Perbezaan Antara Kontraksi Palsu dan Kontraksi Sebenar | Saya sihat

Pengecutan perut adalah perkara biasa pada wanita hamil. Kontraksi boleh menjadi tanda bahawa anda hampir tiba waktu penghantaran. Pengetatan rahim ini kadang-kadang membuat ibu bimbang, sama ada kontraksi ini normal atau tidak kerana ia mungkin kontraksi palsu.

Kontraksi palsu atau Braxton Hicks biasanya berlaku pada trimester ketiga kehamilan, bahkan beberapa waktu lebih awal. Penting bagi anda untuk mengetahui rupa kontraksi palsu dan apakah perbezaan antara kontraksi palsu dan kontraksi sebenar. Mari kita ketahui dalam artikel berikut!

Baca juga: Sakit Kepala Semasa Kehamilan? Hati-hati dengan Gejala Pra-eklampsia!

Kenali Apa itu Kontraksi Palsu atau Braxton Hicks

Terdapat 2 jenis kontraksi yang dirasakan oleh wanita hamil, iaitu kontraksi asli pada waktu kelahiran dan kontraksi palsu atau Braxton Hicks. Anda boleh merasakan kontraksi palsu semasa mengandung lebih dari 20 minggu. Kontraksi ini juga biasanya tidak menyebabkan kesan yang teruk pada wanita hamil.

Kontraksi palsu adalah normal kerana ia boleh menjadi tanda bahawa rahim sedang bersiap untuk bersalin. Walau bagaimanapun, Braxton Hicks bukanlah tanda bahawa waktu penghantaran sangat hampir.

Adakah anda tahu bahawa sebenarnya rahim telah mengecut pada 7 minggu kehamilan? Saiz rahim yang tidak terlalu besar membuatkan Ibu tidak merasakannya. Semasa pengecutan, rahim akan meregang dan mengecut.

Tanda-tanda kontraksi palsu adalah otot rahim mengetat dan perut anda akan terasa tegang. Biasanya kontraksi palsu ini berlaku sekitar 30 saat, tidak lebih dari 2 kali dalam 1 jam, dan boleh berlaku beberapa kali sehari.

Perbezaan antara Kontraksi Palsu dan Kontraksi Sebenar

1. Masa berlakunya

Pengecutan palsu biasanya akan terasa pada trimester kehamilan kedua atau ketiga. Manakala kontraksi asal berlaku pada usia kehamilan 37 minggu. Sekiranya kontraksi asal muncul lebih awal, anda cenderung melahirkan lebih awal.

2. Tempoh kontraksi

Pengecutan palsu biasanya berlangsung sekitar 30-60 saat. Manakala kontraksi buruh boleh berlaku lebih dari 1 minit.

3. Selang kontraksi

Pengecutan palsu umumnya dirasakan 1-2 kali dalam 1 jam dan muncul beberapa kali sehari secara tidak teratur. Walaupun kontraksi asal, kontraksi muncul secara berkala dan lebih kerap apabila masa penghantaran semakin hampir.

4. Sekiranya bertukar kedudukan

Kontraksi palsu akan berhenti jika anda bergerak atau melakukan aktiviti fizikal, sementara kontraksi buruh akan tetap terasa walaupun anda bergerak atau cuba berehat.

5. Kekuatan kontraksi

Kesakitan pada kontraksi palsu tidak meningkat. Manakala pada pengecutan asal, kekuatan pengecutan akan meningkat disertai dengan rasa sakit yang semakin meningkat ketika waktu bersalin semakin hampir.

6. Bahagian berkontrak

Pengetatan kontraksi palsu terasa di bahagian depan perut atau pelvis. Sementara itu, kontraksi buruh boleh bermula dari perut dan kemudian merebak ke belakang atau sebaliknya.

Baca juga: Mengatasi Sakit Belakang Semasa Kehamilan

Pengendalian Sekiranya Berlaku Kontraksi Palsu

Walaupun kontraksi palsu jarang menyebabkan kesakitan yang ketara, biasanya anda masih akan merasa tidak selesa. Untuk mengatasi kontraksi palsu atau helah braxton, anda boleh melakukan perkara berikut:

  • Tukar kedudukan badan. Anda boleh mengubah posisi tidur anda sehingga anda mendapat kedudukan yang selesa atau anda boleh mencuba berjalan.
  • Amalkan teknik relaksasi. Cuba lakukan teknik pernafasan dalam agar anda dapat mengembalikan keselesaan anda.
  • Memakan sesuatu. Ibu boleh minum segelas air atau teh atau makan makanan tertentu supaya rasa tidak selesa dapat dikurangkan.

Ibu Perlu Awas Sekiranya:

  • Kontraksi berlaku lebih dari 4 kali dalam 1 jam, walaupun usia kehamilan belum 37 minggu.
  • Perhatikan keputihan dari faraj. Ibu mesti berwaspada jika cairan menjadi lebih berair dan berlendir, terdapat kesan darah, atau pendarahan dari faraj berlaku.
  • Terdapat peningkatan tekanan di dalam pinggul seolah-olah bayi mendorong keluar.

Sekiranya anda mengalami kontraksi palsu, itu adalah sesuatu yang wajar. Tidak ada tindakan perubatan khas untuk mengatasinya. Ibu boleh mencuba beberapa petua di atas untuk mengatasinya. Tetapi jika terdapat kontraksi palsu dengan tanda-tanda yang cukup membimbangkan, jangan ragu untuk berjumpa doktor dengan segera! (AS)

Baca juga: Wanita Hamil Makan Lebih Banyak Bahagian, Betul?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found