Kelebihan Mengonsumsi Daging Ayam Semasa Kehamilan | Saya sihat

Semasa mengandung, adalah mustahak bagi Ibu untuk sentiasa memperhatikan pengambilan makanan dengan pemakanan seimbang agar dapat menjaga kesihatan si Kecil di rahim dan juga ibu sendiri. Mengonsumsi daging ayam adalah salah satu yang sangat dianjurkan untuk wanita hamil, kerana ayam adalah sumber protein yang baik dan menyediakan sejumlah vitamin dan mineral penting lainnya.

Baca juga: Peraturan untuk Makan Mie Segera untuk Wanita Hamil

Adakah selamat memakan ayam semasa mengandung?

Ayam adalah sumber makanan yang sangat berkhasiat yang mengandungi protein dan 9 asid amino penting. Kedua-dua ramuan ini merupakan blok utama otot. Daging ayam juga mempunyai kandungan lemak rendah dan tidak banyak menyebabkan kegemukan.

Kelebihan daging ayam ini menjadikannya sesuai untuk dimakan oleh ibu hamil. Walaupun begitu, penting juga untuk memastikan bahawa daging ayam yang akan dimakan oleh Ibu telah dimasak dengan betul.

Daging ayam mentah atau bahkan mentah harus dielakkan sepenuhnya oleh Ibu kerana risiko pencemaran oleh bakteria listeria. Memasak ayam pada suhu melebihi 70 darjah celcius dapat membantu membunuh bakteria dan menjadikannya selamat untuk dimakan.

Kebaikan Memakan Daging Ayam Semasa Kehamilan

Mengonsumsi daging ayam semasa awal kehamilan akan memberikan nutrien yang diperlukan untuk menyokong perkembangan bayi yang sihat dalam rahim. Berikut adalah beberapa kebaikan makan ayam semasa mengandung.

1. Ayam adalah sumber kaya niasin atau vitamin B3. Kandungan ini dapat membantu merangsang perkembangan otak dan menjaga kesihatan otak.

2. Ayam mengandungi 9 asid amino penting yang dapat membantu memberi sokongan untuk membina dan menguatkan otot.

3. Ayam mempunyai kandungan lemak yang cukup rendah, sehingga dapat memberikan nutrien penting tanpa menyebabkan pengumpulan lemak. Untuk mengurangkan kandungan lemak di dalamnya, anda boleh memakan ayam tanpa kulit.

4. Mengambil 100 gram daging ayam setiap hari dapat memenuhi 50% keperluan protein harian wanita hamil.

5. Ayam adalah sumber asid lemak omega-3 dan omega-6 yang kaya dan kadar kolesterol rendah.

6. Hati ayam adalah sumber vitamin kolin yang baik. Vitamin ini dapat membantu fungsi otak dan ingatan bayi pada tahun-tahun awal setelah dia dilahirkan.

7. Hati ayam juga mengandungi folat, yang membantu mencegah kecacatan tiub saraf pada bayi.

8. Ayam mengandungi vitamin A dan E, selenium, dan tiamin. Vitamin dan mineral ini mempunyai sifat antioksidan yang dapat meningkatkan metabolisme dan tenaga.

9. Ayam membantu membekalkan zat besi dan zink ke badan. Kedua-dua mineral ini penting untuk pengembangan sel baru. Harap maklum bahawa kandungan zat besi dalam ayam mudah diserap oleh badan.

Semua nutrien dalam daging ayam dapat membantu perkembangan organ, sel, dan tulang bayi semasa dalam kandungan. Daging ayam juga dapat membantu mencegah penyakit kronik, seperti diabetes, kolesterol, dan penyakit jantung. Mengonsumsi 100 gram daging ayam yang dimasak adalah pengambilan harian yang disyorkan untuk wanita hamil.

Baca juga: Bolehkah Wanita Hamil Makan Mayonis?

Perkara yang Perlu Diperhatikan Semasa Makan Ayam Semasa Kehamilan

Daging ayam sebenarnya tidak mengandungi zat atau mineral yang berbahaya bagi wanita hamil, jadi sangat selamat untuk dimakan. Satu-satunya risiko yang perlu diketahui berkaitan dengan makan ayam adalah bakteria penyebab jangkitan yang dikenali sebagai Listeria.

Bakteria ini terdapat pada daging ayam yang tercemar dan boleh menyebabkan jangkitan yang dikenali sebagai Listeriosis. Listeriosis pada wanita hamil boleh meningkatkan risiko kelahiran pramatang, keguguran, jangkitan pada bayi baru lahir, atau bahkan kematian pramatang. Menurut kajian, 22% kes listeriosis pranatal mengakibatkan kematian neonatal.

Kes jangkitan listeria pada wanita hamil sebenarnya jarang berlaku. Walau bagaimanapun, ini masih perlu diperhatikan untuk mempertimbangkan bahawa wanita hamil lebih rentan terhadap penyakit atau jangkitan. Bakteria Listeria tidak dapat bertahan pada suhu lebih tinggi daripada 70 darjah Celsius.

Itulah sebabnya sangat digalakkan memasak ayam pada suhu ini untuk menghilangkan kemungkinan bakteria listeria. Wanita hamil tidak dibenarkan memakan daging ayam dalam keadaan separuh masak atau bahkan mentah.

Daging ayam adalah sumber makanan yang cukup senang dijumpai dan juga diproses. Selain itu, daging ayam juga mempunyai sejumlah nutrien yang bermanfaat untuk Ibu dan perkembangan si Kecil di rahim. Namun, pastikan untuk memakannya dalam keadaan masak dan juga dalam jumlah yang mencukupi, ya, ibu. (TAS)

Sumber:

Tangisan Pertama Ibu Bapa. "Makan Ayam Semasa Kehamilan".