Kesan Sampingan Makan Pete Terlalu Banyak - GueSehat.com

Siapa di sini yang gemar makan petai aka petai? Pete mempunyai nama botani Parkia speciosa. Makanan enak ini dimakan dengan ikan masin, nasi hangat, dan sos cili benar-benar membuat anda ingin terus menambahkannya. Namun, apakah kesan sampingan makan pisang yang terlalu banyak?

Kumpulan biji-bijian hijau ini dikenali dengan pelbagai nama, iaitu kacang pahit, kacang busuk, atau kacang sator. Petai tergolong dalam keluarga legum dan dituai dari pokok hutan hujan tinggi, yang boleh tumbuh hingga 15-45 meter. Tumbuhan ini cukup terkenal di bahagian Burma Selatan, Thailand, Singapura, Malaysia, dan Indonesia. Sebenarnya, orang di bahagian timur laut India juga menyukainya.

Pemakanan di Petai

Sebelum kita mengetahui kesan sampingan makan pisang terlalu banyak, anda perlu mengetahui apa kandungan nutrien makanan berbau khas ini. Di petai, terdapat berbagai mineral, seperti kalium, mangan, kalsium, besi, zink, tembaga, dan fosfor. Terdapat juga pelbagai vitamin yang dapat anda temukan di dalamnya, yaitu vitamin A dalam bentuk beta-karoten, vitamin B1, vitamin B6, vitamin B9 (folat), dan vitamin C.

Bukan hanya itu, petai juga merupakan sumber protein, rendah lemak, kaya serat, dan rendah gula darah, menjadikannya sesuai untuk dimakan oleh penderita diabetes.

Manfaat Kesihatan Petai

Setelah mengetahui semua kandungan di dalam petai, sudah pasti makanan yang boleh dihidangkan dengan pelbagai cara sangat bermanfaat untuk kesihatan. Apa benda itu?

Baik untuk Pencernaan

Orang yang mengikuti diet tinggi serat akan mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengalami sembelit atau sembelit berbanding dengan orang yang mengikuti diet rendah serat. Mereka juga cenderung menghidap buasir dan diverticulitis.

Terdapat 2 jenis serat, iaitu larut dan tidak larut. Serat tidak larut biasanya terdapat pada biji-bijian buah, biji, kulit sayuran, dan tidak akan larut dalam cecair. Serat tidak larut dikaitkan dengan penyingkiran sisa makanan yang lancar dari badan dan perlindungan dari barah.

Walaupun serat larut terdapat dalam pelbagai sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian, kacang-kacangan, dan kekacang. Seperti namanya, serat ini larut dalam air. Manfaat serat larut termasuk membuat anda kenyang lebih lama, menurunkan kolesterol jahat (LDL), dan memperlambat pembebasan gula dari makanan ke dalam darah.

Sama pentingnya, serat larut sangat berkaitan dengan penurunan risiko penyakit jantung, diabetes mellitus jenis 2, dan kegemukan. Kajian terbaru menunjukkan bahawa diet tinggi serat dapat mengurangkan risiko barah payudara.

Menjaga Kesihatan Ginjal

Kalium adalah mineral penting yang digunakan untuk menjalankan fungsi asas tubuh. Tahap kalium yang rendah dalam makanan anda akan memberi kesan buruk pada jantung dan otak anda. Selanjutnya, kalium memainkan peranan penting dalam menjaga tubuh sentiasa terhidrat. Penyelidikan menunjukkan kalium dalam petai dapat mengurangkan risiko seseorang terkena batu ginjal.

Baik untuk Kesihatan Mental

Petai mengandungi triptofan, asid amino penting yang bertindak sebagai pengatur mood. Tryptophan mempunyai keupayaan untuk membantu mengimbangkan badan dan menghasilkan hormon tertentu secara semula jadi, terutamanya serotonin.

Serotonin adalah neurotransmitter yang juga dikenal sebagai "molekul kebahagiaan". Sekiranya tahap serotonin dalam badan meningkat, asid amino triptofan akan meningkatkan kualiti hidup pesakit yang mengalami masalah mental atau gangguan otak.

Baik untuk Kesihatan Tulang dan Gigi

Kalsium adalah mineral yang penting untuk kehidupan manusia. Di antara banyak faedah kalsium, salah satu yang paling penting adalah menjaga kesihatan tulang dan gigi. Malah, kalsium juga dapat mengurangkan kegemukan dan mencegah kita daripada menghidap barah usus besar. Adakah GueSehat telah disebutkan sebelumnya bahawa petai mengandungi kalsium?

