Kemudahan Percuma yang Dapat Wanita Hamil Dapatkan di Pusat Kesihatan | saya sihat

Momen kehamilan boleh menjadi salah satu masa yang paling didambakan oleh setiap pasangan. Sayangnya, selain kegembiraan mempunyai bayi, ada kebimbangan untuk bersedia menjadi ibu bapa. Selain mental, tempoh kehamilan hingga melahirkan anak tentunya memerlukan banyak wang.

Untuk memastikan kesihatan bayi, wanita hamil disarankan untuk selalu berkonsultasi dengan bidan atau pakar kandungan. Pengambilan vitamin juga diperlukan untuk menyokong pertumbuhan janin di dalam rahim.

Tidak perlu bersusah payah dengan kos yang mesti dikeluarkan setiap bulan. Ini kerana wanita hamil dapat memanfaatkan sejumlah kemudahan percuma yang disediakan oleh pemerintah melalui Pusat Kesihatan Masyarakat (Puskesmas). Biasanya, anda hanya perlu membayar yuran pendaftaran yang tidak banyak.

Baca juga: Berapa kali anda perlu berjumpa dengan pakar obstetrik anda?

5 Kemudahan Percuma yang Mendapat Wanita Hamil di Pusat Kesihatan

Jangan memandang rendah kemudahan kesihatan tingkat pertama ini, kerana sudah ada banyak Puskesmas yang sudah memiliki kemudahan yang mencukupi untuk wanita hamil. Berikut adalah beberapa kemudahan percuma yang boleh digunakan semasa mengandung!

1. Pemeriksaan kehamilan pertama

Setelah mendapat keputusan pek ujian positif, anda harus segera berjumpa bidan atau pakar obstetrik untuk mengesahkan kehamilan. Tidak ada yang salah, Mums melakukan pemeriksaan kehamilan pertama di Puskesmas.

Ibu akan mendapat buku KIA (Kesihatan Ibu dan Anak), sebuah buku berwarna merah jambu yang mesti dimiliki ibu. Biasanya pemeriksaan hanya dilakukan oleh bidan. Jangan lupa untuk selalu ingat kapan haid terakhir anda bermula dan berakhir sebelum kehamilan untuk menentukan anggaran usia kehamilan.

Bidan akan memeriksa tekanan darah, mengukur lilitan lengan, dan memeriksa keadaan perut wanita hamil. Malangnya, di beberapa Puskesmas tidak ada kemudahan ultrasound, jadi jika anda ingin mengesahkan keadaan janin, anda mesti mengunjungi pakar obstetrik. Sudah tentu ini menelan belanja kerana USG tidak dilindungi oleh BPJS kecuali untuk keadaan kecemasan. Ibu akan mendapatkan rujukan ultrasound dari bidan sekiranya perlu.

2. Vitamin

Kadang kala makanan yang dimakan oleh ibu hamil tidak semestinya mencukupi untuk keperluan pemakanan harian. Oleh itu, Ibu disarankan untuk mengambil sejumlah makanan tambahan untuk menyokong pertumbuhan janin di dalam rahim.

Anda tidak perlu mengeluarkan lebih banyak wang, anda boleh mendapatkan vitamin percuma dari Puskesmas. Biasanya ibu akan mendapat suplemen asid folik, kalsium, ke tablet tambahan darah. Bidan akan menyesuaikan vitamin yang diperlukan mengikut usia kehamilan wanita hamil.

Baca juga: Ibu, Pastikan Anda Makan Makanan Kaya dengan Asid Folik Semasa Kehamilan!

3. Makanan tambahan

Selain vitamin, Ibu juga akan mendapat makanan tambahan dalam bentuk biskut dengan krim berperisa strawberi. Pusat kesihatan akan memberikan beberapa kadbod biskut untuk stok selama beberapa minggu. Biskut mesti dimakan 2 hingga 3 keping sehari.

4. Ujian makmal

Walaupun merupakan kemudahan kesihatan tingkat pertama, sejumlah Puskesmas kini dilengkapi dengan makmal. Untuk mengurangkan jumlah kematian ibu dan bayi, pemerintah melalui Puskesmas di sejumlah daerah telah mewajibkan pemeriksaan makmal untuk wanita hamil. Pemeriksaan ini merangkumi ujian darah, ujian HIV-AIDS, dan ujian gula darah.

Pemeriksaan makmal ini mesti dilakukan oleh wanita hamil sekurang-kurangnya dua kali semasa kehamilan. Semuanya percuma tanpa sebarang kos. Namun, pastikan Puskesmas yang akan anda kunjungi mempunyai kemudahan ini.

5. Perundingan pemakanan

Selepas ujian makmal, wanita hamil akan dirujuk oleh bidan untuk mengunjungi poli pemakanan. Pakar pemakanan yang bertugas akan memberikan sejumlah cadangan kepada wanita hamil mengikut keputusan ujian makmal. Wanita hamil juga boleh bertanya apa sahaja yang mereka ingin tahu mengenai keperluan pemakanan untuk diri mereka sendiri dan bayi mereka yang berpotensi.

Baca juga: Kenali Gejala dan Rawatan Kehamilan Palsu


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found