Kesan Sampingan Minum Teh | Saya sihat

Teh adalah minuman menyegarkan yang selalu diminum setiap hari selepas air. Biasanya, teh disajikan sebagai minuman untuk menemani makanan ringan ketika bersantai dan berkumpul bersama keluarga. Tetapi tidak jarang teh disajikan sebagai minuman selepas sarapan, makan tengah hari atau makan malam.

Terdapat pelbagai jenis produk teh di pasaran, seperti beg teh, teh tepung, dan teh siap minum dalam kotak dan botol. Orang dewasa dan kanak-kanak sangat gemar minum teh. Adakah terdapat faedah minum teh? Atau sebaliknya, adakah kesan sampingan?

Baca juga: Connoisseur Teh? Berikut adalah beberapa kebaikan teh untuk kesihatan!

Jenis Teh

Teh dihasilkan dari daun muda tanaman teh (Camellia sinensis). Berdasarkan kaedah pemprosesan, teh dikelompokkan menjadi 3 jenis, iaitu:

1. Teh hitam (Teh hitam)

Juga dikenali sebagai teh merah kerana menghasilkan larutan teh merah. Jenis teh ini adalah yang paling popular dan paling banyak dihasilkan di Indonesia. Pengolahannya adalah melalui proses penapaian.

2. Teh hijau (Teh hijau)

Teh hijau diproses tanpa proses penapaian. Teh ini diproses melalui kaedah pemanasan kering (memanggang atau memanggang) dan pemanasan basah dengan wap panas (wap).

3. Teh Oolong (Teh Oolong)

Teh ini diproses melalui proses semi-fermentasi. Proses pemprosesan adalah antara teh hijau dan teh hitam.

Baca juga: Benarkah pengambilan teh secara berkala dapat menjadikan otak anda lebih cerdas?

Manfaat Kesihatan dari Teh

Berikut adalah faedah kesihatan teh.

- Teh boleh menurunkan tahap kolesterol. Beberapa kajian mengatakan bahawa teh hijau dan teh hitam dapat menurunkan kadar kolesterol, sehingga juga dapat mengurangi risiko penyakit jantung.

- Teh boleh mencegah pelbagai penyakit. Teh mengandungi polifenol iaitu anti-oksidan dan anti-radang yang juga berperanan dalam mengurangkan risiko penyakit kronik seperti barah, artritis atau artritis, dan diabetes.

- Teh mengandungi perangsang. Teh mengandungi perangsang seperti kafein, theobromine, dan theophylline. Stimulan memberi kesan berjaga-jaga dan dapat meningkatkan kemampuan dan daya tumpuan kognitif.

Baca juga: Kopi atau Teh yang lebih sihat? Inilah Jawapannya!

Kesan Sampingan Teh untuk Kesihatan

Berikut adalah kesan sampingan pengambilan teh yang terlalu banyak:

1. Teh bungkus mengandungi gula tinggi

Teh bungkusan biasanya tinggi gula. Gula tinggi bermaksud ia juga mengandungi kalori yang tinggi. Pengambilan gula disyorkan oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) adalah 10% daripada jumlah kalori. Sekiranya pengambilan berlebihan atau melebihi pengambilan gula yang disyorkan, ini akan meningkatkan risiko kegemukan dan diabetes.

2. Teh tidak mengandungi khasiat

Teh sahaja tidak mengandungi makronutrien seperti karbohidrat, protein, dan lemak. Mengonsumsi terlalu banyak teh dapat membuat anda merasa kenyang dengan cepat, mengakibatkan penurunan selera makan. Akibatnya, nutrien lengkap yang harus diperoleh dari makanan tidak dipenuhi.

3. Teh menghalang penyerapan zat besi

Teh mengandungi polifenol dan fitat yang dapat menghalang penyerapan zat besi. Oleh itu, pengambilan teh yang berlebihan boleh menyebabkan tubuh kekurangan zat besi dan menyebabkan anemia atau kekurangan darah.

4. Teh adalah diuretik

Kafein yang terkandung dalam teh adalah diuretik, yang bermaksud bahawa ia mempengaruhi tubuh untuk mengeluarkan lebih banyak air kencing setelah minum teh.

Jadi, secara amnya minum teh tidak berbahaya, teh sebenarnya mempunyai manfaat kesihatan. Yang perlu anda perhatikan adalah jumlah dan kekerapan anda minum teh. Sekiranya dikonsumsi secara berlebihan, ia boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan anda.

Baca juga: Ingin membuat pesta teh, kenali lauk teh yang betul!

Rujukan:

  1. Khan N, Mukhtar G. Teh dan kesihatan: Kajian pada Manusia. 2013
  2. Persatuan Pediatrik Indonesia. 2016. Jaga anak-anak selamat dari minum teh. Diakses pada Mac 2019.
  3. Bouchard DR, Ross R, Janssen I. Kopi, Teh, dan Bahan Tambahannya: Hubungan dengan BMI dan Lingkaran Pinggang. Fakta Obes 2010; 3: 345-452
  4. Hamdaoui M, Hedhili A, Doghri T, Tritar B. Kesan Teh terhadap Penyerapan Besi dari Makanan Tunisia Khas 'Couscous' Fed kepada Tikus Sihat. Ann Nutr Metab 1994; 38: 226-231