Perkara yang perlu diberi perhatian semasa Mencukur - GueSehat.com

Sebagai seorang lelaki, selain rambut, penampilan cambang, misai, dan janggut yang dipotong rapi pasti akan meningkatkan keyakinan diri. Tidak hairanlah untuk mendapatkan penampilan maksimum ini, lelaki sanggup meluangkan masa di salon untuk merapikannya.

Salah satu rawatan yang masih dijalankan adalah mencukur. Nah, mencukur juga boleh dilakukan di rumah, anda tahu, geng. Tetapi jika anda ingin mencukur di rumah, ada baiknya anda memperhatikan perkara berikut.

Baca juga: Untuk Menghindari Luka Cukur, Lakukan Ini Selepas Mencukur

Pastikan anda mempunyai cukup masa sebelum bercukur

Bagi sesetengah orang, mencukur bukanlah perkara yang sukar dilakukan. Sebenarnya, sebilangan lelaki boleh melakukannya hanya dalam 5-10 minit. Tetapi jika anda mahukan hasil yang maksimum, pastikan anda mempunyai cukup waktu untuk melakukan pencukuran.

Sebelum mencukur jambang, misai, dan janggut, cuci muka terlebih dahulu dengan pencuci muka. Biarkan selama 1-2 minit, kemudian bilas. Langkah ini dapat mengelakkan anda dari risiko kegatalan dan jerawat.

Jangan mencukur tanpa menggunakan busa, krim atau gel pencukur

Kesalahan yang biasa dilakukan lelaki ketika mencukur adalah tidak menggunakan busa, krim, atau gel pencukur. Sebenarnya, ada sebilangan lelaki yang segera mencukur tanpa membasahi rambut dan kawasan muka yang ingin dicukur. Sekiranya anda terbiasa melakukan ini dengan anggapan bahawa ia menjimatkan masa, maka anda harus segera menghindarinya, geng! Sebabnya, kawasan kulit yang tidak dilincirkan lebih berisiko cedera ketika bercukur.

Pilih busa atau krim pencukur yang sesuai dengan keperluan anda

Sebenarnya, tidak ada yang berbeza dari busa, krim, atau gel pencukur. Sekiranya anda mempunyai jenis kulit yang sensitif, pastikan anda memilih produk yang tepat. Elakkan produk yang mengandungi bahan pengawet dan bahan kimia, kerana ada risiko menyebabkan alergi dan kerengsaan kulit.

Setelah mencari produk yang tepat, pastikan anda menggunakannya pada bahagian yang ingin dicukur dan biarkan selama 2-3 minit. Semakin lama anda meninggalkan busa, krim, atau gel pencukur, semakin lembut kawasan itu. Oleh itu, proses pencukuran lebih mudah dilakukan.

Perhatikan ketajaman pisau cukur yang digunakan

Cukur yang diperlukan untuk mencukur sebenarnya bukan pisau cukur yang terdiri daripada pisau tunggal, 3 bilah, atau 5 bilah. Perkara yang paling penting adalah memastikan ketajaman pisau cukur yang digunakan. Anda boleh menukar pisau cukur setiap 1-2 minggu, atau apabila pisau cukur terasa kusam. Alat cukur yang kusam sebenarnya boleh menyebabkan luka dan kerengsaan kulit.

Pastikan kawasan muka yang ingin dicukur lembap

Kunci seterusnya untuk berjaya dari mencukur adalah memberi perhatian kepada kelembapan kulit wajah. Sebelum bercukur, pastikan kulitnya sedikit panas dan lembap. Keadaan ini akan menjadikan rambut di kawasan muka lebih lembut, menjadikannya lebih senang dicukur.

Kirkpatrick, pegawai eksekutif Barbers International dan pemilik kedai gunting rambut di Arkadelphia, Ark, menunjukkan masa terbaik untuk mencukur adalah selepas mandi. Kirkpatrick juga mencadangkan menggunakan tuala hangat di kawasan yang ingin anda cukur dan cukur di bilik mandi. Setelah bercukur, lelaki juga harus segera memampatkan kawasan yang dicukur menggunakan tuala sejuk. Air sejuk dapat mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh bercukur.

Perhatikan arah pertumbuhan rambut

Untuk hasil pencukuran yang lebih kemas, pastikan anda mencukur rambut ke arah pertumbuhan yang bertentangan. Selain lebih kemas, mencukur ke arah yang bertentangan juga akan menyelamatkan anda dari kesakitan kerana pisau cukur tidak akan terlalu menekan ke dalam kulit. Malah menurut pakar dermatologi, Adam Penstein, MD., Mencukur ke arah yang bertentangan dapat membuat rambut tidak tumbuh dengan cepat.

Mencukur atau mencukur rambut di kawasan wajah akan menjadikan penampilan kelihatan lebih kemas dan tentunya meningkatkan keyakinan diri. Jangan biarkan anda membuat kesilapan kerana tidak memperhatikan perkara di atas, ya, geng! (TAS / AS)

Baca juga: Sebab Lelaki Perlu Merawat Kulitnya


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found