Gangguan Makan Serius ARFID pada Kanak-kanak - GueSehat.com

Semasa perkembangan kanak-kanak, akan tiba masanya anak kecil anda menjadi cerewet dan cerewet tentang makanan. Keadaan ini dikenali sebagai makanan pemilih.

Walaupun bagi ibu bapa tempoh ini dapat merasa sangat pening, ini sebenarnya normal bagi balita dan biasanya tidak bertahan lama. Namun, dalam kes tertentu, sebilangan kanak-kanak dapat mengalami keadaan yang lebih ekstrem dan mengalami gangguan makan, yang disebut Gangguan Pengambilan Makanan yang Mengelakkan / Menghadkan (ARFID).

Baca juga: Berikut adalah 9 Cara untuk Berurusan dengan Picky Eaters

Apa itu ARFID?

ARFID adalah gangguan makan yang dicirikan oleh keinginan untuk makan makanan dalam jumlah yang sangat kecil atau untuk mengelakkan makanan tertentu. Keadaan gangguan ini agak baru dan berkembang dalam kategori diagnostik sebelumnya, iaitu gangguan makan bayi dan awal kanak-kanak.

Kanak-kanak dengan ARFID mengalami masalah tertentu dengan memakan makanan yang mendorong mereka untuk mengelakkan makanan tertentu atau bahkan enggan memakannya. Akibatnya, mereka tidak mendapat cukup nutrisi. Ini tentu saja mengakibatkan kekurangan nutrisi, pertumbuhan yang tertunda, dan masalah dengan kenaikan berat badan.

Selain komplikasi kesihatan, kanak-kanak dengan ARFID juga akan menghadapi kesukaran di sekolah atau melakukan pelbagai aktiviti. Mereka juga mungkin sukar menyertai aktiviti sosial, seperti makan dengan orang lain dan menjaga hubungan dengan orang lain.

ARFID biasanya muncul pada masa bayi atau semasa kecil, dan boleh bertahan hingga dewasa. Pada mulanya, ARFID mungkin kelihatan seperti kebiasaan makan yang pilih-pilih, yang biasa dilakukan semasa kecil.

Sebagai contoh, banyak kanak-kanak enggan makan sayur-sayuran atau makanan dengan bau dan konsistensi tertentu. Walau bagaimanapun, corak pemakanan ini biasanya hilang dalam beberapa bulan tanpa menjejaskan pertumbuhan atau perkembangan. Seorang kanak-kanak dikatakan menghidap ARFID jika:

- Gangguan makan tidak disebabkan oleh gangguan pencernaan atau keadaan perubatan lain.

- Gangguan makan tidak disebabkan oleh kekurangan makanan tertentu atau tradisi makan.

Gangguan makan tidak disebabkan oleh gangguan makan, seperti bulimia.

- Penambahan berat badan anak tidak sepadan dengan keluk kenaikan berat badan yang normal bagi kanak-kanak seusianya.

- Tidak ada kenaikan berat badan atau penurunan berat badan yang ketara pada bulan lalu.

ARFID jika tidak dirawat dengan segera boleh menyebabkan komplikasi jangka panjang yang serius. Oleh itu, penting untuk segera mendapatkan diagnosis yang tepat.

Apakah Gejala ARFID?

Banyak tanda-tanda ARFID serupa dengan gejala yang menyebabkan kanak-kanak kekurangan zat makanan. Selain daripada ini, anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anak anda menunjukkan tanda-tanda berikut:

- Berat anak di bawah normal

- Tidak makan sekerap atau sebanyak yang sepatutnya

- Mudah marah dan banyak menangis

- Kelihatan tertekan dan murung

- Sukar membuang air besar atau kelihatan sakit ketika melakukannya

- Keletihan dan kelesuan

- Muntah yang kerap

- Tidak mempunyai kemahiran sosial yang sesuai dengan usia dan cenderung menjauhkan diri dari orang lain.

Gejala ARFID seringkali ringan, jadi mereka hanya memilih makanan dan mungkin tidak menunjukkan tanda-tanda kekurangan zat makanan. Walau bagaimanapun, anda masih harus memberitahu doktor jika anak anda mempunyai tabiat makan ini.

Apa yang Menyebabkan ARFID?

Punca sebenar keadaan ARFID tidak diketahui. Walau bagaimanapun, penyelidik telah mengenal pasti faktor risiko tertentu untuk gangguan ini, termasuk:

- Jantina lelaki

- Umur bawah 13 tahun

- Mengalami gejala gastrousus, seperti pedih ulu hati dan sembelit

- Alahan makanan.

Sebilangan besar kes kenaikan berat badan dan kekurangan zat makanan disebabkan oleh keadaan perubatan yang berkaitan dengan sistem pencernaan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, beberapa disebabkan oleh keadaan bukan perubatan kerana tabiat makan kanak-kanak yang tidak mencukupi, seperti:

- Anak takut atau tertekan tentang sesuatu

- Anak takut makan kerana kejadian trauma yang lalu, seperti tercekik atau muntah teruk

- Anak tidak mendapat tindak balas atau rawatan psikologi dan emosi yang baik dari ibu bapa atau penjaga. Contohnya, anak mungkin merasa takut kerana ibu bapa terlalu perangai atau murung

- Kanak-kanak tidak menyukai makanan dengan tekstur, rasa, atau aroma tertentu.

Bagaimana Mengendalikan ARFID?

Dalam keadaan kecemasan, hospitalisasi mungkin diperlukan. Semasa dirawat, anak akan diberi nutrisi yang mencukupi melalui IV. Di samping itu, dalam kebanyakan kes, gangguan makan jenis ini juga perlu dirawat dengan kaunseling pemakanan atau janji temu dengan ahli terapi. Terapi ini dapat membantu anak-anak dalam mengatasi gangguan tersebut.

Kanak-kanak juga biasanya disarankan untuk mengikuti diet tertentu atau mengambil makanan tambahan, untuk membantu mencapai berat badan yang disarankan semasa menjalani rawatan.

Pada masa-masa tertentu, kanak-kanak mungkin memilih makanan. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak boleh dibiarkan begitu sahaja, terutamanya jika ia bertahan lama. Ini kerana keadaan ini boleh menyebabkan gangguan makan ARFID.

ARFID yang tidak ditangani dengan segera akan memberi kesan kepada proses pertumbuhan dan perkembangan anak. Oleh itu, pastikan untuk sentiasa memberi perhatian dan berunding dengan doktor mengenai diet anak anda, Ibu! (AS)

Sumber

Kesihatan Ibu Bapa. "Gangguan Pengambilan Makanan yang Mengelakkan / Sekatan".