Kanser dubur, Kenali Gejala dan Rawatan! - Guesehat.com

Kanser dubur adalah penyakit di mana tumor ganas tumbuh di saluran dubur, yang terletak di hujung usus besar. Kanser dubur agak jarang berlaku, dan selalunya merupakan barah terlupa. Menurut data tahun 2008, hanya terdapat 27,000 kes barah dubur di seluruh dunia.

Secara umum, kadar kelangsungan hidup pesakit dengan kanser dubur selama 5 tahun dari diagnosis adalah 60% untuk lelaki dan 71% untuk wanita. Seperti barah lain, lebih awal didiagnosis, semakin lama peluang hidup pesakit.

Supaya Gang Sihat mengetahui lebih banyak mengenai kanser dubur dan meningkatkan kesedaran, berikut adalah penjelasan lengkap mengenai penyakit ini!

Baca juga: Seks Mulut Menular HPV dan Mencetuskan Kanser Mulut!

Apa yang Menyebabkan Kanser Dubur?

Kanser dubur terbentuk daripada mutasi genetik yang mengubah sel yang sihat menjadi sel yang tidak normal. Sel sihat yang membahagi dengan cepat dalam masa yang singkat. Walau bagaimanapun, sel yang tidak normal membelah secara tidak terkawal dan tidak boleh mati. Lama kelamaan sel-sel yang tidak normal ini membentuk tumor.

Kanser dubur diketahui mempunyai hubungan rapat dengan salah satu jangkitan kelamin yang disebabkan oleh: Papillomavirus manusia (HPV). Virus HPV dijumpai pada kebanyakan pesakit kanser dubur. Oleh itu, disimpulkan bahawa HPV adalah penyebab utama kanser dubur.

Siapa yang Berisiko Kanser Dubur?

Penyelidikan telah menemui beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko kanser dubur. Sebahagian daripadanya adalah:

 • berusia. Sebilangan besar kes barah dubur menyerang orang berusia lebih dari 50 tahun.
 • Rakan seksual berganda. Orang yang melakukan hubungan seks dengan banyak orang sepanjang hayatnya mempunyai risiko lebih tinggi terkena barah dubur.
 • Asap. Penyelidikan menunjukkan bahawa merokok meningkatkan risiko barah, termasuk kanser dubur.
 • Sejarah keluarga barah. Orang yang pernah menghidap barah serviks dan kanser faraj mempunyai risiko lebih tinggi terkena barah dubur.
 • Orang yang mengambil ubat yang menekan sistem imun. Orang yang mengambil ubat yang dapat menurunkan sistem kekebalan tubuh (ubat imunosupresif), termasuk orang yang menerima pemindahan organ, mempunyai risiko lebih tinggi terkena barah dubur. Virus HIV yang menyebabkan AIDS juga menurunkan sistem imun dan meningkatkan risiko barah dubur.

Apakah Gejala Kanser Dubur?

Gejala kanser dubur yang paling biasa adalah pendarahan dari dubur. Kanser dubur boleh bermula dengan gatal di dubur. Jadi, banyak orang berpendapat bahawa pendarahan dan gatal itu disebabkan oleh buasir.

Ini sering menghalang pengesanan awal kanser dubur. Sementara itu, gejala kanser dubur lain yang perlu diperhatikan adalah:

 • Kesakitan atau tekanan di kawasan dubur
 • Keputihan atau lendir luar biasa dari dubur
 • Benjolan di kawasan dubur
 • Perubahan frekuensi pergerakan usus

Bagaimana Mendiagnosis Kanser Dubur?

Beberapa ujian dan prosedur yang digunakan untuk mendiagnosis kanser dubur adalah:

Pemeriksaan rektum digital, atau langsung pada saluran dubur untuk mengesan ketulan yang tidak normal. Pemeriksaan rektum ini berbentuk digital. Doktor akan memasukkan jarinya, yang telah dibalut dengan sarung tangan dan dilincirkan, ke dalam dubur. Doktor akan cuba merasakan sekiranya terdapat benjolan di saluran dubur.

Pemeriksaan visual saluran dubur dan rektum. Doktor akan menggunakan instrumen tubular pendek dan pendek yang disebut anoskop untuk memeriksa saluran dubur dan rektum dan mengetahui pertumbuhan tisu yang tidak normal.

Ultrasound saluran dubur. Untuk melihat gambar saluran dubur, doktor akan memasukkan alat yang disebut probe laser (seperti termometer tebal) ke dalam dubur dan rektum. Probe laser memancarkan gelombang ultrasound yang akan membentuk imej organ dalaman dubur. Kemudian doktor akan mengkaji gambar untuk mengesan kelainan.

Biopsi. Sekiranya benjolan tidak dijumpai di dubur, kadang-kadang dilakukan biopsi. Biopsi mengambil sampel tisu dari benjolan untuk dianalisis di makmal, untuk menentukan sama ada sel itu ganas atau tidak.

