Faedah dan Jenis Ginseng Korea - guesehat.com

Adakah Gang Sihat pernah mendengar tentang ginseng? Sekiranya demikian, mungkin fikiran anda akan segera beralih ke akar tanaman coklat yang digunakan dalam produk kesihatan.

Salah satu negara pengeluar ginseng adalah Korea Selatan. Secara kebetulan, beberapa waktu lalu saya berkesempatan mengunjungi negara ini. Di sana, saya mengunjungi sebuah muzium yang dikhaskan untuk ginseng. Nama muzium itu ialah Muzium Geumsan Ginseng di kota Seoul, ibu kota Korea Selatan.

Di muzium, saya mendapat banyak maklumat mengenai ginseng. Bermula dari penanaman yang ternyata memakan masa sehingga 6 tahun dan pelbagai faedah untuk kesihatan tubuh!

Terdapat banyak jenis ginseng di dunia

Ginseng adalah akar tanaman keluarga Panax. Nampaknya, jenis spesies ginseng yang ada di dunia berbeza-beza. Ada ginseng yang berasal dari China, Amerika, dan tentu saja dari Korea. Ginseng dari Korea berasal dari spesies tersebut Panax ginseng.

Asal ginseng ternyata menentukan kandungan dan kualiti bahan dalam ginseng. Ginseng yang berasal dari Korea dipercayai mempunyai kualiti terbaik berbanding ginseng dari wilayah lain.

Korea dipercayai tempat paling sesuai untuk menanam ginseng kerana beberapa sebab. Yang pertama ialah Korea berada dalam iklim subtropika dengan 4 musim, yang sesuai untuk menanam ginseng. Kedua adalah hujan di Korea yang juga sesuai untuk pertumbuhan ginseng. Dan yang terakhir adalah tahap keasidan tanah di Korea baik.

Dikatakan bahawa banyak percubaan telah dilakukan untuk menanam ginseng di tempat lain, tetapi hasilnya tidak sebaik yang ditanam di Korea. Sebenarnya, tidak semua wilayah di Korea dapat menghasilkan ginseng dengan kualiti yang baik, anda tahu! Kawasan yang baik untuk menanam ginseng adalah dataran tinggi.

Juga dipanggil 'akar manusia'

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, ginseng yang digunakan adalah akar tanaman Panax ginseng sendiri. Akar tanaman ginseng ini sangat unik, anda tahu, kerana bentuknya menyerupai tubuh manusia.

Dalam bahasa Korea, ginseng disebut insam, yang secara harfiah dapat ditafsirkan sebagai 'tubuh manusia'. Uniknya, ada anggapan bahawa ada dua 'jenis' ginseng berdasarkan bentuknya, iaitu akar ginseng yang menyerupai tubuh lelaki dan satu yang menyerupai tubuh wanita!

Ginsenosides, bahan bermanfaat di dalamnya

Ginseng terkenal dengan faedah kesihatannya. Di Korea, ginseng telah digunakan secara turun temurun sebagai ubat tradisional. Pelbagai kajian ilmiah menunjukkan bahawa faedah ini diperoleh dari kandungan zat kelas saponin dalam ginseng. Saponin yang paling dominan yang terdapat di ginseng adalah ginsenosides.

Telah banyak kajian ilmiah yang mengetahui tentang kesan ginseng terhadap kesihatan. Akibatnya, ginseng mempunyai pengaruh dalam meningkatkan prestasi fizikal, fungsi seksual, dan sebagai pelengkap dalam rawatan diabetes dan hipertensi.

Ginseng biasanya diproses dalam pelbagai bentuk suplemen kesihatan, sama ada komponen tunggal atau digabungkan dengan bahan bermanfaat lain. Salah satunya adalah gabungan ginseng dengan gingko biloba. Banyak kajian juga menyebutkan bahawa penggunaan ginseng hanya mempunyai kesan sampingan yang minimum, biasanya dalam bentuk gangguan pencernaan, seperti cirit-birit atau sembelit.

Penanaman memakan masa 6 tahun

Untuk mendapatkan kandungan saponin maksimum, ginseng mesti ditanam selama 6 tahun! Wow, sudah lama, ya! Sebenarnya, kandungan saponin sudah mula wujud sejak ginseng berumur 1-3 tahun. Walau bagaimanapun, usia 6 tahun adalah maksimum. Tidak hairanlah, ginseng yang sudah berusia 6 tahun mempunyai harga jual yang hebat, sehingga berjuta-juta rupiah!

Terdapat 3 jenis ginseng Korea berdasarkan masa penanaman dan rawatan yang diberikan. Yang pertama adalah ginseng segar, dituai pada usia penanaman kurang dari 4 tahun. Jenis kedua ialah ginseng putih, dituai pada usia penanaman 4-6 tahun, kemudian dikupas dan dikeringkan. Jenis ketiga, yang paling mahal dari segi ekonomi, adalah ginseng merah dituai pada usia 6 tahun.

Selepas menuai ginseng merah tidak dikupas secara langsung, tetapi akan melalui proses mengukus sebelum dikeringkan. Panas yang digunakan dalam proses tersebut mengukus akan menjadikan kandungan saponin dalam ginseng menjadi lebih tinggi. Itulah sebabnya ginseng merah paling dicari sebagai ramuan makanan tambahan!

Boleh diproses menjadi pelbagai makanan

Selain dicampurkan ke dalam pelbagai jenis makanan tambahan, ginseng juga dapat diproses menjadi pelbagai jenis makanan, anda tahu, geng! Salah satu penyediaan makanan ala Korea yang menggunakan ginseng adalah samgyetang. Samgyetang adalah sup yang dibuat dengan ayam muda yang diisi dengan nasi dan dibumbui dengan pelbagai rempah, terutama ginseng.

Rasanya sangat enak, terutama jika dimakan ketika suhu udara sejuk ketika saya mengunjungi Korea pada waktu itu. Selain sebagai perasa sup, ginseng juga dapat diproses menjadi teh, gula-gula, jeli, dan bahkan sejenis lunkhead! Pilih sahaja mengikut pilihan anda!

Kawan-kawan, itu adalah beberapa fakta menarik mengenai ginseng. Akar yang satu ini memang merupakan salah satu tanaman yang paling banyak digunakan di seluruh dunia. Ternyata jenisnya berbeza-beza berdasarkan di mana ia tumbuh dan berapa lama ia ditanam, ya! Jenis ginseng yang berlainan mengandungi saponin yang berbeza, yang boleh mempengaruhi faedahnya sebagai makanan tambahan. Jadi, adakah anda berminat untuk mencuba ginseng?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found