Terjebak dalam Hubungan Beracun - Guesehat

Pertengkaran dan perbezaan pendapat adalah perkara biasa ketika kita menjalin hubungan dengan kekasih. Ini kerana, tidak ada dua orang yang sama persis, di mana perbezaan perspektif sebenarnya menyebabkan salah faham.

Dan, pertarungan demi pertarungan tidak lagi dapat dielakkan. Oleh itu, adakah kumpulan yang sihat tahu bahawa hubungan itu tidak lagi sihat atau seperti ini? hubungan beracun? Dan, bagaimana menyelamatkan hubungan, terutamanya jika anda masih menyukai idola anda.

Baca juga: Tidak berpuas hati dengan pasangan anda? Berhati-hatilah dengan Hubungan Beracun!

Tanda-tanda Anda masuk Hubungan Beracun

Sekiranya perasaan cemas, takut dan curiga telah menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian anda dengan pasangan anda, kemungkinan hubungan itu "beracun". Apabila hubungan tidak lagi mempunyai kepercayaan, rasa hormat, empati dan saling menyokong, ini adalah masa yang tepat untuk menilai semula hubungan tersebut.

Istilah hubungan beracun dicipta oleh Dr. Lilian Glass, pakar komunikasi dan psikologi pada tahun 1995 melalui sebuah buku berjudul Orang Beracun. Mengikut dia, hubungan beracun adalah hubungan di mana orang tidak saling menyokong, ada konflik yang ingin dihancurkan, tidak ada rasa hormat dan kurangnya kekompakan.

Hubungan tidak sihat ini dapat menjadikan seseorang sebagai mangsa emosi, mental, dan fizikal. Sebenarnya, hubungan beracun ini boleh berlaku antara dua kekasih yang mengalami kesukaran untuk berkomunikasi secara berkesan.

Kadang kala, hubungan ini mesti berakhir dengan perpisahan. Namun, tidak sedikit yang berhasil mengubahnya menjadi hubungan yang sihat dengan perubahan tingkah laku dan gaya komunikasi.

Baca juga: Kualiti Hubungan Dapat Dilihat dari Cara Memegang Tangan

Apabila hubungan anda dengan kekasih anda tidak lagi bahagia, anda perlu mengenal pasti beberapa tanda ini untuk memahami apa yang sedang berlaku. Berikut adalah tanda-tanda hubungan beracun atau tidak sihat.

 1. Anda menumpukan seluruh tenaga dan perhatian anda kepada pasangan anda. Tidak hairanlah anda sering merasa letih, fizikal, mental dan emosi.
 2. Anda merasa sentiasa dinilai, dikritik, ditekan atau dikawal.
 3. Anda meninggalkan rakan, keluarga, atau aktiviti kegemaran anda. Sama ada kerana permintaan pasangan anda atau anda sendiri berpendapat bahawa ini akan menjadikan semuanya berjalan lancar.
 4. Anda tidak bercakap dan mengelak daripada mengatakan apa yang ada di fikiran anda dan merasa tidak selesa menjadi diri sendiri ketika orang lain berada di sekitar.
 5. Hubungan itu hanya sepihak.
 6. Rasa diabaikan.
 7. Tidak ada lagi kepercayaan dalam hubungan.
 8. Tidak boleh bergantung pada sokongan dari kekasih.
 9. Berdebat mengenai perkara yang tidak penting.
 10. Ada perasaan dengki dan cemburu antara anda berdua.
 11. Rasa tidak berharga, sedih atau takut.
 12. Selalunya berbohong.
 13. Tidak mempunyai privasi.
 14. Takut untuk mengatakan tidak.
 15. Pendapat dan pemikiran anda tidak dihargai.
 16. Lebih banyak detik buruk daripada gembira.
 17. Tidak dapat menyatakan apa yang anda mahukan dalam hidup.

Sekiranya tanda-tanda ini terdengar biasa, kemungkinan besar anda mempunyai hubungan beracun. Terdapat dua pilihan yang boleh dibuat ketika seseorang berada dalam hubungan seperti ini: memperbaikinya atau mengakhirinya.

