Pemeriksaan Pranikah - Guesehat

Persiapan perkahwinan adalah sesuatu yang cukup menggembirakan bagi semua pasangan. Sediakan anggaran perkahwinan, pilih tempat dan tarikh, dan temui pelbagai vendor yang menarik dan berkemahiran tinggi. Tidak sedikit kekeliruan yang dihadapi ketika memilih vendor ini, kerana semuanya nampaknya mempunyai kemahiran dan nilai jual tersendiri.

Tetapi selain keseronokan dalam memilih vendor ini. Penyediaan dokumen juga merupakan perkara penting untuk diserahkan kepada Pejabat Agama Islam (KUA) untuk orang Islam, atau ke pejabat pendaftaran sipil untuk orang bukan Islam.

Penyediaan fail ini memakan masa yang lama, jadi disarankan agar pasangan menyiapkannya lebih awal. Salah satu fail di dalamnya, terutama bagi penduduk DKI Jakarta, adalah sijil kesihatan dari puskesmas. Apa prosedur pemeriksaan pra-perkahwinan, terutama di Puskesmas?

Baca juga: Takut Perkahwinan dan Komitmen? Jangan jadi Gamophobia!

Prosedur Pemeriksaan Pra Perkahwinan di Pusat Kesihatan

Mungkin Geng Sehat sering mendengar tentang surat kesihatan ini, tetapi tidak pernah mendapat maklumat lengkap mengenai di mana hendak memulakannya. Walaupun anda membaca dari artikel di internet, pemeriksaan kesihatan di puskesmas ini bukanlah pemeriksaan wajib, tetapi perkara sukarela. Namun, beberapa sumber maklumat menyatakan bahawa ujian kesihatan pra-perkahwinan ini adalah wajib.

Keperluan untuk pemeriksaan kesihatan ini juga berbeza-beza. Beberapa sumber berita di internet mengatakan bahawa untuk melakukan pemeriksaan kesihatan ini, diperlukan surat lamaran dari kelurahan. Ini menunjukkan bahawa kita harus datang ke kelurahan sekurang-kurangnya 2 kali, kerana setelah melakukan pemeriksaan kesihatan ini, kita juga wajib memberikan hasil pemeriksaan kepada kelurahan.

Namun, tidak semua puskesmas mempunyai peraturan yang sama. Beberapa pusat kesihatan kecamatan tidak perlu membawa surat lamaran dari kelurahan. Pendaftaran di puskesmas hanya dilakukan dengan membawa kad pengenalan DKI Jakarta.

Mereka juga mempunyai poliklinik untuk pemeriksaan pra-nikah mereka sendiri, jadi barisannya cukup teratur dan tidak lama. Walau bagaimanapun, Gang Sihat harus terlebih dahulu meminta syarat untuk pemeriksaan pra-perkahwinan ini di pusat kesihatan yang anda ingin lawati.

Baca juga: Kepentingan Pemeriksaan Pranikah

Pemeriksaan Kesihatan Apa yang Dijalani?

Proses pertama pemeriksaan ini terdiri daripada berat badan, tinggi badan, dan tekanan darah. Selepas itu kita akan diberikan soal selidik psikologi yang berguna untuk mengesan gangguan seperti gangguan kecemasan, kemurungan, dan lain-lain.

Pemeriksaan makmal juga akan dilakukan, iaitu pemeriksaan yang terdiri dari jumlah darah lengkap (hemoglobin, hematokrit, leukosit, platelet, dan jumlah jenis), jenis darah, gula darah semasa, HBsAg (untuk menentukan apakah ada jangkitan akut dengan hepatitis B ), HIV, dan sifilis.

Pada wanita, vaksin tetanus akan diberikan jika mereka belum menerima dos penggalak tetanus. Dalam ujian darah ini, tidak perlu melakukan persiapan seperti berpuasa. Setelah keputusan keluar, hasilnya akan diberikan kepada orang tersebut, mereka tidak dapat diwakili, kerana pemeriksaan ini bersifat rahsia dan sulit.

Selepas itu, sijil layak perkahwinan akan diberikan kepada orang tersebut, yang akan difotokopi dan diserahkan kepada kelurahan untuk mengurus fail pendaftaran sivil.

Oh ya, Gang Sihat, untuk semua jenis pemeriksaan tidak dikenakan sebarang bayaran. Oleh itu, program ini sangat membantu dalam menyaring pelbagai penyakit. Kawan boleh menyimpan beberapa ratus ribu untuk melakukan pemeriksaan ini di puskesmas. Sekiranya anda benar-benar ingin memeriksa sesuatu yang lain, rakan-rakan boleh terlebih dahulu merujuk apa yang diperlukan untuk pemeriksaan pranikah.

Baca juga: Berhati-hati dengan kemurungan selepas berkahwin, inilah penyebabnya!