Fungsi Ubat Amoksisilin

Amoxicillin adalah salah satu antibiotik yang sering diresepkan oleh doktor, untuk merawat pelbagai jangkitan. Sekiranya anda mendapat preskripsi untuk sebarang antibiotik dari doktor anda, termasuk amoksisilin, pastikan anda tahu cara mengambil antibiotik dengan betul. Selain mengetahui fungsi amoksisilin, anda juga mengetahui peraturan penggunaan, dos, dan cara mencegahnya daripada menyebabkan ketahanan terhadap antibiotik.

Amoxicillin atau amoxicillin (amoxicillin) adalah salah satu jenis antibiotik dengan spektrum luas. Ini bermaksud bahawa amoksisilin dapat merawat pelbagai jenis jangkitan bakteria, mulai dari jangkitan saluran pernafasan atas dan bawah, jangkitan saluran kencing, saluran gastrointestinal, kulit dan jangkitan tisu lembut lain.

Cara amoksisilin berfungsi atau berfungsi adalah bakteriolytik, iaitu berfungsi dengan menghalang sintesis dinding sel bakteria. Dengan cara itu bakteria akan mati. Jadi apa peraturan untuk menggunakan antibiotik amoksisilin?

Baca juga: 5 Penemuan Dadah Paling Penting di Dunia

Perbezaan antara rawatan jangkitan bakteria dan jangkitan virus

Antibiotik adalah ubat yang digunakan untuk melawan penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria. Bakteria adalah organisma sel tunggal yang wujud di semua bahagian tubuh manusia tanpa menyebabkan gejala penyakit.

Di saluran pencernaan kita, misalnya, terdapat berbilion bakteria yang sebenarnya baik untuk kesihatan pencernaan. Mereka wujud bersama bakteria patogen, atau bakteria yang boleh menyebabkan penyakit.

Keadaan persekitaran, penurunan imuniti, dan kehadiran penyakit tertentu menjadikan bakteria patogen dominan. Jadi, penyakit itu bermula. Contohnya, cirit-birit, jangkitan kulit, atau jangkitan saluran pernafasan dan sakit tekak di saluran pernafasan.

Bakteria mempunyai sifat yang berbeza dari virus. Virus, sebaliknya, adalah makhluk mikroskopik yang lebih kecil daripada bakteria, dan mereka tidak dapat bertahan di luar sel. Tiada virus yang baik. Semua virus menyebabkan penyakit sekiranya menjangkiti sel-sel badan dan membiak dengan tidak terkawal.

Antibiotik tidak dapat membasmi virus. Antibiotik juga dikenali sebagai antimikrobial. Antibiotik digunakan untuk membunuh bakteria pada haiwan dan manusia. Jadi antibiotik tidak memberi kesan kepada virus. Sebagai contoh, apabila penyakit yang disebabkan oleh virus, seperti selesema, sakit tekak, atau cirit-birit, dirawat dengan antibiotik, penyakit ini tidak hanya tidak berguna tetapi juga membawa kesan sampingan dalam bentuk ketahanan terhadap antibiotik (ketahanan terhadap antibiotik).

Baca juga: Ketika Demam Denggi, Adakah Anda Memerlukan Antibiotik?

Fungsi Amoxicillin

Amoxicillin adalah sejenis antibiotik yang, jika digunakan dengan betul, dapat membasmi jangkitan bakteria kecil. Amoxicillin adalah antibiotik yang tergolong dalam kumpulan penisilin atau beta-laktam. Ia adalah antibiotik spektrum luas.

Ia sering digunakan untuk merawat jangkitan pada gigi rahang, telinga, hidung, dan sakit tekak, saluran kemaluan, kulit, dan saluran pernafasan bawah oleh beberapa jenis jangkitan bakteria yang lain.

Fungsi amoksisilin meliputi yang berikut:

 • Merawat jangkitan yang disebabkan oleh bakteria yang masih sensitif (sensitif) terhadap amoksisilin (Amoxicillin). Jangkitan bakteria yang dapat diatasi dengan amoksisilin adalah otitis media akut, faringitis yang disebabkan oleh bakteria Streptococcus, radang paru-paru, jangkitan kulit, jangkitan saluran kencing, jangkitan Salmonella, penyakit Lyme, dan jangkitan klamidia.
 • Amoxicillin juga dapat digunakan untuk mencegah endokarditis atau jangkitan bakteria jantung pada orang yang berisiko tinggi. Endokarditis boleh disebabkan oleh jangkitan gigi. Fungsi ubat amoksisilin juga dapat mencegah jangkitan dengan Streptococcus pneumoniae dan jangkitan bakteria lain.
Baca juga: Apa Yang Perlu Diperhatikan oleh Wanita Semasa Mengambil Antibiotik

Kesan Sampingan Amoxicillin

Antibiotik ini berfungsi untuk menghentikan pertumbuhan jenis bakteria dengan menghalang pembentukan dinding sel bakteria. Walaupun dianggap selamat, amoksisilin dapat menyebabkan kesan yang tidak diingini seperti reaksi alahan dan bahkan hipersensitiviti.

