Mahukan Program Hamil kepada Bidan atau Pakar Obstetrik? - GueSehat.com

Bagi sesetengah pasangan, mempunyai anak mungkin tidak sukar. Dalam beberapa bulan selepas berkahwin, tanpa melakukan program, proses kehamilan yang ditunggu-tunggu boleh berlaku. Walaupun begitu, tidak sedikit pasangan yang sebenarnya tidak mendapat anak dengan segera atau tidak pernah mempunyai anak walaupun sudah lama berkahwin.

Sekiranya ini berlaku, untuk mempunyai bayi, pasangan pasti akan mendapatkan nasihat daripada pakar mengenai program kehamilan yang perlu dijalankan, baik dari pakar kandungan atau bidan. Kedua-dua bidan dan pakar obstetrik diiktiraf secara perubatan untuk membantu dalam pemeriksaan wanita hamil dan proses kelahiran.

Jadi, apa yang berbeza dengan kedua-duanya? Mana yang terbaik untuk memberi nasihat mengenai program kehamilan? Untuk lebih jelasnya, mari lihat perihal perbezaan antara keduanya!

Baca juga: Sukar Mengandung, Program Kehamilan Apa yang Harus Anda Lakukan?

Siapa yang digelar bidan?

Ayuh, pasti tidak ada beberapa ibu yang tertipu dan tidak dapat membezakan antara bidan atau pakar obstetrik. Ya, kedua-duanya mempunyai tugas yang hampir sama, yang berkaitan dengan proses kehamilan dan kelahiran anak. Walaupun begitu, ada perkara asas yang membezakan kedua-duanya, anda tahu, Ibu.

Dari segi pendidikan, bidan adalah pekerja kesihatan yang telah mengambil pendidikan profesional bidan Diploma 3 atau Diploma 4. Setelah menamatkan pendidikan formal dan untuk mendapatkan lesen untuk berlatih sendiri, bidan mesti mempunyai sijil kecekapan yang membuktikannya kebolehan telah berkelayakan.

Seorang bidan biasanya lebih mementingkan wanita dengan keadaan normal atau tanpa keadaan perubatan tertentu. Ini berlaku untuk wanita yang ingin melakukan program kehamilan dan juga semasa proses kehamilan itu sendiri.

Wanita yang menjalani pemeriksaan kebidanan biasanya memerlukan sedikit intervensi perubatan dan tidak mengalami komplikasi semasa kehamilan. Ini kerana bidan hanya memahami prosedur asas kehamilan atau melahirkan anak.

Sekiranya seorang ibu ingin melahirkan anak kembar, proses ini agak lebih rumit daripada melahirkan bayi tunggal, jadi banyak pakar mengesyorkan melakukan pemeriksaan dan proses melahirkan dengan pakar obstetrik.

Seorang bidan boleh membantu proses kelahiran di pusat bersalin atau di rumah, tetapi ada yang melakukan latihan di hospital. Untuk pemeriksaan asas, seperti tekanan darah, gula darah, dan berat badan, wanita hamil masih boleh melakukan pemeriksaan di bidan. Namun, untuk pemeriksaan lebih lanjut, seperti ultrasound atau perkembangan janin yang lengkap, lebih baik dilakukan oleh pakar obstetrik.

Selain pemeriksaan fizikal, bidan juga biasanya akan mendekati dari pelbagai aspek, seperti sosial, spiritual, dan emosi. Oleh itu, jangan terkejut jika anda memerlukan lebih banyak masa untuk berunding dengan bidan.

Baca juga: Adakah berbahaya untuk mewarnai rambut semasa hamil?

Siapa pakar sakit puan?

Perjalanan untuk menjadi pakar obstetrik tidak secepat menjadi bidan. Sekiranya bidan mengambil masa sekitar 3-4 tahun dan kemudian mengambil tahap profesional dan dapat segera membuka latihannya sendiri, tidak begitu dengan pakar obstetrik.

Menjadi pakar obstetrik memerlukan masa sekitar 3,5-4 tahun untuk menyelesaikan ijazah sarjana muda dalam bidang perubatan. Setelah menamatkan pengajian, calon doktor memerlukan masa lebih kurang 2 tahun untuk mendapatkan bantuan bersama (koas), yang kemudian diikuti dengan mengikuti ujian kecekapan doktor sebagai tahap terakhir sebelum dilantik sebagai doktor umum.

Sekiranya semua tahap ini telah dilalui, doktor am baru dibenarkan untuk mengambil pakar pakar kandungan (obstetrik dan ginekologi / obgyn) yang berlangsung lebih kurang 4 tahun. Dalam praktiknya, pakar obstetrik mempunyai kewibawaan dan kecekapan yang lebih cekap dalam menangani proses kehamilan dan melahirkan anak yang lebih kompleks dan berisiko, seperti bayi kembar atau bayi. Namun, itu tidak bermaksud bahawa kehamilan tidak berisiko dan tidak memerlukan bantuan pakar obstetrik. Wanita hamil yang memerlukan pemeriksaan lanjut semasa kehamilan juga perlu berjumpa pakar sakit puan.

Baca juga: 5 cara untuk hamil dengan anak lelaki

Oleh itu, mana yang harus dipilih untuk menentukan program kehamilan?

Kedua bidan dan pakar obstetrik sebenarnya boleh menjadi pilihan yang tepat dan mempunyai wewenang untuk memberi nasihat mengenai program kehamilan. Namun, berdasarkan penjelasan di atas, anda perlu memberi perhatian kepada beberapa perkara. Perlu diingat bahawa bidan tidak mempunyai kewenangan untuk melakukan pemeriksaan lebih lanjut, terutama dalam kes-kes yang rumit. Bidan hanya dapat menjalankan pemeriksaan dan perundingan asas.

Seorang wanita yang berisiko atau mempunyai masalah perubatan tertentu mungkin lebih baik segera berjumpa pakar obstetrik. Ini kerana pakar obstetrik mempunyai lebih banyak wewenang dan kecekapan daripada bidan, seperti melakukan ultrasound. Dalam program kehamilan ini, pakar obstetrik juga dapat melakukan pemeriksaan fizikal, termasuk keseluruhan organ pembiakan Ibu.

Sekiranya benar bahawa terdapat masalah perubatan, seperti kedudukan rahim yang tidak sesuai atau keadaan tidak normal yang lain dalam sistem pembiakan, maka doktor mempunyai lebih banyak kewibawaan untuk membantu anda mengatasi masalah ini.

Kedua bidan dan pakar obstetrik sebenarnya boleh menjadi pilihan yang tepat untuk merancang program kehamilan. Namun, jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu yang lebih berisiko, jangan ragu untuk memilih pakar sakit puan sehingga anda dapat mendapatkan rawatan lebih lanjut. Oleh itu, adakah anda mempunyai pengalaman menarik ketika memilih bidan atau pakar obstetrik? Sekiranya ada, mari cuba kongsi kisah Mums di Forum Rakan Hamil! (TAS / AS)

Baca juga: Bolehkah Tekanan Darah Tinggi Semasa Kehamilan Menyebabkan Kematian?

Rujukan

"Apa itu Bidan?" - WebMD

"Doktor, Doula, Bidan - Mana Yang Sesuai untuk Anda?" - WebMD

"Sekiranya Anda Memilih Ob-Gyn atau Bidan?" - Ibu bapa

"Penyedia Penjagaan Kesihatan Obstetrik: Memilih Yang Sesuai Untuk Anda" - Cleveland Clinic

"Doktor atau bidan: Mana yang sesuai untuk anda?" - BabyCenter


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found