Memahami Freckles untuk Trend Makeup 2018 - GueSehat.com

Akhir-akhir ini, banyak artis Indonesia cuba membuat persembahan dengan jeragat. Adakah anda tahu mengenai trend solek ini atau adakah anda pernah mencubanya? Malah celebgrams, blogger kecantikan, dan vlogger juga memeriahkannya. Berminat untuk mencuba?

Sebelum mencubanya, anda harus terlebih dahulu mengetahui apa itu jeragat dan mengapa penampilan ini menjadi trend solek 2018? Sekiranya kita melihat kembali, nampaknya tidak banyak orang Indonesia yang mempunyai jeragat seperti orang Eropah. Kenapa begitu, ya?

Apa itu Freckles?

Sebut saja Emma Watson, pelakon yang terkenal dengan filemnya Harry Potter ia mempunyai jeragat dari bawah mata hingga ke tulang pipi. Diterjemahkan, jeragat adalah jeragat di wajah. Namun, pada kenyataannya tidak semua bintik dimasukkan sebagai jeragat.

Menurut pemahaman perubatan, seperti yang dilaporkan oleh healthline.comjeragat adalah bintik-bintik coklat pada kulit. Ini biasanya muncul di kawasan tertentu, kerana terdedah kepada cahaya matahari. Dalam kebanyakan kes, jeragat tidak membahayakan kesihatan kulit. Tanda ini muncul sebagai petunjuk jika tubuh menghasilkan melanin terlalu banyak, bahagian tubuh yang berfungsi mewarnakan rambut dan kulit (pigmentasi).

Lalu, bagaimana jeragat terbentuk? Dan mengapa hanya orang Eropah yang mempunyai jeragat? Ternyata ini berkaitan dengan penyebaran jeragat. Terdapat dua jenis jeragat, iaitu ephelides dan solar lentigines. Walaupun kedua-duanya disebabkan oleh sinaran UV (Ultraviolet), keduanya masih mempunyai perbezaan yang signifikan, terutama dari segi perkembangan.

Pertama, ephelides. Bintik-bintik ini terbentuk kerana pendedahan cahaya matahari yang berlebihan. Untuk itu, bersiaplah untuk memiliki freckle jenis ini jika anda tidak menggunakan sunblock ketika anda ingin keluar. Biasanya, mereka akan kelihatan lebih banyak pada wajah, belakang lengan, dan bahagian atas badan.

Tetapi tenang, geng. Jangan panik dulu, terutama bagi anda yang mempunyai banyak aktiviti di luar rumah. Sebabnya, bintik-bintik ini hanya akan muncul pada orang kulit putih, sungguh! Oleh itu, jika anda bukan keturunan Asia dan berkulit gelap, bersyukurlah.

Kedua, letigin solar. Ini adalah jenis jeragat yang dimiliki oleh orang Eropah. Ciri-cirinya mempunyai warna yang lebih gelap daripada kulit. Bintik-bintik ini juga merupakan tanda penuaan. Biasanya hanya muncul ketika dewasa atau lebih dari 40 tahun.

Di samping itu, penyebab dan kaedah pencegahan adalah sama seperti ephelides. Namun, kenyataannya bukan sahaja orang Eropah akan mengalami tempat ini, tetapi orang-orang yang tergolong dalam bangsa Caucasoid, seperti Afrika Utara, Timur Tengah, Pakistan, dan India Utara juga akan mengalami hal yang sama. Wow, adakah anda tergolong dalam keturunan yang disebutkan di atas?

Adakah Freckles Sama dengan Noda Matahari?

Sejak awal, dijelaskan bahawa jeragat terbentuk kerana pendedahan cahaya matahari yang berlebihan. Namun, adakah bintik-bintik dan bintik matahari sama? Sekiranya demikian, mengapa hanya orang Eropah yang berisiko tinggi, sedangkan orang Asia cenderung berisiko rendah?

Secara sederhana, ephelides termasuk dalam jenis bintik-bintik sementara letigine solar dapat disebut sebagai bintik hitam akibat cahaya matahari. Nampak rumit ya, geng? Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perbezaan ini, anda boleh menyemak jadual berikut.

Membezakan Perkara

Ephelides

Lentigin Suria

Sebab

Pendedahan cahaya matahari dan faktor genetik.

Pendedahan kepada cahaya matahari (UV).

Masa Muncul

Setelah 2-3 tahun terdedah kepada cahaya matahari, tetapi boleh memudar seiring bertambahnya usia.

Faktor usia, biasanya selepas 40 tahun dan tidak pudar.

Kawasan

Wajah, leher, dada, dan tangan (kebanyakannya di lengan).

Kawasan yang paling sering terkena cahaya matahari, seperti muka, tangan, lengan bawah, dada, punggung, dan tulang kering.

Pengaruh matahari

Sebilangan besar muncul pada musim panas dan pudar pada musim sejuk.

Tidak akan terpengaruh dengan perubahan iklim.

Saiz

1-2 mm dan boleh menjadi lebih besar.

2mm atau lebih.

Bentuk

Tidak sekata, tetapi susunannya pasti.

Biasanya semua jenis ini mempunyai susunan yang pasti.

Warna

Kemerahan hingga coklat muda.

Kuning hingga coklat gelap.

Berdasarkan perkara ini, satu perkara yang perlu anda perhatikan adalah bahawa bintik-bintik dan bintik hitam yang disebabkan oleh sinar matahari harus diperhatikan. Kerana, seperti yang kita semua ketahui, pendedahan berlebihan terhadap sinar ultraviolet tidak pernah baik untuk tubuh, terutama untuk kesihatan kulit. Untuk itu, segera berjumpa dengan pakar dermatologi jika anda mempunyai bintik-bintik kulit yang tidak wajar.

Jadi, sekarang anda tahu apa itu jeragat, bukan? Daripada merasa malu kerana kulit anda tidak licin, anda harus tetap yakin. Jika awak ingat jangan menilai saya cabaran, Saya rasa trend solekan ini mempunyai makna yang serupa. Wanita dengan jeragat mengajak kita untuk kelihatan lebih yakin dan berasa cantik tanpa solekan! Wow, ternyata trend ini mempunyai makna yang sangat mendalam, geng! Ayuh, ayuh! (BD / Amerika Syarikat)