Baca juga: Kanser Zakar Disebabkan oleh Jangkitan HPV pada Lelaki

Bagaimana Menentukan Tahap Kanser Dubur?

Pesakit yang telah didiagnosis menghidap barah dubur akan menjalani ujian tambahan untuk mengetahui sama ada barah tersebut telah merebak ke kelenjar getah bening atau organ tubuh yang lain.

Ujian yang dilakukan untuk mengesan ini adalah:

 • Imbasan CT
 • MRI
 • PET

Doktor akan menggunakan maklumat yang diperoleh dari prosedur untuk menentukan tahap kanser dubur anda. Sama seperti jenis kanser lain secara amnya, tahap kanser dubur dibahagikan kepada tahap 1 - 4.

Tahap terendah menunjukkan bahawa barahnya kecil dan masih tumbuh secara tempatan hanya di dubur. Sementara itu, jika barah dubur berada di tahap 4, maka tumor telah merebak ke organ lain.

Apakah Komplikasi Kanser Dubur?

Kanser dubur jarang merebak (metastasis) ke organ lain di dalam badan, terutamanya organ yang agak jauh. Sangat sedikit kes barah dubur di mana tumor telah merebak. Namun, jika merebak, barah dubur agak sukar untuk diubati. Kanser dubur metastatik biasanya paling kerap merebak ke hati dan paru-paru.

Bagaimana Kanser dubur dirawat?

Seperti jenis kanser lain, barah dubur dirawat menggunakan kemoterapi, radiasi, atau gabungan keduanya. Biasanya doktor juga akan menawarkan prosedur pembedahan, terutamanya jika kedua-dua rawatan tidak berjaya.

Untuk pembedahan membuang kanser dubur itu sendiri, doktor menggunakan prosedur yang berbeza, bergantung pada tahap barah.

Pembedahan Pembuangan Kanser dubur Peringkat Awal

Kanser dubur yang sangat kecil dapat disingkirkan secara pembedahan. Semasa prosedur ini, doktor akan membuang tumor dan beberapa tisu yang sihat di sekitar dubur. Sekiranya tumor kecil, barah dubur peringkat awal dapat dikeluarkan tanpa merosakkan otot sfingter dubur. Sfinkter dubur adalah otot yang mengawal pembukaan dan penutupan dubur.

Setelah barah dubur dikeluarkan, doktor akan mengesyorkan agar pesakit menjalani rawatan kemoterapi dan radiasi untuk mengesahkan sisa sel barah.

Rawatan Kanser Dubur Peringkat Akhir

Sekiranya barah dubur tidak memberi tindak balas yang baik terhadap kemoterapi dan radiasi, atau jika kanser dubur pada peringkat akhir, doktor boleh mengesyorkan pembedahan reseksi abdominoperineal.

Pembedahan reseksi abdomenoperineal dilakukan untuk membuang atau memotong saluran dubur, rektum, dan bahagian usus besar. Kemudian, doktor melekatkan usus besar yang tersisa ke dinding perut yang telah berlubang (stoma).

Doktor akan melekatkan beg kolostomi di bahagian luar lubang di dinding perut. Jadi, najis akan keluar melalui lubang dan masuk ke dalam beg kolostomi.

Bagaimana Mencegah Kanser Dubur?

Sama seperti jenis kanser lain pada umumnya, belum ada penyelidikan yang menemui cara yang tepat untuk mencegah barah dubur. Apa yang anda boleh lakukan adalah menurunkan risiko.

Untuk mengurangkan risiko barah dubur, berikut adalah perkara yang boleh anda lakukan:

Lakukan hubungan seks dengan selamat. Lebih baik melakukan hubungan seks dengan satu pasangan yang sah, atau menggunakan kondom untuk mencegah HPV dan HIV. Kedua-duanya adalah virus yang meningkatkan risiko barah dubur. Sekiranya anda ingin melakukan seks dubur, gunakan kondom.

Dapatkan vaksin terhadap HPV. Vaksin HPV dapat melindungi anda dari jangkitan HPV sepanjang hayat. Vaksin harus diberikan bukan hanya kepada wanita, tetapi juga kepada lelaki untuk mencegah barah zakar.

Selain dua perkara ini, lakukan gaya hidup sihat dan jauhkan dari rokok. Merokok meningkatkan risiko semua jenis barah sehingga perlu dielakkan, termasuk jika anda seorang perokok pasif. (UH / AY)

Baca juga: Inilah Sebab Mengapa Tekanan Boleh Mencetuskan Kanser!

Sumber:

Klinik Mayo. barah dubur. Mac. 2018.

Rangkaian Kanser Komprehensif Nasional. Garis Panduan NCCN.

Institut Kanser Negara. Rawatan Kanser Dubur (PDQ®) – Versi Pesakit. Oktober. 2018.

Institut Kanser Negara. Mengambil Masa: Sokongan untuk Penghidap Kanser.

WebMD. Apa itu Kanser dubur ?. Oktober. 2017.