Penjagaan luka bahagian caesar - GueSehat.com

Sebagai seorang ibu, tujuan ibu mestilah melahirkan bayi dengan selamat dan sihat. Dan tentu saja apa sahaja yang akan dilakukan, termasuk menjalani pembedahan caesar. Sekiranya anda akan melahirkan menggunakan kaedah ini, maka ada beberapa rawatan diri tambahan yang perlu dilakukan selepas bersalin. Yup, apa lagi jika bukan rawatan luka bahagian caesar!

Ramai wanita mengakui bahawa proses pemulihan setelah melahirkan sememangnya jauh lebih sukar untuk ditangani daripada semasa mengandung. Kerana selain harus menyesuaikan diri dengan kehidupan baru sambil merawat si kecil, mereka juga harus melakukan perawatan luka caesar. Selama lebih kurang 6 minggu, anda akan merasa sakit di kawasan tersebut.

Berita baiknya, seiring kemajuan teknologi, kebanyakan luka caesar akan sembuh dengan baik dan cepat, bahkan hanya meninggalkan garis samar tepat di atas garis rambut kemaluan. Jadi, Ibu jangan takut. Mari kita ketahui semua mengenai pembedahan caesar juga langkah dan petua rawatan luka bahagian caesar dari Rakan Hamil!

Jenis-Jenis Bahagian Caesarean

Semasa pembedahan caesar, doktor akan membuat 2 sayatan di perut anda. Sayatan pertama adalah pada kulit perut dan yang kedua di rahim sehingga doktor dapat mengeluarkan bayi.

Pada masa lalu, jenis sayatan kulit ini dibuat secara menegak, bermula dari bahagian bawah pusar menuju garis rambut kemaluan. Jenis sayatan menegak ini sememangnya lebih menyakitkan dan rawatan luka bahagian caesar ini memerlukan masa lebih lama untuk sembuh.

Hari ini, 95% bahagian caesar membuat sayatan secara mendatar, iaitu di bahagian bawah abdomen kira-kira 2.54-5 cm di atas garis rambut kemaluan. Sebabnya, kawasan ini adalah bahagian bawah rahim yang paling tipis, jadi risiko pendarahan akan lebih kecil. Sebagai tambahan, jika anda merancang kelahiran normal untuk kehamilan anda yang seterusnya, risiko pembukaan pembedahan caesar akan lebih rendah.

Bagaimana bahagian C ditutup?

Pada dasarnya, sayatan di rahim akan ditutup dengan jahitan yang dapat menyatu bersama tisu (jahitan tidak perlu dikeluarkan). Namun, ada 3 cara untuk menutup bahagian caesar yang boleh dilakukan oleh doktor, iaitu:

  1. Gunakan stapler kulit khas. Kaedah ini cukup popular kerana senang dilakukan dan masa pengendalian yang cepat.
  2. Jahit menggunakan jarum dan benang kulit khas. Kaedah ini memakan masa lebih lama, iaitu sekitar 30 minit. Menurut beberapa pakar, menutup bahagian caesar dengan jahitan adalah pilihan yang lebih baik daripada menggunakan stapler. Sebabnya, beberapa kajian mengatakan bahawa kemungkinan luka bahagian caesar akan mengalami komplikasi.
  3. Menutup bahagian caesar juga boleh menggunakan gam khas. Sebilangan pakar mengatakan kaedah ini menjadikan luka sembuh lebih cepat dan parut menjadi pingsan. Walau bagaimanapun, kaedah ini dapat dilakukan bergantung pada beberapa faktor, salah satunya adalah konsistensi kulit dan lemak pada perut anda.

Penjagaan luka bahagian caesar

Dalam 2 minggu selepas melahirkan, bahagian caesar biasanya mulai sembuh. Walau bagaimanapun, diperlukan masa 6 minggu hingga 3 bulan setelah melahirkan sehingga luka pada bahagian caesar sembuh sepenuhnya.

Rawatan luka bahagian C mungkin menjadi cabaran bagi anda. Perasaan bahawa masih sakit ketika anda melakukan banyak aktiviti dan ketakutan akan jahitan terbuka akan selalu menghantui anda, ya. Untuk menjadikan Ibu lebih tenang, terdapat beberapa langkah dan petua yang boleh anda gunakan di rumah untuk rawatan luka caesar sehingga anda cepat sembuh. Lihat di bawah, Ibu!

  1. Bersihkan dengan air sabun

Ibu tidak perlu mengelakkan luka caesar terkena air. Sebaliknya, sekali sehari anda harus membersihkannya menggunakan air dan sabun. Basahkan kain lap dengan air sabun.

Pilih sabun yang formula ringan dan tidak mengandungi wangian. Daripada menggosok kawasan itu, tekan kain lap sehingga air sabun mengalir di kawasan itu. Ya, rawatan luka bahagian caesar yang betul tidak menggosok kawasan luka.

Selain menyakitkan, ini boleh mengganggu proses penyembuhan kulit perut. Selepas itu, bilas kawasan luka dan keringkan dengan menepuk lembut dengan tuala bersih atau kain lap.

  1. Biarkan ia terkena udara

Udara akan membantu proses penyembuhan luka pada kulit. Oleh itu, setelah selesai membersihkan dengan air sabun, ada baiknya biarkan bahagian caesar terkena udara selama beberapa minit sebelum menutupnya dengan pembalut. Seboleh-bolehnya, pakai pakaian longgar untuk mendedahkan luka ke udara.