Mengawal Diabetes Jenis 2

Dalam perubatan tradisional, jus petai dapat membantu mengawal diabetes mellitus jenis 2 atau hipertensi. Salah satu sebabnya ialah tindakan sinergis sterol tumbuhan, seperti stigmasterol dan beta-sitosterol

Mengekalkan Keseimbangan Hormon

Tubuh kita tidak akan berfungsi dengan baik sekiranya fosfor tidak mencukupi. Mineral ini sangat penting untuk menjaga fungsi ginjal dan jantung. Selain itu, fosforus dalam petai dapat membantu memetabolismekan lemak dan mempercepat penyembuhan tulang yang patah atau cedera. Terakhir, fosforus juga membantu mengawal pengeluaran dan pembebasan hormon, serta interaksi mereka dengan kelenjar endokrin.

Kesan Sampingan Makan Pete Terlalu Banyak

Tidak ada yang seperti makan pisang, sos cili, ikan masin, dan nasi suam, bukan, geng! Oleh itu, buat lebih banyak dan lebih banyak lagi. Bagaimanapun, diet boleh ditunda esok untuk makanan ini. Mengaku, ayuh! Bagaimanapun, anda mesti dapat menahan diri, ya. Anda lihat, ada kesan sampingan makan pisang terlalu banyak. Yup, sesuatu yang berlebihan tidak baik.

Mulut dan Kencing Jadi Bau

Semasa anda makan pisang, anda mungkin tidak merasakan apa-apa. Sayangnya, seperti asparagus, kesan sampingan daripada makan pisang terlalu banyak adalah bahawa air kencing dan mulut anda akan berbau busuk. Bau petai sangat meresap dan boleh berterusan dalam sistem perkumuhan dan mulut badan selama 2-3 hari. Itulah sebabnya petai mempunyai nama panggilan kacang busuk.

Bagaimana ia berlaku? Disebutkan dalam beberapa kajian, terdapat sebatian dalam petai, yaitu hidrogen sulfida, etanol, 1,2,4-trithiolane, dan asetaldehid. Dikatakan, bau khas di mulut dan air kencing kita setelah memakan petai terbentuk dari 1,2,4-trithiolane.

Kegagalan Gout dan Ginjal

Kesan sampingan jangka panjang seterusnya kerana terlalu banyak makan pisang adalah bahawa anda berisiko mengalami gout dan kegagalan buah pinggang. Petai mengandungi asid amino dan purin. Sekiranya jumlahnya terlalu banyak di dalam badan, ia akan menyebabkan asid urik gagal buah pinggang.

Kembung

Walaupun kaya dengan serat, kesan sampingan memakan pisang terlalu banyak tidak baik untuk pencernaan. Petai yang terlalu banyak dikonsumsi, terutama jika masih mentah, boleh menyebabkan perut kembung.

Sebabnya, terdapat phytates dan trypsin inhibitor di petai, yang dapat menghalang pencernaan protein. Selain itu, ia juga boleh mengganggu penyerapan zink dan kalsium dalam badan.

sakit

Ternyata bukan hanya di jengkol, petai juga mengandung asam jengkolat. Nah, kesan sampingan memakan pisang terlalu banyak boleh menyebabkan sakit pada sendi kerana pengumpulan asid jengkolat.

Kawan, itulah faedah pisang dan apakah kesan sampingan daripada makan pisang yang terlalu banyak. Selagi anda tidak makan terlalu banyak, tidak menjadi masalah! Sekiranya anda takut mulut atau air kencing berbau setelah makan pisang, anda boleh mengatasi ini dengan merendam pisang sebelum memasak dan memakannya dimasak. Jadi, anda tidak perlu takut bau pisang melekat di mulut atau air kencing anda, sehingga mengganggu orang lain! (AS)

Rujukan

Keadaan Kebangkitan: Parkia Speciosa (Petai): Kesan Sampingan, Fakta Pemakanan, dan Faedah Kesihatan

HiMedik.com: Jangan Makan Petai Terlalu Sering Sekiranya Anda Tidak Mahu Mengalami Ini

Doktor Sihat: Adakah Makan Petai Benar-benar Menyebabkan Sakit Ginjal hingga Artritis?