Mahu Berpesan dengan Rakan Kongsi? Ketahui Etika dan Petua

Pernah dengar istilah sexting? Sexting adalah aktiviti menukar pesanan ringkas atau obrolan yang bersifat seksual melalui telefon bimbit. Walau bagaimanapun, pada masa ini istilah sexting sering dikaitkan dengan perkara negatif. Sebabnya ialah sexting sering disalahgunakan oleh orang-orang tertentu.

Sexting menjadi masalah jika foto yang dikirim melanggar privasi seseorang atau tanpa izin seseorang. Di samping itu, kanak-kanak di bawah umur juga tidak dibenarkan terlibat dalam pemesejan, baik sebagai penerima atau pengirim.

Tetapi jika sexting dilakukan dengan pasangan anda sendiri, aktiviti ini dapat bermanfaat untuk hubungan antara anda berdua, anda tahu. Ingin mencuba sexting? Ikuti petua di bawah!

Baca juga: 10 Faedah Seks untuk Kesihatan

Bagaimana Memulakan Sexting?

Sekiranya anda dan pasangan anda telah lama menjalin hubungan, seks boleh menjadi cara untuk mengekalkan dan meningkatkan kehidupan seksual anda. Sebelum membuat pesanan, penting bagi anda dan pasangan anda untuk mengadakan perbincangan mengenai perkara ini. Adakah anda berdua selesa menerima atau menghantar pemikiran atau gambar seksual di telefon bimbit anda?

Anda dan pasangan anda mesti menentukan kandungan sexting yang akan anda lakukan. Adakah seksi itu mengandungi gambar erotik atau hanya teks atau pemikiran seksual? Anda dan pasangan anda juga harus menentukan sama ada mesej atau foto itu harus dihapus sejurus selepas itu untuk melindungi kedua-dua privasi anda.

Ini penting, kerana dengan membincangkan peraturan, anda dan pasangan anda tidak akan merasa terkejut atau terganggu ketika menerima mesej yang bersifat seksual semasa dalam perjalanan. Oleh itu, sebelum membuat pesanan, anda dan pasangan mesti bersetuju untuk saling menghantar mesej seksual.

Bilakah Masa yang tepat untuk Sexting?

Sekiranya anda dan pasangan anda telah bersetuju untuk melakukan sexting, waktunya juga perlu dibincangkan. Bagi kebanyakan orang, tujuan memilih adalah sebagai tanda atau peringatan keinginan dan keperluan seksual mereka dan pasangan mereka. Oleh itu, kebanyakan pasangan melakukan sexting pada hari Jumaat untuk mempersiapkan dan meningkatkan keinginan seksual sebelum melakukan hubungan seks pada waktu petang sebelum hujung minggu.

Apa yang hendak ditulis semasa Sexting?

Semasa memetik, mulakan dengan memuji badan atau fizikal pasangan anda. Menulis komen mengenai perkara-perkara tertentu yang berlaku semasa hubungan seks sebelumnya juga dapat meningkatkan fantasi seksual pasangan anda. Sexting juga dapat digunakan untuk memberi isyarat tertentu kepada pasangan anda tentang apa yang anda mahukan ketika anda melakukan hubungan seks nanti. Sekiranya anda sukar untuk mengekspresikan diri melalui tulisan, hantarkan gambar seksual diri anda kepada pasangan anda.

Baca juga: 8 Makanan Meningkatkan Kerancuan Seksual Ini Membantu Anda Lagi Panas!

Perkara yang patut dilakukan dan tidak patut dilakukan

Sebagai pemula, anda mesti mengetahui perkara penting yang berkaitan dengan aktiviti seksual ini. Peraturan dan petua mudah di bawah ini dapat membantu anda menjaga keselamatan dan kelancaran

Adakah

  • Semasa makan malam dengan rakan, menghantar teks atau menghantar mesej kepada pasangan anda. Sebilangan besar orang menganggap sexting lebih menarik apabila dilakukan di tempat awam atau orang ramai.
  • Jangan terlalu lucah. Terdapat banyak cara untuk meningkatkan semangat tanpa memposting sesuatu yang terlalu lucah. Anda boleh menghantar mesej atau gambar yang cukup seksual. Contohnya, anda boleh menghantar gambar bibir anda semasa menghantar teks seksual.
  • Lakukan sexting jika anda seorang yang pemalu. Sexting adalah alternatif atau pendekatan yang bagus jika anda malu dan sukar untuk menyatakan diri.
  • Lakukan sexting jika anda dan pasangan berjauhan. Sexting dapat membantu anda dan pasangan menjaga hubungan tetap hidup dan erat.

Tidak boleh

  • Jangan melakukan hubungan seks dengan orang yang tidak boleh anda percayai atau ketika anda baru berkencan. Terlalu berisiko untuk privasi anda. Jangan biarkan anda menyesal apabila gambar seksual anda telah tersebar.
  • Jangan sekali-kali menghantar gambar anda dengan wajah penuh. Untuk mengelakkan risiko, jangan hantar foto yang menunjukkan wajah penuh anda.
  • Jangan terlalu kerap melakukan sexting. Hadkan foto dan sexting secara keseluruhan, walaupun pasangan anda suka meminta foto atau melakukan sexting. Beritahu pasangan anda bahawa anda tidak terlalu kerap melakukan hubungan seks.
  • Jangan lupa untuk memadam mesej atau foto selepas membuat pesanan. Ini sangat penting jika anda mempunyai anak yang boleh mengambil telefon bimbit mereka pada bila-bila masa. Lebih-lebih lagi, kanak-kanak hari ini tidak asing dengan telefon pintar!

Secara umum, sexting tidak apa-apa dan normal selagi ia dilakukan dengan betul. Walaupun menurut para pakar, seks boleh meningkatkan kualiti hubungan seksual anda dengan pasangan anda. Apa yang mustahak, anda dan pasangan mesti tetap merasa selesa ketika melakukan sexting.

Baca juga: Berapa kerapkah pasangan mesti melakukan hubungan seks?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found