Kesan sampingan yang lain adalah gangguan gastrousus seperti loya, muntah, sakit perut dan cirit-birit. FDA (Agensi POM Amerika) memasukkan ubat ini dalam kategori B. Ini bermaksud keselamatan ubat ini tidak disokong oleh kajian yang mencukupi pada wanita hamil. Kajian haiwan menunjukkan tidak ada kaitan dengan kecacatan kelahiran dan komplikasi kehamilan yang berkaitan.

Bagi pesakit yang alah kepada ubat, maka mereka tidak boleh dirawat dengan ubat tersebut (petunjuk kontra). Begitu juga amoksisilin. Bagi mereka yang alah kepada amoksisilin, perlu mencari antibiotik lain sebagai pengganti dengan kemampuan dan keselamatan yang sama dalam membunuh bakteria yang menyebabkan jangkitan. Contoh antibiotik pengganti termasuk ciprofloxacin atau antibiotik lain.

Seperti mana-mana ubat, jika anda diberi amoksisilin, anda harus terlebih dahulu membaca amaran untuk memperhatikan:

 • Bagi wanita yang hamil atau menyusu, berjumpa dengan doktor anda sebelum mengambil amoksisilin.
 • Ubat ini juga memerlukan perhatian khusus untuk orang yang mengalami gangguan buah pinggang, kerana ada kesan sampingan yang dapat mengganggu prestasi buah pinggang.
 • Anda tidak boleh mengambil ubat ini jika anda mempunyai alahan terhadap penisilin.
 • Amoxicillin juga tidak boleh diambil oleh orang yang demam kelenjar kerana boleh menyebabkan ruam.
 • Sekiranya anda diberi vaksin, pastikan anda memaklumkan kepada doktor terlebih dahulu jika anda mengambil amoksisilin. Ini kerana kandungan amoksisilin dapat memberi kesan terhadap prestasi vaksin di dalam badan.
 • Sekiranya terdapat alahan atau berlebihan, segera berjumpa doktor.
Baca juga: Berhati-hati dengan 7 Kesan Sampingan Antibiotik Ini!

Cara Mengambil Amoxicillin dengan Betul

Amoxicillin adalah sejenis ubat yang boleh diambil sebelum atau selepas makan. Biasanya, untuk amoksisilin serbuk, ubat itu diambil dengan mencampurkannya terlebih dahulu dengan setengah gelas air dan menggoncangkannya.

Sebelum mengambil amoksisilin, anda harus terlebih dahulu membaca arahan pada bungkusan dan mengikuti cadangan doktor. terutamanya untuk peraturan dos. Biasanya, doktor akan menentukan dos dan masa penggunaan amoksisilin berdasarkan jangkitan yang anda alami.

Di samping itu, keadaan dan keparahan badan juga akan menjadi faktor yang perlu dipertimbangkan. Secara amnya, dos amoksisilin yang diberikan setiap hari adalah antara 500-1500 mg selama 7-14 hari. Khusus untuk jangkitan gonorea atau penyakit singa raja akan diberikan amoksisilin sebanyak 3 gram yang hanya perlu diminum sekali sahaja. Berbeza dengan orang dewasa, dos amoksisilin untuk kanak-kanak akan diberikan berdasarkan berat badan anak.

Untuk mengawal berlakunya ketahanan terhadap antibiotik, kita dapat melakukan perkara berikut:

 • Hanya gunakan amoksisilin yang ditetapkan oleh doktor dan jangan memutuskan untuk menukar ubat itu sendiri

 • Jangan meminta antibiotik apabila doktor mengatakan tidak perlu

 • Ikuti arahan bagaimana menggunakan antibiotik yang betul seperti yang diajarkan oleh doktor atau ahli farmasi anda dari segi dos, masa pengambilan, dan cara pengambilannya.

 • Jangan gunakan antibiotik orang lain atau kongsi dengan orang lain.

Cara lain untuk mengelakkan penggunaan antibiotik adalah mencegah jangkitan dengan menjaga kebersihan lingkungan. Sentiasa basuh tangan anda sebelum makan, setelah pergi ke tandas, dan jangan bersentuhan dengan orang yang sakit. Jauhi tingkah laku seksual yang tidak selamat, dan pastikan anak-anak diberi vaksin sepenuhnya.

Baca juga: Virus, Senjata Baru Terhadap Bakteria Tahan Antibiotik

Rujukan:

Fakulti Farmasi Universiti Andalas. Alergi Antibiotik Amoxicillin, Apa Pengganti?

ubat-ubatan.com. Amoksisilin

Medscape.com. Seekor moxicillin (Rx)