, walaupun tahap di mana mereka dapat berlainan.

 • Menginginkan makanan tertentu

Istilah, yang biasanya juga disebut keinginan, mempunyai penampilan yang bervariasi. Ada yang merasakan keinginan untuk makan makanan tertentu setelah mengetahui bahawa mereka hamil, tetapi banyak juga yang menginginkan sesuatu yang sangat spesifik bermula pada awal kehamilan.

 • Enggan makan makanan tertentu

Berbanding dengan keinginan, bau atau rasa beberapa makanan boleh membuat anda kehilangan selera makan atau merasa mual.

Baca juga: Apa yang perlu dilakukan sekiranya terdapat benjolan di payudara
 • Kencing lebih kerap

Dorongan untuk membuang air kecil lebih kerap adalah tanda kehamilan bagi sesetengah wanita. Ini mungkin disebabkan oleh peningkatan kadar hormon kehamilan di dalam badan, yang meningkatkan aliran darah di buah pinggang dan kawasan pelvis.

 • Perubahan emosi

Perubahan mood yang ketara juga boleh menjadi tanda awal kehamilan. Walaupun begitu, keadaan ini tentu saja disebabkan oleh banyak faktor dan tidak semestinya dijadikan sebagai penanda aras untuk memastikan ibu mengandung atau tidak.

 • Muntah mual

Sekiranya persenyawaan berjaya, anda mungkin mengalami loya dan muntah seawal 2 minggu selepas pembuahan. Ini boleh berlaku pada bila-bila masa sepanjang hari, tidak hanya terhad pada waktu-waktu tertentu, misalnya pada waktu pagi.

 • Rasa tidak sihat tanpa alasan yang jelas

Sebilangan calon ibu tidak dapat menjelaskan gejala atau perubahan tertentu dalam tubuh mereka, tetapi mereka secara naluriah merasakan sesuatu yang berbeza.

Keadaan ini digambarkan sebagai tidak merasa seperti diri sendiri atau merasa tidak sihat tanpa sebab yang jelas, yang dapat menunjukkan perubahan hormon.

Sebilangan wanita juga merasa pening atau pusing pada awal kehamilan, selalunya ketika mereka bangun setelah berbaring. Gejala ini mungkin disebabkan oleh perubahan saluran darah yang membawa oksigen ke otak.

Baca juga: Ternyata bayi sudah mula belajar dari rahim!

Bilakah Masa yang Tepat untuk Mengikuti Ujian Kehamilan?

Selain daripada beberapa tanda awal kehamilan yang mungkin anda rasakan, menjalani ujian kehamilan pek ujian masih diperlukan. Dr. Yassin Bintang, Sp.OG (K) FER menekankan bahawa seseorang hanya boleh dinyatakan hamil sekiranya pek ujian menunjukkan hasil yang positif. Setelah keputusan ini diperoleh, Ibu harus meneruskan pemeriksaan kepada pakar obstetrik untuk mengira Anggaran Hari Kelahiran (HPL) berdasarkan Hari Pertama Menstruasi Terakhir dan hasil ultrasound.

Kemudian, bilakah anda harus melakukan ujian kehamilan dengan pek ujian? Sekiranya anda tidak sabar sehingga anda terlambat untuk haid anda, pek ujian yang paling awal boleh dilakukan pada 4-5 hari sebelum tarikh ibu anda.

Selama ini, hormon kehamilan dipanggil gonadotropin korionik manusia (hCG), yang dihasilkan oleh plasenta mula terbentuk di dalam badan setelah implantasi. Walaupun implantasi dapat terjadi pada awal kitaran haid, ia masih memerlukan masa untuk jumlah hormon hCG menjadi tinggi, sehingga dapat dikesan melalui ujian darah atau air kencing.

Penting untuk diingat bahawa mengambil ujian kehamilan terlalu awal dapat memberikan hasil yang tidak tepat. Seorang wanita hamil mungkin masih mendapat keputusan negatif sekiranya tahap hCG tidak terlalu tinggi. Positif palsu juga mungkin terjadi jika seorang wanita melakukan ujian yang salah, mengalami kehamilan kimia (keguguran yang sangat awal terjadi ketika telur disenyawakan tetapi gagal menanam sepenuhnya di rahim), atau mengambil ubat hormon tertentu sebagai sebahagian daripada rawatan kesuburan.

Sekali lagi, kesabaran adalah kunci dalam perjalanan kesuburan ibu dan ayah. Jadi, jangan cepat menyerah, okey?

Baca juga: Pendarahan semasa hubungan seks ketika hamil? Inilah penyebabnya!

Rujukan:

Berita Perubatan Hari Ini. Ovulasi 5 Hari Lalu.

Garis Kesihatan. Implantasi.

WebMD. Konsep .