Punca Mengantuk Kerap | Saya sihat

Adakah anda sering atau selalu mengantuk sejak kebelakangan ini, geng? Mengantuk adalah keadaan yang membuat seseorang ingin tidur dan wajar berlaku pada waktu siang dan malam. Namun, jika anda sering mengantuk, ia pasti akan mempengaruhi produktiviti dan aktiviti anda. Jadi, apakah penyebab kerap mengantuk yang perlu anda ketahui?

Punca Selalu Tidur Anda Perlu Tahu

Beberapa Geng Sihat mungkin tertanya-tanya, mengapa anda selalu mengantuk? Nah, jika anda sering mengantuk, beberapa keadaan ini boleh menjadi penyebabnya. Inilah sebab-sebab kerap mengantuk yang perlu anda ketahui!

1. Corak Tidur yang Buruk

Kurang tidur pada waktu malam boleh menjadi penyebab paling biasa yang membuat anda sering mengantuk. Kurang tidur juga boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti sering bekerja atau melakukan sesuatu tanpa mengetahui waktu, keadaan bilik yang tidak kondusif untuk tidur malam yang baik, meninggalkan televisyen di dalam bilik, atau minum minuman berkafein atau alkohol di malam.

Agar anda tidak sering mengantuk, cubalah sesuaikan jadual tidur anda. Cuba tidur dalam keadaan yang baik, seperti bilik dengan suhu gelap atau rendah, matikan telefon bimbit anda atau tidak menggunakan alat sebelum tidur, jangan minum minuman berkafein atau alkohol, dan bersenam beberapa jam sebelum tidur.

2. Apnea Tidur

Apnea tidur Ini adalah keadaan yang menyebabkan pernafasan berhenti sementara semasa tidur. Keadaan ini boleh membahayakan kerana boleh menjadikan tubuh kekurangan oksigen. Apnea tidur boleh disebabkan oleh penyumbatan saluran udara atau disebut juga apnea tidur yang menghalang .

Penyumbatan akan membuat seseorang bangun secara tiba-tiba semasa tidur sehingga kualiti tidur menurun. Apnea tidur Ia juga menyebabkan pecahan dan kualiti tidur yang buruk, menjadikan anda sering mengantuk. Orang yang mempunyai keadaan ini berisiko lebih tinggi mengantuk atau tertidur semasa memandu.

3. Narkolepsi

Penyebab mengantuk lain yang kerap adalah narkolepsi. Narkolepsi adalah keadaan yang membuat seseorang mengantuk. Selain itu, penghidap narkolepsi akan merasa mengantuk pada waktu siang dan bahkan tertidur secara tiba-tiba tanpa mengetahui tempat dan waktu. Keadaan ini tidak dapat diatasi, tetapi dapat dikendalikan dengan perubahan gaya hidup dan gaya hidup yang sihat.

4. Sindrom Keletihan Kronik

Sindrom keletihan kronik adalah keadaan yang membuat seseorang merasa letih, letih, atau sering mengantuk. Keadaan ini dicirikan oleh perasaan letih yang semakin teruk dan berlaku selepas melakukan aktiviti. Seseorang yang mengalami sindrom keletihan kronik juga sering mengalami sakit sendi dan otot. Keadaan ini tentunya boleh mempengaruhi aktiviti harian.

5. Jam Biologi Badan Terganggu

Sekiranya anda sering mengantuk, keadaan ini mungkin berkaitan dengan jam biologi badan anda (irama sirkadian). Irama sirkadian atau jam biologi badan terganggu, yang akan membuat anda mengantuk lebih kerap atau bahkan mengantuk sepanjang hari.

6. Kemurungan

Depresi adalah gangguan mood yang dapat berlangsung selama jangka waktu tertentu. Mengantuk yang kerap, merasa letih, dan terlalu banyak tidur adalah beberapa gejala fasa kemurungan. Di samping itu, orang yang mengalami kemurungan juga mengalami perubahan dalam diet dan berat badan, menarik diri dari kalangan sosial, dan sering merasa sakit di badan.

Itulah penyebab kerap mengantuk yang perlu anda ketahui. Penyebab paling kerap mengantuk adalah kerana anda mempunyai pola tidur yang kurang baik. Walau bagaimanapun, jika anda sering mengantuk hampir setiap hari atau bahkan sepanjang hari disertai dengan gejala lain, cubalah berjumpa dengan ahli psikologi atau doktor!

Rujukan

WebMD. 2010. Apa yang Menyebabkan Mengantuk Anda?

Kesihatan yang Sangat Baik. 2019. Sebab-Sebab untuk Mengantuk Sepanjang Masa .

Kesihatan Setiap Hari. 2014. 10 Gejala Depresi yang Perlu Diperhatikan .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found