Khasiat Madu untuk Kanak-kanak Lebih 1 Tahun | Saya sihat

Selama 5 tahun pertama kehidupan, seorang anak akan diperkenalkan dengan banyak perkara baru. Bukan hanya rangsangan mengikut pertumbuhan dan perkembangan, begitu juga makanan dan minuman.

Sudah tentu, pengenalan makanan dan minuman kepada anak kecil anda dilakukan secara beransur-ansur, sesuai dengan usia dan bilangan gigi yang telah tumbuh. Bagaimana dengan madu?

Walaupun madu sihat, jangan berikan kepada si kecil jika dia berusia di bawah 1 tahun, Ibu. Sebabnya, sistem pencernaan si kecil tidak cukup kuat untuk menerima pengambilan madu. Sekiranya diberikan, berikut adalah beberapa perkara yang boleh berlaku:

  • Botulisme bayi

Sekiranya anak kecil anda berusia di bawah 1 tahun dan mengambil madu, dia boleh menghidap botulisme. Botulisme adalah gejala keracunan pada bayi yang disebabkan oleh bakteria Clostridium botulinum, secara semula jadi terkandung dalam madu.

  • Gangguan pernafasan

Kanak-kanak berumur 1 tahun ke bawah boleh mengalami reaksi alahan yang cukup membimbangkan. Sekiranya anak kecil anda sesak nafas setelah memakan madu, segera bawa dia ke doktor. Kemungkinan besar dia mempunyai reaksi alergi terhadap madu.

  • Gangguan muskuloskeletal

Sekiranya si kecil kelihatan lemah otot, itu juga reaksi alergi terhadap madu. Sama seperti masalah pernafasan, segera bawa anak kecil anda ke doktor jika ini berlaku.

Khasiat Madu untuk Kanak-kanak Berumur 1 Tahun

Kami mengesyorkan memberi madu kepada kanak-kanak berusia lebih dari 1 tahun. Walaupun selamat, Ibu dapat memberi madu ketika anak kecil anda berumur 2.5 tahun. Inilah 7 kebaikan madu untuk kanak-kanak berumur lebih dari 1 tahun!

  1. Menambah tenaga

Ramai kanak-kanak suka makanan dan minuman manis. Contohnya, gula-gula, kek, ais krim, hingga jus dan minuman tenaga. Sayangnya, semua menu lazat ini mengandungi kandungan gula yang tinggi dan ditambah dengan pemanis buatan.

Anak kecil anda pasti akan lebih bertenaga setelah memakan makanan dan minuman manis. Namun, selepas itu anak akan cepat letih dan kemudian menjadi ketagih makan makanan dan minuman manis. Tetapi anda tidak perlu risau kerana madu adalah pemanis semula jadi yang selamat untuk dimakan. Digali lebih perlahan, sehingga tidak akan mengganggu keseimbangan gula darah. Anak kecil anda juga dilindungi dari kemungkinan menghidap diabetes jenis 1.

  1. Lindungi hati

Manfaat madu benar-benar luar biasa, anda tahu, Ibu. Walaupun si kecil hanya meletakkan satu sendok teh madu di atas roti, ia dapat melindungi hatinya! Madu mengandungi pelbagai bahan yang dapat meneutralkan toksin. Jadi, pemanis semula jadi ini mampu berfungsi sebagai pelindung banyak organ dalam badan, termasuk hati.

  1. Digali dengan mudah

Seperti disebutkan sebelumnya, madu sangat lembut, sehingga mudah dicerna. Madu adalah produk makanan organik. Pastikan produk madu yang anda beli adalah madu asli dan bukan gula tambahan atau pemanis tiruan.

  1. Mengubati batuk dan sakit tekak

Sistem ketahanan badan si kecil yang masih kecil masih berkembang. Oleh itu, kanak-kanak mudah terkena pelbagai penyakit ringan, seperti batuk dan sakit tekak. Madu sendiri terbukti dapat melegakan dan menyembuhkan batuk dan sakit tekak pada kanak-kanak.

Ramuan madu untuk melegakan sakit tekak adalah mencampurkan 1-2 sudu teh madu dengan air suam. Berikannya kepada si kecil sehingga batuk atau sakit tekak sembuh.

  1. Kaya dengan vitamin dan mineral

Banyak kajian membuktikan bahawa madu kaya dengan vitamin dan mineral, sehingga dapat membantu anak-anak membesar.

  1. Madu boleh bertindak sebagai prebiotik

Madu boleh menjadi prebiotik apabila dicampurkan dengan dadih atau dadih, yang berperanan menjaga bakteria dalam pencernaan anak-anak.

  1. Melegakan GERD

Madu dapat melapisi esofagus dan saluran pencernaan, sehingga dapat mencegah rasa mual dan muntah dan asid perut naik ke kerongkongan.

Nah, berikut adalah beberapa kelebihan madu untuk kanak-kanak berumur lebih dari 1 tahun. Ingat, jangan berikan kepada anak kecil anda jika dia belum berumur, Ibu! (AS)

Rujukan

Menjaga Lebah Belakang Rumah: 5 Manfaat Kesihatan Madu untuk Kanak-kanak Lebih dari 2 tahun

Akademi Pembelajaran Awal Sunshine House: 5 Manfaat Kesihatan Madu untuk Kanak-kanak Lebih dari 2 tahun

Firstcry Parenting: Madu untuk Kanak-kanak - Manfaat dan Langkah berjaga-jaga kesihatan


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found