Cara Bergerak Selepas Perceraian - GUessehat

Selepas bercerai, semua orang pasti akan merasakan emosi bercampur, mulai dari sedih, gembira, marah, dan lain-lain. Tidak mudah untuk mengatasi emosi campuran ini. Lalu, bagaimana untuk meneruskan perceraian?

Tamatnya hubungan perkahwinan pasti akan meninggalkan pelbagai emosi. Sedih pasti, walaupun perpisahan mungkin merupakan kaedah terbaik. Tidak semua orang dapat melalui tempoh selepas perceraian dengan lancar.

Namun, hidup harus diteruskan, dan anda harus menerima semua yang berlaku dalam hidup anda. Jangan risau, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk melalui masa-masa sukar ini. Inilah cara untuk meneruskan perceraian!

Baca juga: Kekurangan Keintiman, Punca Utama Perceraian Menurut Penyelidikan

Kaedah Teruskan Selepas Perceraian

Perkara-perkara di bawah ini boleh anda cuba teruskan selepas perceraian:

1. Terima apa yang berlaku

Walaupun perceraian mungkin merupakan jalan yang terbaik, masih ada sesuatu mengenai bekas suami atau isteri anda yang telah bertahan dengan anda. Sama ada positif atau negatif, ini akan menyukarkan anda untuk terus maju.

Jadi, jujur ​​dan buang perkara-perkara itu. Tidak ada gunanya tinggal di masa lalu. Sentiasa memikirkan bekas suami atau isteri anda tidak akan mengubah hakikat bahawa anda bercerai. Oleh itu, salah satu cara untuk meneruskan perceraian adalah dengan berusaha dengan ikhlas dan membuang masa lalu.

2. Dapatkan hobi yang menyeronokkan

Mungkin anda boleh mengalami kesakitan selepas perceraian setiap hari, siang dan malam. Perkara ini akan lebih menyakitkan jika anda bersendirian dan tidak mempunyai orang terdekat dengan anda yang tinggal bersama anda. Sukar untuk bangun pada waktu pagi sahaja setelah bertahun-tahun selalu bangun bersama pasangan anda di sisi anda.

Satu-satunya cara untuk mengatasi ini adalah gangguan. Anda boleh mencari hobi atau aktiviti yang ingin anda lakukan. Anda boleh memutuskan untuk mengikuti pelajaran piano atau melancong ke luar negara. Ini termasuk bagaimana untuk terus maju setelah bercerai.

3. Putuskan komunikasi dengan bekas pegawai anda

Sekiranya hubungan anda dengan bekas suami atau isteri anda dalam perkahwinan sebelumnya tidak sihat atau ganas (baik fizikal dan emosi), maka ada kemungkinan besar bekas suami atau isteri anda masih bermain dengan perasaan anda.

Oleh itu, sebagai cadangan, berhenti berkomunikasi dengan bekas suami atau isteri anda sepenuhnya, sekat akaun sosial dan nombor telefon mereka. Elakkan mengunjungi tempat-tempat di mana ada kemungkinan besar anda akan bertemu dengannya.

Memutuskan komunikasi sepenuhnya adalah cara terbaik untuk anda dan bekas suami atau isteri anda untuk sembuh dari perceraian. Ini juga memberi anda peluang untuk fokus pada keperluan anda sendiri.

Baca juga: Kekurangan Keintiman, Punca Utama Perceraian Menurut Penyelidikan

4. Nikmati masa kesedihan dan kehilangan

Perceraian bermaksud menghilangkan bekas suami atau isteri anda dari hidup anda. Ia seperti kehilangan seseorang yang penting. Anda akan merasa sedih, walaupun tahapnya berbeza bagi setiap orang. Ini termasuk bagaimana untuk terus maju setelah bercerai.

Anda harus dapat menerima kesedihan anda dan membiarkan diri anda merasa kehilangan. Terdapat lima peringkat dalam mengatasi penderitaan:

  • Penolakan: ini biasanya bermula pada minggu pertama, pada fasa ini anda mungkin masih tidak percaya bahawa anda sudah bercerai.
  • Kemarahan: Pada fasa ini, anda marah pada diri anda mengenai hubungan anda dengan bekas suami atau isteri anda.
  • Tawar-menawar: Anda mula berfikir bahawa anda boleh berharap untuk kembali ke perkahwinan. Sebilangan orang melalui fasa ini. Mereka bahkan berusaha meyakinkan rakan dan keluarga bahawa mereka mahu dan akan kembali kepada bekas rakan mereka.
  • Kemurungan: dalam fasa ini, anda merasa sedih dan putus asa. Fasa ini biasanya berlangsung selama 1 - 2 bulan selepas perceraian. Anda sukar mendapat motivasi atau gembira.
  • Penyambut Tetamu: ini adalah fasa terakhir. Pada fasa ini anda sudah merasakan bahawa tidak ada yang dapat dilakukan untuk memulihkan perkahwinan. Anda telah menerima hakikat bahawa anda bercerai.

6. Belajar mencintai lagi

Ini boleh dikatakan tahap terakhir dalam proses melangkah setelah bercerai. Untuk melupakan masa lalu, anda harus menerima kenyataan dan merangkul masa depan. Anda mesti dapat mengekalkan keseimbangan dalam hidup, memberi peluang kepada diri sendiri untuk mengasihi orang lain. (UH)

Baca juga: Berikut adalah 7 Sebab Keruntuhan Hubungan Tidak Sedar

Sumber:

perkahwinan. Rancangan 5 Langkah untuk Bergerak Selepas Bercerai. November 2019.

HuffPost. Perkara yang Menjauhkan Anda Daripada Berpindah Setelah Bercerai. Jun 2014.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found