Kalori Teh Bubble - GueSehat.com

Makanan dan minuman di Indonesia, terutama di bandar-bandar besar, selalu mengikuti trend semasa. Tidak lama dahulu dimeriahkan dengan pelbagai kopi susu, kali ini bubble tea atau boba kembali diperkatakan di mana-mana. Jenama baru mula muncul.

Sebenarnya, jika kita melihat kembali, teh buih bukanlah sesuatu yang baru dan telah dijual di Indonesia selama beberapa tahun. Namun, teh gelembung kali ini membuat pelbagai inovasi, sehingga mempunyai rasa baru dan tidak membosankan.

Saya masih ingat beberapa tahun yang lalu ketika teh buih hanya mempunyai kedai di pusat membeli-belah tertentu. Mengejar teh susu, walaupun tempatnya tidak dekat, memberikan kepuasan saya sendiri.

Saya sanggup membeli teh buih 3 kali seminggu dengan rakan saya yang juga penggemar teh buih. Nasib baik, sekarang saya tidak mempunyai niat besar untuk mengejar semua teh gelembung di pasaran.

Sebut saja pelbagai jenis teh buih yang ramai di pasaran. Inovasi menggunakan gula perang (gula merah), busa keju (lapisan keju di atas), hingga pelbagai rasa gelembung mudah dijumpai di mana-mana sahaja.

Semua ini juga disokong oleh kemudahan membelinya menggunakan aplikasi dalam talian. Maka tidak hairanlah minuman ini dapat dinikmati bila-bila masa, tanpa perlu menghabiskan banyak masa dan tenaga.

Kalori Mutiara dalam Bubble Tea

Teh gelembung mengandungi mutiara ubi kayu, yang merupakan produk olahan tepung ubi kayu. Produk ini dibuat dengan memasak sehingga menghasilkan konsistensi kenyal, kemudian dicampurkan ke dalam pelbagai minuman, terutama minuman manis.

Mutiara ubi kayu sendiri tinggi karbohidrat. Satu hidangan teh gelembung boleh mengandungi 200-300 kalori dari mutiara sahaja. Oleh itu, jika anda menambahkan kalori dari minuman, ia dapat menghasilkan jumlah kalori yang lebih tinggi.

Tidak ketinggalan jika mutiara ubi kayu ditambahkan pemanis tambahan seperti sirap, sehingga mempunyai rasa manis dan harum. Salah satu penambahannya adalah gula merah, yang kini sibuk di pelbagai gerai.

Jenis minuman lain adalah busa keju atau lapisan yang menyerupai keju yang terdapat di atas pelbagai minuman teh gelembung. Tidak lama dahulu, saya merasakan sejenis minuman yang menggabungkan keduanya, iaitu lapisan keju di atasnya dengan mutiara ubi kayu dengan rasa gula merah di bahagian bawah. Wow, anda boleh bayangkan berapa kalori dalam satu hidangan? Jumlah kalori boleh memakan satu kalori makan tengah hari anda!

Bagaimana anda dapat mengelakkan teh gelembung yang sangat menggoda ini?

Saya tidak pernah mengelakkan teh buih, tetapi saya tidak terlalu kerap memakannya. Jadi, kalori yang masuk ke dalam badan masih terkawal. Saya minum teh susu hanya seminggu sekali, bahkan mungkin 2-3 minggu.

Saya juga tidak mahu memesannya menggunakan aplikasi. Jadi, saya selalu membeli teh buih ketika saya pergi ke kedai sahaja. Selain minuman lebih enak kerana lebih segar, anda juga boleh membakar beberapa kalori dengan berjalan kaki ke kedai!

Anda juga boleh menyesuaikan jumlah gula dalam teh buih sehingga anda tidak mengambil kalori yang tidak diperlukan. Bagi saya, kandungan gula 25-50% sudah mencukupi. Ingatlah untuk tidak terbiasa makan makanan manis, kerana otak kita akan menginginkan makanan atau minuman yang lebih manis pada masa akan datang!