Kelebihan Cendawan Maitake untuk Kesihatan - guesehat.com

Untuk cendawan, bagaimana menurut anda cendawan paling terkenal di Jepun? Pasti anda akan menjawab cendawan shitake, cendawan diketahui mempunyai rasa yang sangat enak. Tetapi tahukah anda bahawa selain cendawan shitake, ada jenis cendawan lain yang sangat sedap dan juga berguna? Yup, jawapannya adalah cendawan maitake. Namanya agak serupa dengan cendawan shitake, tetapi ini adalah jenis cendawan yang berbeza.

Apa itu cendawan maitake? Cendawan Maitake (Grifola frondosa) adalah sejenis cendawan yang sangat popular di Jepun, baik di kalangan masyarakat tempatan dan pelajar yang belajar di Jepun. Bukan hanya itu, cendawan ini juga terkenal di Amerika Syarikat dengan namanya Hen dari kayu.

Cendawan ini mempunyai rasa yang cukup enak dan sesuai digabungkan dengan bahan makanan lain. Tekstur cendawan maitake lembut seperti daging lembu dan harganya agak berpatutan, terutama bagi pelajar. Orang Jepun menganggap cendawan ini sangat istimewa.

Bukan hanya sedap, cendawan ini juga kaya dengan nutrien. Setiap 100 gram cendawan maitake segar mengandungi 51 mg kolin, 9,1 mg niasin, 204 mg kalium, 10 mg magnesium, dan 1 mg kalsium. Kandungan 31 kalori di dalamnya memberikan tenaga yang cukup untuk orang yang sedang menjalani diet dan mengehadkan pengambilan karbohidrat. Menurut pakar jamur Amerika, Paul Stamets, rasa maitake sangat sedap, terutama bahagian badan yang belum dibuka. Kandungan kalium yang tinggi menjadikan cendawan ini berkesan dalam mengawal tekanan darah tinggi.

Maitake berasal dari bahasa Jepun, yang bermaksud 'jamur menari'. Ini kerana orang akan menari dengan gembira apabila mereka menemui cendawan maitake. Pada masa lalu, di istana, maharaja akan membayar cendawan maitake dalam perak seberat cendawan kepada rakyat. Pada masa itu, satu-satunya orang yang memakan cendawan ini adalah mahkamah kerajaan Jepun. Maharaja Jepun dan keluarganya memakan cendawan maitake untuk menjaga kecergasan, menjaga kecergasan, dan melambatkan penuaan.

Di era moden hari ini, sesiapa sahaja bebas menikmati maitake atau Grifola frondosa ini. Nama saintifik cendawan ini berasal dari griffin, yang berasal dari griffin. Dalam mitologi Yunani, griffin bermaksud 'singa elang'. Makhluk ini mempunyai tubuh singa, tetapi mempunyai sayap dan kepala helang. Singa adalah raja hutan dan helang adalah raja udara. Griffin sebenarnya adalah gambaran tentang makhluk yang berkuasa di atasnya. Maitake juga dikenali sebagai Raja Cendawan.

Cendawan Maitake yang ditanam tanpa bahan kimia sangat sesuai untuk dimakan sebagai makanan tambahan kesihatan. Profesor Hiroaki Nanba, seorang penyelidik di Kobe Health University, Jepun, menjelaskan bahawa zat yang disebut betaglucan dalam maitake mempunyai kesan menjaga kesihatan dengan meneutralkan radikal bebas.

Radikal bebas menyebabkan kerosakan pada pelbagai tisu di dalam badan. Kerosakan tisu yang sering menjadikan sel bermutasi menjadi sel ganas yang menyebabkan barah. Berbagai kajian dan ujian sejak tahun 1998 telah membuktikan keberkesanan betaglucans dalam cendawan maitake dalam memerangi barah. Makanan tambahan kesihatan yang dibuat dari maitake juga efektif dalam mencegah penurunan kesihatan atau gangguan metabolik semasa proses kemoterapi.

Biasanya, pesakit yang menjalani kemoterapi sering kehilangan selera makan, loya, berdarah ketika membuang air kecil, atau mengalami keguguran rambut. Dengan mengambil maitake, gejala ini tidak muncul. Proses penyembuhan setelah pembuangan sel barah akan berlaku dengan lebih cepat.

Bukan hanya di Jepun, cendawan maitake juga terdapat di negara lain. Orang Cina memanggilnya hui shu hua, Orang Itali menyebutnya penanda, sementara di Amerika disebut dengan nama ayam dari kayu. Di Jepun, terdapat banyak syarikat yang mengusahakan cendawan maitake. Biasanya cendawan akan dihasilkan menjadi 3 perkara, iaitu cendawan segar, cendawan kering, dan makanan tambahan kesihatan. Di Indonesia, jamur maitake juga ditemukan di banyak gerai pasar moden.

(Sumber: Argogatono Arie Raharjo)