Minuman yang Dilarang untuk Wanita Hamil

Minum air secukupnya adalah penting semasa mengandung. Ibu memerlukan banyak cecair untuk menyokong peningkatan jumlah darah dan menghasilkan cecair ketuban. Namun, tidak semua jenis minuman baik untuk wanita hamil. Terdapat beberapa minuman yang dilarang untuk wanita hamil.

Minuman apa yang dilarang untuk wanita hamil? Jadi minuman apa yang baik untuk wanita hamil? Inilah penjelasannya!

Baca juga: Ibu, Inilah Panduan Makanan Berkhasiat untuk Pertumbuhan Janin!

Minuman yang Dilarang untuk Wanita Hamil

Ibu, perhatikan. Berikut adalah sebilangan minuman yang dilarang untuk wanita hamil:

  • Alkohol : Ibu tidak boleh minum alkohol semasa mengandung, ya. Tidak ada had selamat untuk pengambilan alkohol semasa kehamilan. Inilah sebabnya mengapa alkohol adalah minuman yang dilarang untuk wanita hamil.
  • Jus yang tidak dipasteurisasi : Jus yang tidak dipasteurisasi juga merupakan minuman yang dilarang untuk wanita hamil. Sebabnya, minuman ini boleh mengandungi bakteria yang boleh menyebabkan penyakit.

Selain minuman yang dilarang oleh wanita hamil, terdapat juga beberapa minuman yang disyorkan untuk dibatasi semasa mengandung:

  • Minuman Berkafein : menurut para pakar, mungkin mengonsumsi kafein selama kehamilan maksimum 200 miligram sehari.
  • Soda : minuman ini tinggi gula dan tidak mengandungi kalori, jadi tidak digalakkan untuk wanita hamil.
  • Jus : Ibu boleh mengambil sedikit jus yang 100% suci. Namun, pengambilan jus yang berlebihan juga tidak baik untuk kesihatan.
Baca juga: 3 Cara Selamat untuk Mengatasi Rambut Gugur yang teruk semasa hamil dan menyusu

Minuman yang Baik untuk Wanita Hamil

Setelah mengetahui minuman mana yang dilarang untuk wanita hamil, anda juga perlu mengetahui minuman mana yang baik untuk wanita hamil

Air

Pastikan air adalah minuman utama yang anda minum semasa mengandung. Air membantu badan anda menyerap nutrien penting dari makanan. Sel-sel yang penuh nutrien ini akan memasuki plasenta dan janin di rahim ibu.

Di samping itu, membiasakan minum banyak air semasa mengandung juga membantu anda mengelakkan minum minuman yang tinggi gula dan kalori. Oleh itu, ini dapat mengelakkan anda menambah berat badan berlebihan semasa hamil.

Susu rendah lemak

Ibu juga minum susu rendah lemak untuk memenuhi keperluan kalsium. Ibu memerlukan 1000 miligram kalsium sehari untuk menyokong pertumbuhan tulang dan gigi janin. Protein yang terdapat dalam susu juga baik untuk pertumbuhan janin.

Teh halia

Teh halia, sama ada disajikan panas atau sejuk, juga selamat dimakan semasa mengandung. Penyelidikan menunjukkan bahawa teh halia dapat membantu melegakan gejala mual dan muntah semasa mengandung. Anda boleh menambahkan sedikit gula ke teh jahe anda, tetapi jangan berlebihan.

Smoothie Buah dan Sayuran

Smoothie buah dan sayur juga baik untuk dimakan semasa kehamilan. Namun, bukannya mencampurkan gula ke dalam smoothie, campurkan air, susu, atau yogurt biasa ke dalamnya. Untuk menjadikan rasa smoothie lebih enak, anda boleh menambahkan kacang almond!

Baca juga: Fakta Mengenai Mual dan Muntah Semasa Kehamilan, Benarkah Ini Tanda Gadis Hamil?

Sumber:

Apa Yang Harapkan. Minuman Terbaik dan Terburuk untuk Wanita Hamil. Mei 2020.

American College of Obstetricians and Gynecologists. Pemakanan Semasa Kehamilan. Februari 2018.

Jurnal Pemakanan. Kajian Sistematik dan Meta-Analisis Kesan dan Keselamatan Halia dalam Rawatan Mual dan Muntah Berkaitan Kehamilan. Mac 2014.

A.S. Pentadbiran Makanan & Dadah. Buah-buahan, Sayuran dan Jus dari Keselamatan Makanan untuk Ibu. September 2018.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found