Adakah Air Beralkali Bermanfaat Untuk Kesihatan?

Akhir-akhir ini, adakah anda ditawarkan untuk membeli air alkali dari pelbagai jenama? Penjual mendakwa bahawa air alkali bermanfaat untuk kesihatan. Ada yang mengatakan ia dapat membantu memperlambat proses penuaan, mengatur tingkat pH tubuh anda, dan mencegah penyakit kronik seperti barah. Tetapi apa sebenarnya air alkali, dan mengapa semua orang sangat gembira dengan air alkali yang murah ini?

Dilaporkan dari Mayoklinik, kata "alkali" dalam air alkali merujuk kepada tahap pH, yang merupakan angka untuk mengukur seberapa berasid atau asas suatu bahan pada skala 0 hingga 14. Contohnya, air dengan pH 1 bermaksud sangat berasid, dan air dengan pH 13 akan sangat beralkali. Air alkali mempunyai tahap pH yang lebih tinggi daripada air minum biasa. Oleh kerana itu, sebilangan penyokong air alkali percaya bahawa ia dapat meneutralkan asid dalam badan. Air minuman biasa pada umumnya mempunyai pH neutral 7 manakala air alkali biasanya mempunyai pH 8 atau 9.

Baca juga: Hidup Sihat dengan Minum Air

Adakah benar bahawa air alkali bermanfaat untuk kesihatan?

Kewujudan air alkali sedikit kontroversi. Banyak pakar kesihatan menentang penggunaannya. Sebabnya ialah tidak ada kajian yang mencukupi untuk menyokong semua tuntutan kesihatan air alkali yang dibuat oleh pengguna dan penjual. Seperti yang dijelaskan di halaman Mayoklinik, air biasa masih terbaik untuk kebanyakan orang.

Sesungguhnya, terdapat beberapa kajian yang menyatakan bahawa air alkali bermanfaat sekiranya diberikan dalam keadaan tertentu. Sebagai contoh, satu kajian pada tahun 2012 mendapati bahawa minum air alkali dengan pH 8,8 dapat membantu mematikan pepsin, yang merupakan enzim utama yang menyebabkan refluks asid perut (back up asam lambung ke rongga esofagus dan rongga mulut). Kajian lain menunjukkan bahawa minum air alkali mungkin bermanfaat bagi orang yang mempunyai tekanan darah tinggi, diabetes, dan kolesterol tinggi.

Satu kajian baru-baru ini yang melibatkan 100 orang mendapati perbezaan ketara dalam kelikatan darah setelah memakan air dengan pH yang tinggi berbanding dengan air biasa, setelah melakukan senaman yang berat. Kelikatan adalah ukuran bagaimana darah mengalir melalui saluran. Mereka yang minum air pH tinggi didapati darah mengalir dengan lebih berkesan setelah minum air alkali. Semakin lancar aliran darah, semakin baik penghantaran oksigen ke seluruh badan. Namun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan kerana sampel kajiannya sangat kecil.

Baca juga: Fakta di sebalik kepercayaan bahawa air lemon dapat menurunkan berat badan

Kemungkinan kesan sampingan minum air alkali

Walaupun air minuman beralkali dianggap selamat, ia boleh menghasilkan kesan sampingan yang negatif. Beberapa contoh kesan sampingan negatif adalah menurunkan keasidan gastrik semula jadi. Air perut sangat berasid kerana bertujuan untuk membunuh bakteria dan kuman penyebab penyakit yang masuk melalui makanan.

Di samping itu, kealkalian berlebihan dalam badan boleh menyebabkan masalah pencernaan dan kerengsaan kulit. Terlalu banyak kealkalian juga dapat mengganggu pH normal tubuh, menyebabkan alkalosis metabolik, suatu keadaan yang dapat menghasilkan gejala berikut:

  • Mual

  • Gag

  • Gegaran di tangan

  • Kekejangan otot

  • Kesemutan di kaki atau muka

  • Kekeliruan

Alkalosis juga boleh menyebabkan penurunan kalsium bebas di dalam badan, yang boleh mempengaruhi kesihatan tulang. Walau bagaimanapun, penyebab hipokalsemia yang paling biasa bukan dari minum air alkali, tetapi dari mempunyai kelenjar paratiroid yang tidak aktif.

Baca juga: Bolehkah Air Putih Basi?

Jadi adakah air alkali selamat?

Masalah yang diketengahkan oleh pakar kesihatan bukanlah mengenai keselamatannya, melainkan tuntutan kesihatan yang dibuat tanpa penyelidikan yang boleh dipercayai. Tidak ada bukti saintifik yang mencukupi untuk menyokong penggunaan air alkali sebagai rawatan untuk sebarang keadaan kesihatan. Pakar perubatan memberi amaran agar tidak mempercayai semua tuntutan yang dibuat oleh penjual air alkali.

Sebenarnya, air alkali semula jadi terdapat di alam semula jadi. Air di pergunungan akan beralkali ketika melewati batu, menjadi mata air. Sudah tentu air mata air lebih sihat kerana mengandungi banyak mineral dari batuan yang meningkatkan tahap alkali. Air alkali yang dihasilkan secara besar-besaran biasanya dibuat dengan proses kimia yang disebut elektrolisis. Untuk meningkatkan nilai pH, produk yang disebut ionizer digunakan. Pengilang ionizer mengatakan bahawa elektrik digunakan untuk memisahkan molekul dalam air yang lebih berasid atau lebih beralkali, dan bahawa air berasid kemudian dialirkan keluar.

Sekiranya anda merasa mendapat air alkali, anda sebenarnya boleh membuat air alkali anda sendiri. Menambah perahan lemon atau limau nipis ke segelas air boleh menjadikan air lebih beralkali. Atau meneteskan baking soda ke dalam air minuman, adalah cara lain untuk menjadikan air lebih beralkali. Oleh itu, ingatlah, geng, jangan mudah tergoda dengan produk yang kita tidak tahu faedah dan risiko sebenarnya. (AY)