Kandungan Nutrien dalam Coklat Susu?

Coklat, yang awalnya berasal dari biji kakao, telah terbukti mengandungi banyak nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan. Walau bagaimanapun, memakan coklat tulen atau coklat gelap, Sudah tentu ia tidak baik, geng! Itulah sebabnya coklat yang telah diproses menjadi makanan kemudian ditambah dengan bahan tambahan lain seperti gula atau susu. Sudah tentu ini sedikit menurunkan kualiti pemakanan coklat, sehingga menyebabkan makanan ini tidak begitu sihat seperti yang dibayangkan.

Berbanding dengan coklat gelap, kandungan nutrien coklat susu jauh lebih rendah. Anda perlu mempertimbangkan perkara ini semasa memilih jenis coklat untuk dimakan. Ketahui fakta mengenai coklat susu, kandungan apa di dalamnya sehingga dapat memotivasi anda untuk memilih coklat gelap, yang rendah lemak, kalori, dan gula.

Baca juga: Alergi Coklat? Inilah Punca dan Gejala!

Kalori dalam coklat susu

Adalah sangat penting untuk memerhatikan pengambilan kalori harian anda. Kerana makan terlalu banyak kalori boleh menyebabkan kenaikan berat badan dan menyebabkan kegemukan. Tetapi anda tidak bermaksud anda harus mengelakkan kalori sama sekali, geng! Anda masih harus mengambil karbohidrat dan gula sebagai sumber kalori, tetapi mereka mesti dikonsumsi dalam jumlah yang sedikit. Kerana, terlalu banyak sama dengan membawa penyakit.

Menurut The National Heart, Lung, and Blood Institute, kenaikan berat badan dari diet berkalori tinggi boleh menyebabkan penyakit jantung, diabetes, dan tekanan darah tinggi. Dipetik dari Sains LangsungCoklat susu adalah salah satu makanan yang termasuk dalam kategori tidak sihat kerana jumlah kalori setiap satu porsi kecil adalah sekitar 42 gram. Manakala satu bar coklat susu mengandungi 235 kalori.

Lemak dalam coklat susu

Lemak ditambahkan ke coklat susu untuk mencapai rasa dan konsistensi makanan ringan ini. Sekiranya anda suka makan coklat susu, yang kaya akan lemak tepu, ia boleh mencetuskan penyakit berbahaya, seperti penyakit jantung, diabetes, obesiti, dan beberapa barah.

Coklat susu mempunyai kandungan lemak tinggi, yang biasanya lemak jenuh. Kira-kira 1.5 auns susu susu mengandungi 13 gram lemak, atau 8.1% daripada jumlah lemak. Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan agar kandungan lemak tepu makanan tidak lebih daripada 7% daripada keperluan kalori harian.

Baca juga: Inilah 4 Sebab Mengapa Anda Perlu Menghidap Coklat Gelap!

Awas Gula!

Gula adalah ancaman besar apabila kita bercakap mengenai coklat susu. Sama seperti lemak, gula ditambah banyak untuk meningkatkan rasa manis susu coklat. Biasanya gula yang digunakan adalah gula halus atau gula tulen yang boleh menyebabkan kenaikan gula darah jika dikonsumsi secara berlebihan.

Selain itu, memasukkan banyak gula ke dalam makanan juga dapat menurunkan kadar nutrisi, yang dapat menyebabkan kenaikan berat badan dan kegemukan. Menurut The National Heart, Lung, and Blood Institute, kegemukan dapat meningkatkan risiko anda menghidap diabetes jenis 2. Kira-kira 1.5 auns susu susu mengandungi hampir 23 gram gula.

Tidak Ada Nutrien dalam Coklat Susu?

Walaupun ia bukan makanan yang sihat, coklat susu masih mengandungi nutrien atau nutrien, anda tahu. Contohnya, 150 gram coklat susu mengandungi 83 miligram kalsium yang baik untuk pertumbuhan tulang, serta 1 miligram zat besi. Dalam hidangan yang sama, coklat susu juga mengandungi 164 miligram kalium dan 1 miligram zink. Selain itu, coklat susu juga mengandungi 86 unit vitamin A dan 2.5 mikrogram vitamin K.

Baca juga: Elakkan 9 Makanan Ini Sekiranya Anda Mengalami Sakit Perut!

Seperti yang dijelaskan di atas, coklat susu bukanlah pilihan makanan sihat yang boleh dimakan setiap hari. Walaupun mengandungi sejumlah nutrien yang bermanfaat, pemprosesan coklat susu menyebabkan makanan ini tidak sihat, terutama jika dimakan setiap hari. Jadi, anda boleh makan coklat susu, tetapi masih dalam jumlah yang berpatutan, ya! (UH / AY)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found