Aroma Aromaterapi untuk Tidur | saya sihat

Masalah tidur mungkin merupakan keadaan biasa yang dialami oleh banyak orang. Namun, jika tidak ditangani, tidur yang tidak baik boleh membahayakan kesihatan, geng. Salah satu cara untuk mengatasi insomnia adalah dengan menggunakan aromaterapi. Lalu, apa aroma aromaterapi untuk tidur?

Sebelum ini, Gang Sihat harus tahu terlebih dahulu bahawa aromaterapi adalah kaedah untuk meningkatkan kesihatan emosi, fizikal, dan rohani dengan menggunakan aroma minyak pati. Minyak pati adalah minyak semula jadi yang diekstrak dari daun, bunga, dan jenis tanaman wangi yang lain.

Setiap minyak pati mempunyai komposisi kimia, aroma, dan kesan yang berbeza antara satu sama lain. Aromaterapi menggunakan minyak pati tertentu yang banyak digunakan di dalam rumah untuk menjadikannya berbau harum. Tetapi nampaknya, ada juga aromaterapi untuk tidur, sehingga dapat membantu orang yang sering mengalami masalah tidur.

Lalu, apa aroma aromaterapi untuk tidur? Cari di bawah, ya, geng!

Baca juga: Sekiranya wanita hamil selalu tidur di sebelah kiri mereka? Inilah Fakta!

Aroma Aromaterapi untuk Tidur

Dari banyak aromaterapi, berikut adalah aroma minyak pati aromaterapi untuk tidur:

1. Lavender

Penyelidikan menunjukkan bahawa aroma lavender mempunyai kesan menenangkan dan membuat kita mengantuk, jadi ini adalah pilihan yang baik untuk aroma aromaterapi untuk tidur. Minyak pati lavender dapat menghilangkan tekanan, memperbaiki mood, dan meningkatkan tidur.

2. Mawar

Minyak pati wangi mawar umumnya lebih mahal daripada jenis lain, kerana proses pembuatannya juga lebih kompleks. Namun, bunga ros boleh menjadi pilihan wangian aromaterapi untuk tidur nyenyak.

Menurut penyelidikan, mawar dapat menghilangkan kegelisahan dan meningkatkan kualiti tidur. Selain itu, aromaterapi menggunakan minyak pati mawar juga dapat melegakan gejala haid pada wanita.

3. Chamomile

Teh chamomile adalah salah satu jenis teh yang paling popular. Walau bagaimanapun, chamomile dalam bentuk minyak pati juga menjadi kegemaran ramai orang. Chamomile adalah wangian aromaterapi yang digunakan sebagai pilihan untuk membantu mengatasi masalah tidur.

Menurut penyelidikan, chamomile dapat meningkatkan kualiti tidur dan menghilangkan kegelisahan. Malah, kajian juga menunjukkan bahawa aromaterapi dengan minyak pati chamomile dapat menghilangkan kegelisahan semasa melahirkan anak.

Baca juga: Tidur dalam keadaan marah mempunyai kesan serius terhadap keadaan mental

4. Melati (Melati)

Jasmine telah lama digunakan sebagai bahan atau aroma teh dan minyak wangi. Tidak hairanlah melati juga aroma aromaterapi untuk tidur yang menjadi pilihan ramai orang. Dalam aromaterapi, melati sering digunakan sebagai antidepresan dan afrodisiak.

5. Cendana

Aroma kayu cendana memang sangat unik dan membuat kita merasa seperti berada di tengah hutan yang menenangkan. Minyak cendana sering digunakan sebagai wangian aromaterapi untuk menghilangkan tekanan dan kegelisahan. Selain itu, penyelidikan juga menunjukkan bahawa cendana mempunyai kesan penenang, sehingga dapat memudahkan anda tidur.

6. Pudina

Pudina tidak hanya sering digunakan sebagai ramuan wangian utama dalam teh, tetapi juga digunakan sebagai minyak pati yang bermanfaat untuk kesihatan. Pudina adalah salah satu aroma aromaterapi kegemaran saya untuk merawat insomnia. Selain itu, aromaterapi menggunakan minyak pudina juga dapat membantu membersihkan saluran pernafasan, melegakan tabiat berdengkur, dan melegakan gejala apnea tidur. (UH)

Baca juga: Kurang tidur semasa mengandung boleh menyebabkan diabetes kehamilan

Sumber:

Sleep.org. Apakah Aroma Terbaik untuk Bersantai? Mac 2021.

Orang yang datang awal. Minyak Penting Terbaik untuk Tidur. Oktober 2020.

Nihon Shinkei Seishin Yakurigaku Zasshi. Kesan santalol pada kitaran tidur-bangun pada tikus yang terganggu tidur. Ogos 2007.