penyebab rasa manis di lidah - guesehat.com

Rasa manis di lidah adalah perkara biasa. Lidah kita paling mudah mengesan rasa manis, selain rasa pahit, masin, dan masam. Biasanya, anda hanya akan merasa manis setelah makan makanan yang mengandungi gula. Walau bagaimanapun, beberapa keadaan kesihatan juga boleh menyebabkan rasa manis pada lidah, walaupun orang itu tidak makan makanan manis. Inilah penjelasan lengkapnya.

Baca juga: Adakah benar bahawa kanak-kanak yang makan banyak manis boleh "gula terburu-buru"?

Punca Rasa Manis di Lidah

Doktor dan pakar masih mengkaji lebih mendalam mengenai penyebab gejala yang tidak biasa ini. Walau bagaimanapun, beberapa yang dijumpai adalah:

 • Masalah metabolik, seperti diabetes, ketosis, atau penyakit tiroid. Penyakit metabolik boleh mempengaruhi kemampuan tubuh untuk mengesan rasa dan menyebabkan rasa manis di mulut. Orang dengan penyakit metabolik juga cenderung menyukai makanan yang sangat manis.
 • Masalah neurologi, seperti strok, sawan, atau epilepsi. Rasa manis di mulut boleh menjadi gejala awal masalah neurologi.
 • Virus yang menyerang deria rasa badan. Gangguan sistem penciuman badan, sistem yang berperanan dalam indera penciuman, juga dapat menyebabkan rasa manis di mulut.
 • Jangkitan sinus, hidung dan tekak. Sebilangan bakteria, terutamanya Pseudomonas, boleh menyebabkan rasa manis di mulut.
 • Penyakit refluks asid yang mempunyai gejala asid perut naik ke kerongkong dan mulut juga boleh menyebabkan rasa manis pada lidah.
 • Karsinoma paru-paru juga biasanya mempunyai gejala awal berupa rasa manis pada lidah.
 • Kehamilan pada banyak wanita juga menyebabkan rasa manis pada lidah, terutama pada awal kehamilan.

Perubahan rasa pada lidah biasanya disebabkan oleh gangguan fungsi hormon. Keadaan ini sering menjadi faktor yang mengganggu hormon. Oleh itu, secara tidak langsung keadaan di atas menyebabkan rasa manis pada lidah.

Baca juga: 4 Akibat Penggunaan Gula Terlalu Banyak

Bilakah Memanggil Doktor?

Sekiranya anda kadang-kadang merasa manis pada lidah tanpa sebab, maka mungkin tidak ada implikasi penyebabnya yang terlalu berbahaya. Walau bagaimanapun, jika rasa manis yang anda rasakan berlaku dengan kerap dan kerap, lebih baik menghubungi doktor anda. Sebilangan besar kes rasa manis pada lidah disebabkan oleh gangguan pada sistem penciuman dan pernafasan. Punca lain yang sering dikenal pasti adalah masalah hormon (sistem endokrin) dan masalah neurologi.

Baca juga: Menjaga Gula Darah Stabil dengan Hidup Sihat

Untuk memeriksa keadaan ini, pilihan pakar yang boleh anda hubungi adalah pakar telinga, hidung, dan tekak, pakar endokrinologi, atau pakar sistem saraf. Apabila anda diperiksa, doktor biasanya akan melakukan pemeriksaan fizikal dan bertanya mengenai sejarah perubatan anda dan keluarga anda. Selepas itu, doktor akan mencari punca keadaan dengan melakukan ujian diagnostik dalam bentuk:

 • Ujian darah untuk memeriksa tahap hormon dan gula dalam darah
 • Ujian darah untuk memeriksa jangkitan bakteria dan virus
 • Imbasan otak untuk memeriksa aktiviti neurologi dan mencari kerosakan saraf.
 • CT atau MRI juga dilakukan jika diperlukan untuk memeriksa tanda-tanda barah di paru-paru.

Baca juga: Turunkan Gula Darah Tinggi dengan Petua Selamat ini!