Jadual Makan untuk Bayi Yang Berusia 6 Bulan - GueSehat.com

Susu ibu adalah makanan terbaik untuk bayi. Tetapi pada usia 6 bulan, sistem pencernaannya telah matang. Keperluan pemakanan mereka juga meningkat, jadi susu ibu sahaja tidak mencukupi. Nah, pada usia itu si kecil memerlukan makanan pelengkap untuk susu ibu (MPASI). Peruntukan MPASI tidak boleh sewenang-wenangnya. Pasti ada jadual makan seperti yang disarankan oleh pakar pediatrik, kerana ini akan mempengaruhi pola makan si kecil.

Jadual ini benar-benar perlu dibuat, kerana si kecil anda perlu menyesuaikan diri dengan perubahan dalam dietnya. Jadi, dia tidak akan terkejut dan sistem pencernaannya tidak terganggu. Jadual ini juga membuatkan anda memberi makanan pelengkap pada waktu yang tepat.

Jadual makan juga bertujuan agar si kecil mempunyai jadual makan yang sama dengan orang dewasa. Kerana ketika dia diperkenalkan dengan MPASI, pemberian itu tidak sama dengan ketika dia hanya minum susu ibu. Kementerian Kesehatan Indonesia telah membuat jadwal makan untuk bayi berusia 6 bulan, sesuai dengan saranan dokter.

06.00: ASI.

08.00: Sarapan pagi dengan tekstur tumbuk.

10.00: Susu ibu atau makanan ringan, seperti buah bertekstur lembut.

12.00: Makan tengah hari bertekstur lembut.

2 petang: Penyusuan susu ibu.

16.00: Makanan ringan.

18.00: Makan malam dengan tekstur berkrim.

20.00-24.00: Susu ibu, yang boleh diberikan setiap jam. Jumlahnya bergantung pada keperluan bayi.

Khusus untuk penyusuan, sesuaikannya dengan keperluan si kecil, Ibu. Bayi berumur 6-12 bulan memerlukan susu ibu dari separuh pengambilan hariannya.

Halangan yang sering dihadapi ketika memberikan makanan pelengkap kepada si kecil anda ialah dia menolak makanan barunya. Oleh itu, ibu mesti memahami prinsip bahawa makanan pejal adalah makanan pelengkap kepada susu ibu. Oleh itu, anda tidak perlu risau untuk tidak mendapat cukup nutrisi, kerana keperluan pemakanan anda masih dapat dipenuhi oleh susu ibu.

Jangan memaksa si kecil menyelesaikan makanannya, Ibu. Biarkan jika dia hanya makan 1-2 sudu bubur. Namun, ibu masih harus memperkenalkan makanan kepadanya. Untuk makan lebih banyak, jangan berikan susu ibu sebelum dia mengambil pepejal.

Pemberian makanan tambahan secara beransur-ansur. Jangan berikan bubur yang terlalu padat semasa anak kecil anda berumur 6 bulan. Ini boleh menyebabkan masalah dalam sistem pencernaan. Pada awal pengenalan makanan pejal, anda boleh memberikannya susu.

Setelah diberikan selama 1-2 minggu, kenalkan dia dengan bubur yang disaring yang mengandungi karbohidrat dan protein. Ibu juga boleh menggabungkan bubur penapis dengan buah dan sayur. Sekiranya anak anda terbiasa dengan tekstur bubur yang telah disaring, maka anda boleh memberinya bubur polos, yogurt, atau buah-buahan. Sekarang, ketika berusia hampir 1 tahun, Mums sudah dapat memberinya MPASI dalam bentuk nasi berpasukan.

Ingatlah, ibu, jika anda ingin memberi makanan baru kepada si kecil, tunggu 1-2 hari untuk memberi makanan itu. Ini dilakukan agar Ibu tahu adakah si kecil anda alah atau tidak terhadap bubur yang diberikan.

Sekiranya anak kecil anda mengalami ruam, bengkak pada bahagian tertentu, cirit-birit, batuk, atau benjolan, segera berjumpa doktor. Kerana, mungkin anak anda alah pada makanan ini. Itulah faedah jadual makan bayi yang berusia 6 bulan menurut pakar pediatrik.