  1. Ubah pembalut dengan tekun

Penjagaan luka caesar yang tidak kurang pentingnya adalah menukar pakaian ketika terasa basah atau kelihatan kotor. Sekiranya luka ditutup dengan plaster oleh pasukan perubatan, maka anda tidak perlu membukanya. Secara semula jadi, plaster ini akan hilang sendiri 2 minggu kemudian.

  1. Jangan menggaru

Anda tidak boleh menggosoknya, apalagi menggaru, Ibu! Tidak besar tidak! Tidak kira betapa gatalnya luka pada bahagian caesar, anda tidak boleh menggaruknya. Sebabnya, ini boleh menyebabkan keradangan pada tisu kulit dan menyebabkan jangkitan kerana tangan dan kuku tidak semestinya bersih.

Selain itu, luka caesar umumnya berada tepat di atas garis seluar. Untuk mengelakkan daripada menggosok, anda boleh menggunakan pakaian dalam kapas lembut atau menggunakan pakaian berbentuk pakaian longgar.

  1. Memenuhi pemakanan yang betul

Agar luka caesar pulih dengan cepat, maka biarkan badan melakukan proses penyembuhan. Pertama, fahami bahawa proses rawatan luka bahagian caesar bukanlah sesuatu yang pantas. Ia memerlukan masa dan kesabaran.

Ketika membuang air besar, misalnya, Ibu pasti akan merasa sakit kerana tisu di sekitar bahagian caesar akan merasa tertekan ketika terpaksa "mendorong". Petua ini adalah dengan mengambil banyak sayur-sayuran dan makanan berserat untuk mengelakkan sembelit atau sembelit dan menjaga pergerakan usus dengan baik. Jangan lupa minum banyak air juga.

Ibu juga memerlukan pemakanan yang mencukupi untuk menyokong pertumbuhan semula luka caesar. Makan makanan dengan nutrien penting, seperti vitamin C, D, dan A, zink, albumin, asid amino, dan asid lemak.

Salah satu bahan yang baik untuk rawatan luka cesarean adalah ikan ular atau Striata Channa. Ikan ini telah lama dimakan oleh wanita selepas bersalin. Yup, ikan snakehead kaya dengan albumin, asam amino, dan asid lemak, yang berguna untuk membantu mempercepat penyembuhan luka pembedahan dan melegakan kesakitan pada luka.

Tidak ketinggalan, makanan untuk meningkatkan imuniti, seperti jahe, bawang putih, dan jus sayur-sayuran, juga dapat mencegah ibu dari mendapat jangkitan semasa tempoh pemulihan selepas bersalin. Pada mulanya, luka caesar akan terasa kebas. Namun, dengan pemakanan dan senaman yang betul, sensasi ini akan hilang dalam masa lebih kurang 1 tahun.

  1. Terus bergerak

Luka caesar pada rahim dan perut sedang dalam proses penyembuhan. Oleh itu, elakkan membongkok dan memusingkan badan dengan cepat. Ibu juga tidak boleh bergerak secara tiba-tiba dan mengangkat sesuatu yang lebih berat daripada berat bayi.

Walaupun senaman selepas bersalin dianjurkan untuk semua ibu yang melahirkan, ada peraturan khas untuk ibu yang melahirkan dengan kaedah caesar. Menurut Garis Panduan Klinikal yang ditetapkan oleh Pusat Kerjasama Nasional untuk Kesihatan Wanita dan Kanak-kanak, senaman normal dilarang sekurang-kurangnya 10 minggu selepas pembedahan. Oleh itu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu apabila anda boleh mula bersenam dan jenis senaman apa yang disyorkan.

Walaupun begitu, itu tidak bermaksud anda tidak boleh bergerak sama sekali, kan! Peningkatan aliran darah sebenarnya akan membantu darah menyampaikan nutrien ke tisu luka dan mengurangkan risiko terkena trombosis vena dalam (DVT), yang merupakan pembekuan darah yang biasa berlaku semasa kehamilan dan selepas melahirkan.

Sekiranya anda berasa lebih baik, anda boleh membawa anak kecil anda menggunakan kereta sorong di sekitar taman berhampiran rumah atau di sekitar rumah. Yang penting adalah, lakukan semua pergerakan dengan perlahan dan tidak tergesa-gesa, ya.

Lalu bagaimana dengan aktiviti seksual? Biasanya, anda dinasihatkan untuk tidak melakukan hubungan seks dalam 6 minggu pertama setelah melahirkan. Namun, pastikan kepada doktor Mums kerana keadaan setiap ibu yang melahirkan adalah berbeza.

Itu beberapa langkah dan petua untuk merawat luka caesar, salah satunya adalah prosedur membersihkan luka caesar. Pantau luka caesar anda setiap beberapa jam. Perhatikan sebarang perubahan dan segera berjumpa doktor. Rasa kebas, kemerahan, bengkak, dan gatal pada bahagian caesar memang akan terasa. Namun, ingat bahawa luka itu adalah simbol perjuangan Mums demi Bayi. (AS)

Faktor Mesti Mempunyai Bahagian Caesarean - GueSehat.com

Sumber

Apa yang Harus Diharapkan: Merawat dan Meminimumkan Parut Bahagian C Anda

Smart Parenting: 5 Petua Merawat Luka CS anda