Makna Status Hubungan - Guesehat

Geng Sihat Adakah anda pernah mengalami rapat dengan seseorang tetapi hanya sebagai kawan? Orang memanggilnya TTM atau rakan tetapi intim. Itu hanya satu label atau status hubungan. Rupa-rupanya ada banyak status dalam hubungan romantis. Anda yang mana satu?

5 Makna Status Hubungan

Mungkin di dunia ini terdapat banyak status hubungan romantis, tetapi berikut adalah 5 status yang paling kerap hidup dan makna di sebalik mereka:

1. Status PDKT

Sudah tentu anda tahu apa maksud PDKT. Ya, dekati orang yang anda gemari. Umumnya ini adalah status yang menggambarkan permulaan percintaan atau percintaan antara anda dan dia.

Mungkin hanya satu pihak yang suka, dan secara aktif mendekat. PDKT tidak selalu kepada orang yang sudah anda kenal. Pada masa ini, dengan meningkatnya aplikasi temu janji dalam talian, anda juga dapat PDKT dengan calon orang yang boleh anda temui.

Secara amnya, orang-orang yang PDKT akan menghubungi mereka secara intensif, kerana mereka ingin meneroka dan mengenali satu sama lain. Tetapi jelas bahawa ada minat romantis.

2. temu janji, Dating atau Dating

Kencan mungkin kelihatan seperti hubungan jangka pendek atau sementara, tetapi anda selalu "pergi" dengannya, mungkin setiap malam dalam seminggu. Orang memanggilnya dating. Sebilangan orang melihat "dating" sebagai permulaan hubungan yang lebih serius. Tetapi tarikh ini tidak selalu eksklusif, kadang-kadang ada orang yang berpacaran dengan satu atau dua orang sekaligus.

Baca juga: Ingin Tarikh Anda Terlupakan? Cubalah 9 Cara Ini!

3. Dalam hubungan

Apabila anda menerbitkan status hubungan "dalam hubungan", ini merujuk kepada hubungan dengan komitmen "rasmi" dan "serius". Oleh itu, jika anda suka lelaki atau perempuan di Facebook yang status hubungannya dalam perhubungan, lebih baik berfikir semula. Biasanya dia sudah mempunyai kekasih yang serius.

Orang yang secara terbuka mengakui bahawa mereka berada dalam hubungan serius adalah tanda bahawa mereka selesa dengan pasangannya. Dalam perhubungan adalah tahap hubungan yang berkomitmen dan menandakan tujuan yang jelas, iaitu perkahwinan.

4. Kawan tetapi penyayang

Istilah ini membayangkan hubungan antara dua orang yang sangat dekat bahkan mungkin ke tahap melakukan hubungan seks tetapi tidak terlibat secara romantis. Terdapat banyak sebab mengapa seseorang memilih status hubungan mesra tetapi mesra ini, misalnya, mereka saling memerlukan tetapi tidak mahu terlibat secara emosional.

Sebenarnya, kebanyakan hubungan TTM sama sekali tidak bersifat komit. Banyak status hubungan TTM tetapi tahan lama, dapat saling menyokong, dan mempunyai komitmen yang cukup tinggi.

Sebab lain mengapa orang memulakan hubungan TTM adalah kerana mereka tidak bersedia untuk hubungan yang lebih serius dan jangka panjang, Oleh itu hubungan TTM ini tidak mempunyai masa depan.

Baca juga: Adakah benar lelaki dan wanita tidak boleh berteman?

5. Perhubungan Terbuka (Perhubungan Terbuka)

Hubungan terbuka adalah bentuk hubungan bukan monogami, yang tidak terhad kepada satu pasangan sahaja. Orang yang mempunyai status hubungan terbuka terbuka untuk hubungan seksual, emosi, atau hubungan romantis dengan beberapa orang.

Beberapa pasangan yang mempunyai status hubungan Perhubungan Terbuka Ini mungkin mempunyai perjanjian untuk tidur bebas dengan orang lain, tetapi tidak berkencan dengan orang lain.

Menjadi hubungan terbuka biasanya menunjukkan bahawa individu yang terlibat boleh pergi dan memutuskan hubungan pada bila-bila masa, atau menjalin hubungan dengan lelaki atau wanita lain.

Baca juga: Kencan Lama Tetapi Dia Nampak Tidak Berkomitmen? Inilah Cara Mengatasinya

Rujukan:

Mindbodygreen.com. Panduan untuk label hubungan.