Baca juga: 5 Personaliti yang Bercanggah dengan Pasangan Anda

Cara Memperbaiki Hubungan Beracun

Bergantung pada seberapa dalam kesakitannya, ada kemungkinan hubungan itu tidak dapat diperbaiki. Satu-satunya peluang untuk memperbaiki apa yang terputus dalam hubungan adalah jika anda dan pasangan bersedia menghadapi fakta, mengakui kesilapan anda dan mengubah tingkah laku anda.

Tahap 1: Bercakap dengan jujur

Langkah pertama untuk memperbaiki hubungan yang tidak sihat adalah mendapatkan jalan yang sama dengan pasangan anda. Anda dan pasangan anda harus berusaha sebaik mungkin untuk memperbaiki perkara yang telah rosak dan kemudian bergerak maju secara produktif.

Beri peluang kepada pasangan anda untuk menyatakan semua perkara yang dia rasakan semasa hubungan, baik positif maupun negatif. Jangan mengganggu semasa pasangan anda bercakap. Namun, cuba buat pasangan anda merasa selamat dan dengarkan ketika mereka bercakap. Sebaliknya, semasa anda bercakap.

Tahap 2: Terapi

Pertimbangkan untuk melakukan terapi dengan pasangan anda. Pihak ketiga yang profesional dan objektif dapat membantu masalah yang dihadapi oleh anda dan pasangan anda. Ahli terapi akan membantu anda dan pasangan anda bercakap dengan jujur. Ahli terapi juga dapat membantu mengenal pasti tingkah laku kasar. Sekiranya perlu, mereka boleh membezakan anda dan pasangan anda.

Tahap 3: Membina semula keyakinan diri anda

Orang yang berada dalam hubungan beracun sejak sekian lama sering mendapati bahawa mereka telah kehilangan kepercayaan diri. Tidak hairanlah mereka merasa rendah diri, tidak sesuai, cemas, marah, tertekan dan juga tertekan.

Oleh itu, sudah tiba masanya anda membina semula harga diri dengan menyertai aktiviti yang anda gemari, mengembangkan lingkaran sosial anda dan melakukan rawatan diri. Sekiranya pasangan anda berusaha untuk membatasi anda daripada melakukan perkara-perkara ini, jangan ragu untuk mengakhiri hubungan dengan segera.

Jangan menolak bantuan orang lain. Sekiranya anda ingin bercakap dengan seseorang, seperti rakan atau ibu bapa, mengenai hubungan itu, segera lakukannya. Jangan sekali-kali menangguhkannya. Setelah membina semula keyakinan diri, anda secara semula jadi akan mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai apakah hubungan itu layak disimpan atau harus berakhir.

Baca juga: Tidak mahu hubungan itu berakhir? Elakkan 6 Jenis Pertengkaran Ini!

Masa yang tepat untuk berakhir

Tidak setiap hubungan dapat diperbaiki dan tidak setiap orang layak meluangkan masa. Sekiranya pasangan anda kasar, emosional atau fizikal, inilah masanya untuk menamatkan hubungan.

Sekiranya pasangan anda tidak mahu membicarakan hubungan tidak sihat ini, enggan pergi ke terapi atau mengakui ada masalah tetapi tidak ada yang boleh dilakukan untuk memperbaiki hubungan tidak sihat ini, anda harus bersedia melepaskannya. Sekiranya anda ingin menyelamatkan hubungan ini, kedua-dua pihak mesti bekerjasama untuk menjayakannya. Sekiranya ia dilakukan secara sepihak, sudah tiba masanya untuk berpisah.

Sekiranya anda merasa terperangkap, terpencil atau tercekik oleh hubungan dan merasa mustahil untuk pergi, ini adalah tanda untuk segera mengakhirinya. Lawan perasaan itu dan bawa diri ke persekitaran yang sihat dan selamat.

Baca juga: Putuskan sambungan Sekiranya Anda Menemui Karakteristik Buruk Berikut!

Rujukan:

Flo. Hubungan Beracun: Bagaimana Memperbaiki Satu Dan Apa yang Perlu Tahu

Skop Kesihatan. Hubungan Toksik: Apa Itu Mereka dan 8 Jenis Individu Beracun

HackSpirit. Hubungan beracun: Mengapa ia berlaku dan bila hendak melarikan diri


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found