Cara Melakukan Kebaikan - GueSehat.com

Sejak kecil, tentu saja, Gang Sihat telah diajar bagaimana melakukan kebaikan kepada sesiapa sahaja. Selain bertujuan untuk menjalin hubungan antara orang lain, melakukan kebaikan juga mempunyai banyak manfaat kesihatan, anda tahu! Jadi, apa faedahnya dan bagaimana anda melakukan kebaikan yang mudah dilakukan pada era yang semakin meningkat ini? Ayuh, cari!

Beberapa Perkara Yang Perlu Anda Ketahui daripada Melakukan Kebaikan

Sebelum mengetahui bagaimana melakukan kebaikan yang senang dilakukan, ada beberapa perkara yang perlu anda ketahui terlebih dahulu.

1. Melakukan kebaikan adalah tingkah laku semula jadi

Semasa anda dewasa, anda akan belajar nilai dan norma yang membantu anda menjadi orang yang baik. Contohnya, kesopanan, kasih sayang, toleransi, atau gabungan semua nilai.

Walau bagaimanapun, penyelidikan dari University of Buffalo menunjukkan bahawa keupayaan seseorang untuk berbuat baik juga bergantung pada DNAnya. Dalam kajian itu, para saintis mendapati bahawa beberapa orang mungkin dilahirkan dengan gen tertentu. Gen ini dapat merangsang reseptor tertentu dalam tubuh untuk menghasilkan oxytocin dan vasopressin. Kedua-dua hormon ini dikaitkan dengan perasaan cinta dan kemurahan hati.

Namun, itu tidak bermaksud bahawa hanya orang yang mempunyai DNA yang boleh menjadi orang yang baik. Para penyelidik juga mendapati bahawa genetik berfungsi bersama dengan pengalaman pendidikan dan kehidupan untuk ciri-ciri sosial seseorang. Oleh itu, sama ada anda dilahirkan dengan sifat baik atau berdasarkan pengalaman, sifat-sifat baik ini ada pada diri anda sejak usia dini.

2. Melakukan kebaikan dapat menolong anda hidup lebih lama

Salah satu keistimewaan untuk bersikap baik adalah berkongsi atau menolong. Apabila anda menolong seseorang, anda bukan sahaja memperbaiki kehidupan mereka, tetapi juga memperbaiki diri anda. Kajian menunjukkan bahawa mereka yang secara sukarela membantu orang lain hidup lebih lama.

Baca juga: 6 Tabiat Yang Baik Untuk Kesihatan

3. Anda akan merasa lebih bahagia apabila melakukan kebaikan

Bersikap baik kepada orang lain bukan sahaja memberi manfaat kepada mereka, tetapi juga memberi kebaikan kepada anda. Ini kerana berbuat baik dapat meningkatkan mood. Anda tidak perlu melakukan perkara yang hebat untuk melakukan kebaikan. Kadang kala, hanya memberi pujian sebagai kebaikan kepada orang lain.

4. Melakukan kebaikan adalah salah satu kunci kejayaan

Seseorang yang mempunyai sikap yang baik dan dapat menyesuaikan diri dengan emosi orang lain biasanya lebih berjaya dalam dunia pekerjaan. "Orang yang lebih mempercayai anda akan mempunyai interaksi yang lebih baik dengan anda.

Ini mungkin akan mempengaruhi gaji yang akan anda terima kemudian, "jelas Dacher Keltner, seorang profesor di University of California-Berkeley dan pengarah bersama Pusat Sains Besar yang Baik.

5. Melakukan kebaikan dapat mengurangkan tekanan

Walaupun menghadapi banyak cabaran, ada kegembiraan tertentu yang muncul ketika anda dapat mencapai posisi teratas. Salah satu beban dan yang mesti dihadapi tentunya adalah tekanan. Satu kajian mendapati bahawa "alpha lazy" atau orang yang dominan mengalami tahap tekanan yang lebih tinggi. Ini juga menunjukkan bahawa 'lelaki baik' atau seseorang yang baik hati lebih sihat.

Walaupun tidak menunjukkan sepenuhnya manfaat kesihatan pada manusia, penyelidikan ini cukup mendedahkan tentang apa artinya mengalah. Selain itu, berlatih empati dan simpati melalui meditasi juga terbukti dapat mengurangkan tekanan.

6. Melakukan kebaikan boleh membuat anda berasa lebih baik

Walaupun kadang-kadang 'terlalu bagus' adalah perangkap, kebiasaan ini juga dapat membawa sejumlah manfaat. Menurut ahli psikologi klinikal Lara Honos-Webb, Ph.D., apabila anda menolong orang lain dan melakukan perbuatan baik, ia menyebabkan otak melepaskan endorfin. Hormon ini dikenali sebagai hormon yang dapat memberikan perasaan gembira.

Di samping itu, melakukan sesuatu yang baik juga dapat merangsang otak untuk menghasilkan serotonin, hormon yang memberikan perasaan puas dan selesa. Selain itu, apabila anda mempunyai tujuan tertentu untuk melakukan kebaikan, misalnya ingin membuat seseorang tersenyum, itu dapat meningkatkan kebahagiaan anda sendiri.

