Sciatica pada Wanita Hamil - GueSehat.com

Sciatica, yang biasa disebut sindrom radikular lumbosacral, disebabkan oleh kerengsaan saraf sciatic dari bahagian bawah tulang belakang ke paha. Kerengsaan boleh menyebabkan kesakitan yang mendalam atau tajam. Kesakitan sciatic juga berbeza-beza, dari ringan hingga teruk. Sciatica boleh menyerang sesiapa sahaja. Namun, bagaimana jika sciatica menyerang wanita hamil? Inilah penjelasannya!

Punca Sciatica pada Kehamilan

Sciatica umumnya disebabkan oleh masalah di bahagian bawah tulang belakang, seperti hernia. Sciatica juga boleh disebabkan oleh perubahan pada tulang, seperti stenosis, osteoartritis, dan cakera degeneratif. Keadaan ini boleh memberi tekanan pada saraf sciatic.

Sciatica yang disebabkan oleh hernia semasa kehamilan sebenarnya adalah perkara yang jarang berlaku. Walau bagaimanapun, gejala yang menyerupai sciatica sangat biasa bagi wanita hamil, seperti sakit di bahagian bawah tulang belakang. Sebenarnya, kajian menunjukkan bahawa sekitar 50-80% wanita hamil mengalami sakit belakang.

Gejala Sciatica juga boleh disebabkan oleh ketegangan otot dan ketidakstabilan sendi. Kesakitan panggul, masalah sendi sacroiliac, dan sindrom piriformis juga merupakan penyebab umum sciatica semasa kehamilan.

Sciatica umumnya disebabkan oleh peningkatan hormon kehamilan, seperti relaxin, yang boleh menyebabkan ligamen melonggarkan dan meregang, terutama di pelvis. Berat bayi juga dapat meningkatkan risiko sakit sciatica dan menambah tekanan pada pelvis dan sendi pinggul.

Gejala Sciatica semasa Kehamilan

Gejala sciatica pada kehamilan termasuk:

 • Sakit pada satu bahagian punggung atau betis yang berterusan atau berterusan.
 • Sakit di sepanjang saraf sciatic, dari punggung, ke belakang paha, ke kaki.
 • Sakit yang terasa tajam dan panas.
 • Rasa kebas pada betis atau kaki.
 • Kesukaran berjalan, berdiri, atau duduk.

Ibu mesti segera menghubungi doktor jika sakitnya sangat mengganggu, ya.

Cara Melegakan Sciatica

Rawatan untuk sciatica pada wanita hamil biasanya merangkumi: urut, terapi kiropraktik, dan fizikal. Namun, anda juga boleh melakukan rawatan sendiri di rumah, seperti bersenam atau regangan sejumlah kecil tekanan pada otot betis, punggung, dan pelvis, untuk melegakan tekanan pada saraf sciatic.

Sebilangan wanita hamil juga memilih berenang untuk menghilangkan rasa sakit. Sebabnya, air dapat membantu Ibu untuk menampung berat bayi. Sebagai petua, lakukan 5 jenis teknik regangan di bawah untuk melegakan kesakitan dan ketidakselesaan sciatic semasa hamil Ibu!

1. Regangan duduk piriformis

Otot piriformis berada di bahagian dalam punggung. Sekiranya otot menegang, saraf sciatic akan jengkel. Teknik regangan ini dapat membantu anda untuk melegakan kekejangan otot piriformis dan mengurangkan sakit sciatic.

Cara:

 1. Duduk di kerusi lurus.
 2. Sekiranya rasa sakit berada di sebelah kiri, angkat dan letakkan pergelangan kaki kiri anda di atas lutut kanan anda. Lakukan perkara yang sama di pergelangan kaki kanan jika rasa sakit berada di sebelah kanan.
 3. Tetap lurus punggung sambil bersandar ke depan, sehingga anda merasakan peregangan di punggung anda.
 4. Pegang kedudukan ini selama 30 saat. Ulangi teknik ini mengikut keperluan anda.

2. Regangan Kerusi meja (peregangan meja)

Teknik ini juga bagus untuk wanita hamil kerana membantu meregangkan otot punggung, punggung, dan belakang betis. Namun, ibu memerlukan meja atau kerusi untuk melaksanakan teknik tersebut regangan ini.

Cara:

 1. Berdiri menghadap meja / kerusi dengan kaki anda sedikit lebih lebar daripada pinggang anda.
 2. Bersandar ke depan dan letakkan tangan anda di atas meja / kerusi untuk sokongan. Luruskan tangan dan lengan anda, sehingga punggung anda lurus.
 3. Mundur atau tarik pinggang anda dari meja / kerusi sehingga anda merasakan regangan di punggung bawah dan belakang betis anda.
 4. Anda juga boleh menggerakkan pinggang ke kanan dan kiri dengan perlahan untuk meningkatkan peregangan di punggung dan pinggang bawah.
 5. Pegang kedudukan ini selama 30 saat hingga 1 minit. Ulangi teknik ini 2 kali sehari.

3. Postur merpati (pose merpati)

Pose atau pergerakan yoga yang popular ini membantu melegakan gejala seperti sciatica pada wanita hamil. Pergerakan yoga ini cukup selesa untuk dilakukan oleh ibu hamil! Untuk mempraktikkannya, anda memerlukan tuala atau yoga yang digulung sekatan.

Cara:

 1. Letakkan kedua-dua tangan dan lutut di atas lantai.
 2. Gerakkan lutut kanan ke hadapan sehingga berada di antara tangan anda.
 3. Gerakkan kaki kiri ke belakang sehingga lurus.
 4. Letakkan tuala atau yoga yang digulung sekatan di bawah pinggang kanan. Ini akan memudahkan ibu untuk melakukannya regangan.
 5. Bersandar ke depan. Perlahan-lahan turunkan badan anda ke lantai. Letakkan bantal di bawah kepala dan lengan anda untuk mendapatkan sokongan.
 6. Pegang kedudukan ini selama 1 minit. Kemudian ulangi teknik yang sama dengan mengubah kedudukan kaki. Anda boleh melakukan teknik ini beberapa kali sehari.

4. Regangan Fleksor Pinggul

Fleksor pinggul adalah otot yang terletak di bahagian depan pinggul dan berfungsi untuk membantu menggerakkan kaki ketika berjalan. Ramai wanita mempunyai fleksor pinggul yang ketat semasa kehamilan. Ini boleh mempengaruhi garis pinggul dan postur, menyebabkan rasa sakit.

Cara:

 1. Berlutut di lantai.
 2. Letakkan satu kaki ke hadapan, sehingga pinggang dan lutut anda membentuk sudut 90 °.
 3. Bersandar ke hadapan sehingga anda merasakan regangan di bahagian depan, belakang, pinggang dan betis.
 4. Pegang kedudukan ini selama 30 saat, kemudian ulangi pada kaki yang lain.

Sekiranya ibu tidak dapat melakukannya regangan kerana keadaan tertentu, cubalah petua di bawah:

 • Gunakan kompres hangat tepat di bahagian badan yang terkena kesakitan.
 • Tidur di sisi anda, pastikan bahagian yang tidak sakit berada di bawah tekanan. Contohnya, jika rasa sakit berada di sebelah kiri, maka tidurlah di sebelah kiri anda ke kanan.

Sciatica pada wanita hamil secara amnya bukan keadaan yang serius. Tetapi jika kesakitannya sangat mengganggu, anda perlu menghubungi doktor. Doktor biasanya akan mengesyorkan rawatan terbaik untuk anda dan bayi anda di dalam kandungan. (GS / AS)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found