Cara berpegangan tangan - Guesehat

Mempunyai hubungan dengan seseorang adalah salah satu keperluan asas setiap manusia. Sama ada dengan ibu bapa, pasangan, anak-anak, atau rakan sekerja. Selalunya, kualiti hubungan kita dengan pasangan menentukan kualiti kehidupan kita sendiri.

Salah satu cara untuk mengetahui kualiti ini adalah dengan melihat beberapa tanda, seperti bagaimana anda dan pasangan berpegangan tangan. Sentuhan fizikal seperti berpegangan tangan adalah asas kepada hubungan. Pegangan tangan juga menyatakan perasaan anda ketika bersama pasangan.

Baca juga: Berhati-hati, kebimbangan berlebihan dalam hubungan boleh membahayakan kesihatan

Kualiti Hubungan Dilihat dari Cara Memegang Tangan

"Memegang tangan adalah perkara pertama yang dilakukan setiap pasangan. Pegangan tangan menyampaikan emosi antara anda dan pasangan secara fizikal, "kata Dr. Joshua Klapow, PhD, psikologi klinikal.

Vanessa Van Edwards, seorang pakar cinta nonverbal, telah mempelajari tingkah laku dan bahasa tubuh orang. Dengan menubuhkan Sains Orang, Vanessa mengkaji beberapa ungkapan bahasa badan yang paling biasa. Jadi, inilah yang dimaksudkan dengan berpegangan tangan dengan pasangan menurut Vanessa dan Joshua.

1. Hanya beberapa jari yang saling terkait

Mungkin, anda berpendapat bahawa berpegangan tangan seperti ini bermakna kurangnya komitmen antara anda dan pasangan. Namun, menurut Vanessa, berpegangan tangan seperti ini menunjukkan kelembutan dan keyakinan. Selain menunjukkan kebebasan dan keperibadian, tetapi juga hubungan yang kuat antara anda dan pasangan.

"Sentuhan yang biasanya dilakukan oleh pasangan baru ketika mereka ingin mengetahui bagaimana hubungan anda. Terutama jika anda tidak pernah melakukan hubungan seks, berpegangan tangan seperti ini adalah cara yang selamat untuk membuat hubungan pertama, "kata Joshua.

Baca juga: 5 Personaliti yang Bercanggah dengan Pasangan Anda

2. Tangan pasangan anda melilit tangan anda

Menurut Vanessa, ketika kita menyentuh seseorang yang kita suka, tubuh akan melepaskan oxytocin, bahan kimia yang menghasilkan kebahagiaan dan keselesaan. Jadi, semakin banyak hubungan fizikal yang anda buat, semakin banyak oksitosin yang anda hasilkan. JadiApabila tangan pasangan anda melilit tangan anda, itu bermakna dia sangat menyukai anda.

"Secara umum, orang yang menyentuh dengan cara ini ingin menyampaikan mesej bahawa mereka benar-benar peduli dengan pasangan mereka. Atau, mahu menenangkan pasangan mereka apabila ada yang tidak kena, "kata Joshua.

3. Sentuh sahaja

Anda dan pasangan berjalan berdampingan dan sesekali, tangan anda saling menyentuh. Joshua mendedahkan bahawa sentuhan seperti ini menunjukkan kasih sayang.

Baca juga: Kedudukan Terbaik untuk Berpelukan atau Berpelukan dengan Rakan Anda

4. Tangan pasangan yang menggenggam erat tangan anda, di mana semua jari anda terjalin

Cara klasik pasangan menunjukkan isyarat cinta sejagat. Semua pasangan, sama ada mereka masih berpacaran atau telah berkahwin selama beberapa dekad dan berpegangan tangan seperti ini dengan pasangan mereka, ingin menunjukkan kepada semua orang bahawa anda adalah milik mereka.

Semasa mencengkam seperti ini, tangan pasangan anda benar-benar mencengkam seluruh tangan anda dari tapak tangan hingga hujung jari. Menurut Vanessa, ini menunjukkan bahawa mereka ingin mencuba lebih banyak kebahagiaan dan keselesaan sambil membina ikatan yang lebih kuat dengan anda. "Mereka tidak bercanda kerana mereka ingin membuat perjanjian nyata dengan anda," kata Vanessa.

5. Anda dan pasangan hanya mengaitkan hari kelingking anda

Cara biasa untuk menunjukkan komitmen bahawa anda berdua adalah kekasih. Walaupun kelihatan santai, hubungan anda berdasarkan kepercayaan bersama. Di samping itu, anda dan pasangan saling menghormati privasi.

6. Pasangan anda meletakkan tangannya di atas tangan anda ketika anda duduk berdampingan

Apabila anda menonton filem di pawagam dan pasangan anda meletakkan tangannya di tangan anda, itu bermakna dia mengambil berat tentang anda dan ingin menjadi pelindung anda.

Baca juga: Agar cinta kekal selama-lamanya, pastikan 6 perkara ini sentiasa ada!

Rujukan:

elit setiap hari. Apa yang Diketahui oleh Pegangan Tangan mengenai Hubungan Anda

Culturacoletiva. Cara Anda Memegang Tangan Berkata Banyak Mengenai Hubungan Anda

Littlethings. Cara Anda Memegang Tangan Mengungkapkan Rahsia Tentang Hubungan Anda


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found