Masalah dalam Hubungan | Saya sihat

Tidak ada hubungan yang bebas dari masalah. Sekiranya orang mengatakan, masalah dalam hubungan sebenarnya adalah 'rempah-rempah' yang membuat anda dan pasangan lebih dekat antara satu sama lain.

Apabila anda dan pasangan dapat menyelesaikan masalah, ini bermaksud bahawa anda sudah dewasa dan dapat menunjukkan bahawa anda mampu mengekalkan kehidupan cinta. Bagi pasangan baru, penting untuk mengetahui apa masalah yang paling biasa dalam hubungan cinta. Dengan cara itu, anda dan pasangan dapat bertindak balas dengan bijak.

Baca juga: Adakah Hubungan Anda dengan Pasangan Anda Sihat?

Masalah Yang Paling Keras dalam Hubungan

Menjalin hubungan dengan seseorang bermaksud menyatukan dua keperibadian dan pemikiran yang berbeza. Sudah tentu, ini tidak mudah dan boleh menyebabkan banyak masalah dan pertikaian.

Namun, itu tidak bermaksud anda dan pasangan anda harus menjauhinya. Sebagai gantinya, anda perlu mengenal pasti faktor pencetus masalah dengan betul, supaya anda dan pasangan dapat mencari jalan keluar yang tepat.

Berikut adalah beberapa masalah biasa dalam hubungan yang mungkin anda dan pasangan anda alami.

1. Komunikasi

Semua masalah dalam hubungan berpunca dari komunikasi yang buruk. Perlu diingat bahawa anda tidak akan dapat berkomunikasi dengan baik dengan pasangan anda jika anda masih sibuk dengannya alat, menonton televisyen, atau semasa membaca majalah.

Penyelesaian:

Buat kesepakatan bersama, misalnya, jika anda bersama pasangan anda, anda dan dia tidak seharusnya terus memeriksa WL. Kemudian, jika anda dan pasangan terbiasa berkomunikasi dengan nada yang kuat, cuba keluar di depan umum, di mana anda akan malu untuk saling berteriak.

Cuba juga untuk tidak mengganggu pasangan anda semasa dia bercakap. Gunakan bahasa badan yang menunjukkan bahawa anda benar-benar fokus mendengar ketika pasangan anda bercakap.

2. Seks

Seks dapat mengeratkan hubungan, atau menjadi masalah walaupun bagi pasangan yang saling mencintai. Seks juga memerlukan komunikasi, masa yang tepat, dan frekuensi yang sama. Sekiranya ada yang tidak sepadan, itu bukan keintiman yang diperoleh tetapi kekecewaan.

Penyelesaian:

Rancang momen intim dengan pasangan anda, tidak semestinya pada waktu malam. Anda boleh mencuba melakukannya pada waktu pagi atau hujung minggu tanpa sebarang gangguan. Apabila hubungan seks dirancang, anda dan pasangan pasti akan berusaha untuk bersiap dengan baik.

Di samping itu, cubalah juga meneroka perkara baru yang mungkin menjadikan pengalaman seksual anda dan pasangan anda berasa lebih panas. Sekiranya ternyata anda tidak dapat menyelesaikan masalah seksual dengan pasangan anda secara peribadi, cubalah berunding dengan pakar seperti ahli terapi seks untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.

3. Wang

Masalah kewangan dalam hubungan bahkan boleh berlaku sebelum kehidupan berkahwin bermula. Ini mungkin terkumpul lama dahulu, misalnya dari kos temu janji atau kos perkahwinan yang tinggi. Sekiranya anda dan pasangan anda mengalami keadaan ini, pastikan anda membincangkannya secara terbuka.

Penyelesaian:

Jujurlah dengan keadaan kewangan anda sekarang dan pelajari untuk mula menyesuaikan diri dengan keadaan kewangan anda. Tidak perlu saling menyalahkan. Sebaliknya, cari jalan penyelesaian dengan membuat anggaran bersama dan tentukan siapa yang mempunyai lebih banyak kawalan ke atas kewangan dalam hubungan anda. Tetapkan juga matlamat jangka pendek dan jangka panjang, baik untuk diri sendiri dan bersama.

4. Kerja rumah

Sebilangan besar pasangan bekerja di luar rumah dan selalunya lebih daripada satu jenis pekerjaan. Oleh itu, adalah penting untuk berkongsi kerja rumah tangga antara satu sama lain, supaya satu pihak tidak merasa letih oleh dirinya sendiri.

Penyelesaian:

Bersikap teratur dan membuat perjanjian yang jelas antara satu sama lain mengenai tanggungjawab rumah tangga yang perlu dilakukan. Di samping itu, anda dan pasangan anda juga dapat menggunakan perkhidmatan rumah tangga untuk membantu pekerjaan yang mungkin belum selesai.

5. Tidak menjadikan hubungan anda sebagai keutamaan

Sekiranya anda ingin kehidupan cinta anda berjalan dengan baik, maka menjadikan hubungan anda sebagai keutamaan adalah sangat penting. Mungkin setelah sekian lama bersama, anda akan merasakan hubungan ini tidak semenarik pada awalnya, tetapi seboleh mungkin jadikan hubungan anda sebagai keutamaan.

Penyelesaian:

Cuba lakukan lagi perkara yang sering anda dan pasangan lakukan pada awalnya. Rancang tarikh atau momen romantis bersama. Tunjukkan bahawa anda selalu menghargai kewujudan pasangan anda, berterima kasih kepadanya atau memberi pujian kepadanya. Perkara-perkara yang kelihatan remeh seperti ini sebenarnya dapat membuat pasangan anda merasakan bahawa dia penting dalam hidup anda.

6. Pertelingkahan

Pertikaian adalah bahagian kehidupan. Namun, jika anda dan pasangan merasakan masalah yang diperdebatkan selalu sama tanpa jalan penyelesaian, sudah tiba masanya anda menilai semula dan berusaha memperbaikinya.

Penyelesaian:

Semasa berdebat, sukar untuk menyerah, terutama jika bukan anda yang melakukan kesalahan. Namun, cubalah menekan emosi anda sebanyak mungkin dan berdebat dengan cara yang lebih sopan.

Cobalah untuk tetap tenang, memikirkan semula setiap kata yang anda katakan ketika berdebat, sama ada kata-kata itu hanya untuk menyerang, atau hanya untuk meredakan perdebatan yang sedang berlangsung. Sekiranya anda benar-benar merasakan bahawa perbahasan ini dimulakan dengan anda, maka jangan malu untuk segera mengakuinya. Minta maaf kepada pasangan anda dan cari jalan keluar untuk memperbaikinya.

7. Amanah

Kepercayaan adalah bahagian penting dalam hubungan. Lalu, bagaimana jika anda merasakan ada perkara yang menyukarkan anda untuk mempercayai pasangan anda?

Penyelesaian:

Untuk meningkatkan kepercayaan antara satu sama lain, anda dan pasangan anda dapat melakukan beberapa perkara, seperti konsisten dengan apa yang telah diperkatakan, jangan menutupi sedikit pun perkara dari pasangan anda, menjadi pendengar yang baik, dan melibatkan pasangan anda dalam setiap aspek hidup anda.

Setiap hubungan tidak akan bebas dari masalah. Namun, apabila anda dan pasangan dapat melaluinya, percayalah bahawa hubungan anda akan menjadi lebih kuat pada masa akan datang. (TAS)

Sumber:

WebMD. "7 Masalah Hubungan dan Cara Menyelesaikannya".