Baca juga: Berani Menghadapi Ketakutan!

Bagaimana Melakukan Kebaikan?

Selain dapat menggembirakan orang lain, berbuat baik juga dapat memberikan banyak faedah untuk anda. Jadi, bagaimana anda berbuat baik? Di sini, GueSehat memberikan beberapa pilihan bagaimana melakukan kebaikan yang pastinya senang dilakukan oleh Geng Sihat!

1. Panggil seseorang yang kesepian

Biasanya akan selalu ada 1 orang yang paling dekat dengan anda yang kelihatan kesepian dan terpencil. Oleh itu, cubalah melakukan sesuatu yang baik dengan memanggilnya dan memintanya untuk memberitahu tentang kehidupannya.

2. Buka pintu untuk orang lain

Tidak kira siapa anda, jangan ragu untuk membantu membuka pintu, seperti di kafe, pusat membeli-belah, atau tempat awam lain.

3. Menukar dakwat pencetak atau mengisi semula kertas dalam mesin fotokopi

Daripada menggerutu kerana dakwat pencetak habis atau kertas di mesin fotokopi kosong, lebih baik anda membantu pekerja yang bertugas untuk mengisinya semula.

4. Layan kawan

Apabila anda berjumpa rakan di pantri pejabat atau kantin, tidak ada salahnya sesekali menawarkan diri untuk merawatnya. Tidak perlu membeli makanan atau minuman yang mahal, anda hanya boleh menawarkan secawan kopi atau muffin kegemarannya.

5. Menolong orang yang mempunyai batasan fizikal

Semasa berjumpa dengan orang kurang upaya, tawarkan untuk membantu mendorong kerusi roda mereka, menyeberangi jalan, atau mendapatkan ubatnya.

Baca juga: 7 Perkara yang Boleh Anda Pelajari daripada Orang Kurang Upaya

6. Tawarkan seseorang untuk mengambil tempat anda dalam talian

Apabila anda melihat seseorang kelihatan tergesa-gesa atau cemas kerana garis panjang, biarkan mereka menggantikan anda.

7. Memandu dengan baik

Semasa memandu di jalan raya, anda juga boleh melakukan banyak perkara baik. Contohnya, dengan memberi peluang kepada pejalan kaki untuk menyeberang terlebih dahulu atau membiarkan orang lain menduduki kawasan parkir kosong terlebih dahulu.

8. Beri pujian

Seperti yang dikatakan sebelumnya, anda juga dapat menunjukkan perbuatan baik dengan mengucapkan kata-kata baik atau pujian. Puji rakan atau rakan anda di tempat kerja untuk penampilan atau penampilan mereka.

9. Senyum lebih kerap

Cuba berjalan menyusuri koridor di tempat kerja sambil tersenyum. Anda mungkin terkejut melihat beberapa orang yang tersenyum kepada anda.

Baca juga: Mari Senyum, Terdapat Banyak Manfaat!

10. Mengucapkan terima kasih

Terima kasih dan mohon kata-kata ajaib yang dapat menjalin hubungan baik dengan orang lain.

11. Sumbang

Pada masa ini terdapat banyak cara untuk membuat sumbangan kepada orang yang memerlukan, misalnya melalui media sosial atau tempat-tempat ibadah.

12. Menanam sebilangan tanaman

Anda boleh melakukan kebaikan bukan hanya untuk sesama manusia, tetapi juga untuk persekitaran, misalnya dengan menjaga alam sekitar yang indah. Anda boleh memperbanyak tanaman dengan menanamnya di halaman anda atau mengambil bahagian dalam aktiviti pembersihan alam sekitar.

13. Berhenti mengeluh selama seminggu

Ini mungkin kaedah terbaik dari semua pilihan. Menyebarkan pengaruh buruk dengan sering mengeluh boleh mempengaruhi orang lain. Oleh itu, mulailah memberi tumpuan kepada perkara positif dan jangan mengeluh tentang apa yang anda alami.

14. Tunjukkan kasih sayang anda

Tunjukkan kepada orang yang anda sayangi bahawa anda benar-benar bermaksud bagaimana perasaan anda. Pelukan, ciuman, dan belaian lembut di bahagian belakang akan memberi banyak makna kepada pasangan anda.

15. Jadilah pendengar yang baik

Kadang kala seseorang mempunyai masalah, dia tidak memerlukan nasihat melainkan seorang teman untuk bercakap dan mengeluh. Untuk itu, luangkan masa untuk menjadi pendengar yang baik apabila rakan mempunyai masalah. Menunjukkan rasa empati dan mesra.

Bukan hanya untuk orang lain, melakukan kebaikan juga dapat memberikan sejumlah kebaikan untuk diri sendiri. Oleh itu, mari kita mula mempraktikkan beberapa cara untuk melakukan kebaikan seperti yang telah disebutkan sebelumnya! (TAS)

Baca juga: Jangan malu belajar menjadi ibu bapa yang baik

Sumber

Huffington Post. “6 Cara Bersikap Baik kepada Orang Lain Sebenarnya Bagus”.

Lifehacks. "30 Cara Menjadi Baik dan Menjadi Lebih Bahagia".