Pembungkusan Makanan Yang Baik - GueSehat.com

Semasa membeli makanan yang dibungkus, kebanyakan kita mungkin hanya menumpukan pada rasa dan harga makanan tersebut. Mari luangkan sedikit masa untuk membincangkan pembungkusan makanan dan faedahnya bagi setiap pengguna yang berbelanja.

Pembungkusan yang tahan lama, kuat, dan tahan lama adalah salah satu sebab mengapa kita mempunyai bekalan makanan yang mencukupi, kerana peranannya dapat melindungi makanan, efisien, dan memudahkan proses pengangkutan.

1. Keselamatan dan Lindungi bahan makanan

Pembungkusan makanan dapat memanjangkan jangka hayat bahan makanan. Ini bermaksud makanan dapat disimpan dengan selamat untuk dimakan dalam jangka masa yang lebih lama.

Pendedahan kepada oksigen boleh menyebabkan makanan merosakkan. Oleh itu, beberapa jenis makanan dibungkus dalam bungkusan kedap udara. Kita tentu tidak mahu makanan yang kita makan menyebabkan penyakit, bukan? Baiklah, pembungkusan makanan dapat menjauhkan makanan dari mikroorganisma yang boleh menyebabkan keracunan makanan.

Bahan pembungkusan makanan juga mesti selamat. Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM) Republik Indonesia mengatur bahan pembungkus yang aman jika terkena makanan. Walaupun kemungkinan penghijrahan monomer dari bahan pembungkusan berterusan dengan masa, tahap yang dikesan sangat rendah sehingga dianggap tidak berbahaya.

Pembungkusan makanan juga mesti dapat melindungi makanan daripada kerosakan. Kemudian bahan pembungkusan mesti disesuaikan dengan fungsi ini. Contohnya, jangan masukkan telur ke dalam beg kertas tetapi gunakan kadbod plastik atau kukuh.

2. Kemudahan, kecekapan, dan maklumat

Inti pembungkusan makanan adalah untuk memudahkan pengguna mengambil apa yang mereka perlukan dalam jumlah yang tepat. Makanan boleh disimpan, membuka bungkusan, melihat bentuk makanan, dan bungkusan dapat dibuang jika tidak dapat digunakan lagi.

Pembungkusan makanan juga merupakan sumber maklumat mengenai kandungan produk, seperti kandungan nilai pemakanan, komposisi bahan makanan, dan juga tarikh penggunaan yang sesuai. Beberapa pakej juga merangkumi petua keselamatan makanan dan cadangan penyajian.

Bahan Pembungkusan Makanan

Pembungkusan makanan boleh dibuat dari kaca, logam, kertas, atau plastik. Kadang-kadang ia juga merupakan gabungan beberapa bahan. Berikut adalah beberapa bahan pembungkusan makanan yang sering kita temui:

  1. Kaca

Kaca adalah bahan pembungkusan makanan tertua. Ia pertama kali digunakan kira-kira 5,000 tahun yang lalu. Kelebihannya ialah kaca tidak lengai atau tidak mudah bertindak balas secara kimia, sehingga menjadi dinding pertahanan yang baik dari gas dan mikroorganisma. Kaca juga boleh disterilkan, mudah digunakan semula atau dikitar semula. Kelemahannya ialah bahan ini berat dan mudah pecah.

  1. Logam

Pembungkusan logam, seperti aluminium, tin berlapis timah, dan kaleng bebas plumbum telah digunakan sejak tahun 1900-an. Logam juga merupakan bahan yang baik dalam melindungi bahan makanan di dalamnya.

Logam boleh menerima haba dan ditutup untuk pensterilan. Aluminium boleh digunakan sebagai tin ringan untuk minuman. Tin tin lebih kuat dan boleh digunakan untuk minuman kalengan, makanan yang diproses, dan tin aerosol. Sementara itu, tin bebas timah adalah yang terkuat dan boleh digunakan sebagai penutup botol dan gendang besar untuk pembungkusan besar.

Walau bagaimanapun, zarah plumbum dapat berhijrah melalui makanan dan perlu dilapisi dengan bahan lain. Aluminium lebih mahal tetapi tidak dapat disambungkan, jadi ia hanya boleh digunakan sebagai wadah tanpa sendi. Kaleng bebas plumbum dapat berkarat, jadi mereka juga memerlukan bahan lapisan untuk melindunginya.

  1. Kertas dan kadbod

Bahan pembungkusan ini telah digunakan sejak tahun 1600-an. Kemampuan membatasi kertas adalah terhad, jadi jika digunakan sebagai bekas makanan, ia perlu dilapisi dengan lilin, pernis, atau resin untuk menjadikannya tahan air dan minyak. Manakala kadbod digunakan sebagai pembungkus kotak makanan. Kedua-duanya menyumbang sekitar 35% dari jumlah pembungkusan makanan yang digunakan di dunia.

  1. Plastik

Plastik adalah bahan pembungkusan terbaru, paling serba boleh, dan paling banyak digunakan. Ringan, murah, tahan panas, dan dapat digunakan dalam ketuhar gelombang mikro. Bekas dan botol plastik mempunyai simbol untuk menunjukkan jenis plastik, yang penting untuk proses kitar semula.