Resipi Pengganti Krim Berat - GueSehat.com

Menikmati sepotong kek dengan topping krim tambahan pastinya sangat sedap, ya, geng. Yup, krim berat atau juga dipanggil krim tebal ini memang produk tenusu kegemaran untuk pelbagai jenis makanan, dari kek hingga sup. Selain dapat menebalkan tekstur makanan, krim berat juga dapat menambah rasa makanan.

Walaupun sering digunakan sebagai makanan tambahan, tidak sedikit orang yang sebenarnya tidak boleh mengonsumsi krim berat, seperti seseorang yang tidak toleran laktosa atau sedang menjalani diet vegan. Selain itu, krim berat juga mempunyai kandungan lemak tepu yang tinggi, jadi seseorang yang menjalani diet rendah kalori dan mempunyai masalah dengan kolesterol tinggi, tentu saja harus menjauhinya.

Nah, jika anda adalah salah satu yang tidak boleh mengambil krim berat, jangan risau, geng, kerana kali ini, GueSehat akan memberikan beberapa pilihan lain sebagai pengganti! Ingin tahu? Ayuh, periksa di bawah!

Baca juga: Faedah Memakai Susu dan Produknya

1. Mentega dan susu

Mencampurkan tiga perempat cawan susu dan satu perempat cawan mentega tanpa garam tidak akan membuat krim pekat yang kelihatan seperti krim berat. Krim berat mengandungi lebih banyak lemak daripada susu, jadi gabungan mentega dan susu ini menjadi pengganti krim berat dalam banyak resipi.

Apabila tidak ada krim berat untuk memasak, anda boleh menggunakan campuran ini. Walaupun campuran ini tidak akan menghasilkan rasa sekuat krim berat, rasanya tidak terlalu berbeza ketika digunakan dalam makanan panggang atau sebagai sos.

2. Minyak dan produk tenusu bukan haiwan

Untuk menjadikan cawan sebagai pengganti krim berat, cuba campurkan dua pertigaproduk susu bebas tenusu (produk tenusu bukan haiwan) seperti susu soya dengan sepertiga minyak zaitun atau marjerin tanpa susu cair. Campuran ini dapat menggantikan krim berat dalam banyak resipi, tetapi perlu diingat bahawa ia tidak akan menghasilkan rasa yang kuat seperti krim berat.

3. Krim kelapa

Krim kelapa mempunyai tekstur yang sangat mirip dengan krim berat sehingga akan memberikan rasa yang serupa juga. Untuk membuat krim kelapa, dinginkan sebiji tin santan di dalam peti sejuk semalaman sehingga mengeras. Setelah mengeras, buka tin dan tuangkan semua santan sehingga yang tinggal hanyalah krim kelapa. Pindahkan krim kelapa ke mangkuk dan pukul dengan pukul atau pengadun manual.

Krim kelapa dapat menggantikan krim berat dalam pencuci mulut atau makanan manis dan gurih. Perlu diingat bahawa kelapa mempunyai rasa yang khas sehingga tidak sesuai digunakan dalam semua resipi.

4. Susu sejat

Susu yang disejat adalah susu lembu segar dari mana 60% kelembapan telah dikeluarkan. Susu sejat mempunyai tekstur yang lebih tebal daripada susu biasa. Bagi anda yang menginginkan pengganti krim berat yang lebih sihat, anda boleh mencuba susu sejat sebagai ganti untuk mengurangkan jumlah kalori dan lemak tepu. Susu sejat mengandungi 338 kalori setiap cawan, sementara krim berat boleh mengandungi kira-kira 809 kalori setiap cawan.

5. Beras perang dan susu rendah lemak

Untuk hidangan sedap seperti sup, anda boleh menggunakan campuran beras perang dan susu rendah lemak sebagai alternatif untuk krim berat. Walau bagaimanapun, tidak seperti pengganti krim berat lain, campuran ini tidak akan menebal apabila ditambahkan ke makanan panas.

Nah, inilah cara menjadikan campuran ini sebagai pengganti krim berat:

- Campurkan 2 cawan stok ayam biasa dan setengah cawan beras perang segera

- Didihkan dengan api sederhana-tinggi selama 25 minit

- Diamkan selama 5 minit kemudian campurkan 1 cawan susu rendah lemak

6. Tahu tulen

Tauhu atau tauhu sutera tumbuk boleh digunakan sebagai pengganti krim berat dalam banyak resipi. Caranya, hanya campurkan 1 cawan tauhu dan bukannya krim berat. Tahu menawarkan lebih banyak kandungan protein dalam masakan yang dimasak. Dalam 100 gram tauhu, terdapat kira-kira 4.8 gram protein dan hanya 55 kalori.

Walaupun ia dapat meningkatkan rasa, sebaliknya, krim berat mengandungi kalori yang tinggi. Tidak hairanlah sebilangan orang lebih suka menjauhinya. Sekarang, setelah mengetahui beberapa produk atau campuran yang boleh menggantikan krim berat, anda tidak perlu risau lagi, geng. Anda masih boleh menikmati makanan dengan rasa yang sedap seperti dicampurkan dengan krim berat! Semoga berjaya! Sekiranya berjaya, mari cuba kongsi pengalaman anda dengan menulis artikel di GueSehat.com! (TAS / AY)

Perasa Segera VS Perasa Segera -GueSehat.com

Sumber:

"Apa pengganti terbaik untuk krim berat?" - Berita Perubatan Hari Ini