Manfaat Kimci untuk kesihatan | saya sihat

Hey, yang mana antara anda adalah kekasih drakor aka drama Korea? Baiklah, jika anda seorang kekasih drakorAnda pasti tahu apa itu kimci, makanan yang sering ditayangkan dalam drama Korea. Atau mungkin, anda pernah merasai kimci dan makanan ini telah menjadi hidangan kegemaran keluarga di rumah?

Kimci adalah makanan khas Korea dalam bentuk acar pedas yang terbuat dari sayur-sayuran seperti kubis dan lobak yang asin, dan dibumbui dengan bawang putih, cabai merah, halia, pasta ikan, dan kemudian diperam.

Baca juga: Ginseng, Akar Unik yang Sihat

Khasiat Kimci untuk Kesihatan

Tahukah anda bahawa hidangan tradisional Korea ini mempunyai banyak faedah kesihatan. Satu hidangan kimchi (kira-kira 150 gram) mengandungi 23 kalori, 2 gram protein, 1 peratus lemak, 4 gram karbohidrat, 2 gram gula, 2 gram serat, dan 747 mg sodium.

Kimchi juga merupakan sumber zat besi, di mana anda akan mendapat sekitar 21 peratus daripada keperluan besi setiap hari untuk satu hidangan. Walaupun kimchi tinggi natrium, sayur-sayuran di dalamnya akan memberi anda dos kalium yang baik, kira-kira 5 peratus daripada sasaran harian anda, yang dapat membantu mengimbangi kemungkinan kesan negatif natrium.

Berikut adalah faedah kesihatan yang dapat diperoleh dengan memakan kimci:

1. Kimci Dapat Menurunkan Kolesterol

Dalam pelbagai kajian ilmiah, kimci dikatakan mempunyai sifat antikanker dan antioksidan kerana kandungan antioksidannya yang tinggi fitokimia. Dalam kajian orang dewasa di Korea, mereka yang makan kurang dari 1.5 cawan kimchi setiap hari selama 7 hari, tahap kolesterol mereka meningkat dengan ketara. Walau bagaimanapun, kumpulan yang makan kimchi lebih sedikit, kira-kira 2 keping setiap hidangan, mengalami penurunan kolesterol.

"Para saintis tidak pasti ramuan kimchi mana yang bertanggungjawab menurunkan kolesterol," kata Alissa Rumsey, ahli terapi pemakanan. Sebilangan bahan biasa yang digunakan dalam kimchi mempunyai manfaat kesihatan.

Baca juga: Prosedur Ujian Kolesterol, Mudah dan Cepat!

2. Kimci Mengandungi Probiotik

Makanan yang diperam mewujudkan persekitaran yang membolehkan bakteria baik tumbuh dan membiak. Ini termasuk probiotik, mikroorganisma hidup yang menawarkan faedah kesihatan apabila dimakan dalam jumlah besar. Seperti sayur-sayuran dan makanan fermentasi lain, kimchi kaya dengan probiotik yang bermanfaat.

"Probiotik adalah bakteria sihat yang telah dikaitkan dengan banyak manfaat kesihatan, semuanya bermula di saluran pencernaan," jelas Samantha Cassetty, pakar pemakanan di New York City. Alissa juga menambah bahawa makan kimchi dapat membantu meningkatkan keseimbangan bakteria baik dan buruk di usus anda, yang akhirnya memberikan manfaat kesihatan bagi usus.

Proses penapaian di kimchi menjadikan makanan ini sangat unik. Lagipun, makanan yang ditapai tidak hanya mempunyai jangka hayat yang panjang, tetapi juga mempunyai rasa dan aroma yang tajam. Fermentasi berlaku apabila pati atau gula diubah menjadi alkohol atau asid oleh organisma seperti ragi, kulat, atau bakteria. Fermentasi pada Kimchi menggunakan bakteria Lactobacillus untuk memecah gula menjadi asid laktik, yang memberikan kimchi rasa masam khasnya.

Secara umum, masalah terbesar kimchi adalah keracunan makanan. Beberapa waktu yang lalu, hidangan ini dikaitkan dengan wabak E coli dan norovirus. Walaupun makanan yang ditapai biasanya tidak membawa patogen bawaan makanan, sifat kimia dan kesesuaian patogen menjelaskan bahawa kimchi masih rentan terhadap penyakit bawaan makanan. Oleh itu, jika anda mempunyai sistem kekebalan tubuh yang berkompromi, anda harus berhati-hati sekiranya anda ingin memakan makanan tradisional Korea ini.

Baca Juga: Mengenal Pakar Psikologi Makanan, Profesor Song Seung Heon dalam Pasangan Makan Malam Drama Korea

Rujukan:

Makan dengan baik. Manfaat Kesihatan Kimchi

Kesihatan wanita. 7 Manfaat Kesihatan Kimchi, Menurut Pakar Pemakanan

Garis Kesihatan. 9 Faedah Mengejutkan Kimchi