Jaga Kesihatan Pankreas - GueSehat.com

Pankreas adalah salah satu organ tubuh yang mempunyai peranan penting untuk menjalankan fungsi endokrin dan eksokrin. Endokrin yang bertanggungjawab melepaskan hormon insulin kemudian akan menukar gula menjadi sumber tenaga untuk tubuh. Manakala kelenjar eksokrin yang berfungsi mengeluarkan enzim, seperti kelenjar lendir, kelenjar minyak, kelenjar air mata, dan sebagainya.

Doktor Fajar Firsyada, Sp.B (k) BD., Pakar dalam pembedahan pencernaan dari Awal Bros Hospital, Bekasi Barat, menjelaskan bahawa penyakit pankreas berlaku kerana gangguan fungsi endokrin atau eksokrin pankreas.

"Jika ada gangguan endokrin pankreas, salah satunya adalah insulin, itu dapat menyebabkan diabetes mellitus. Sekiranya terdapat gangguan pada fungsi eksokrin, ia boleh menyebabkan penyakit seperti pankreastitis, ”kata dr. Subuh.

Sebab dan Gejala Penyakit Pankreas

Doktor Fajar mengatakan sebab dan gejala penyakit pankreas bergantung pada jenis penyakit pankreas itu sendiri, misalnya:

  • Diabetes Mellitus (DM) jika terdapat aduan 3P klasik (polyuria, polydipsia, polyphagia). Poliuria kerap membuang air kecil, terutamanya pada waktu malam, polidipsia selalu haus, polifagia makan berlebihan. Selain itu, pada pemeriksaan makmal terdapat peningkatan kadar gula darah puasa dan peningkatan Hba1c.

  • Pankreatitis dicirikan oleh rasa sakit di perut, terutama di kawasan epigastrik, dan dicirikan oleh peningkatan kadar amilase dan lipase darah.

Elakkan Penyakit Pankreas

Untuk mengelakkan atau mencegah penyakit pankreas, dr. Fajar mencadangkan untuk membatasi atau mengurangkan makanan yang tinggi karbohidrat atau gula, sehingga beban kerja pankreas tidak berat. “Mulailah mengurangkan makanan karbohidrat untuk mengurangkan risiko diabetes mellitus. Sementara itu, dalam keadaan pankreastitis, fungsi eksokrin dan endokrin ditenangkan dengan mengurangkan pengambilan karbohidrat dan mengurangkan lemak, ”jelas dr. Subuh.

Untuk keterangan lebih lanjut, seperti yang dilaporkan oleh dailyhealth.com, anda boleh melakukan:

  1. Mengehadkan pengambilan alkohol. Dengan mengurangkan pengambilan alkohol atau tidak meminumnya sama sekali, anda dapat membantu melindungi pankreas anda dari kesan toksik alkohol dan mengurangkan risiko anda menghidap pankreatitis. Sejumlah kajian, termasuk kajian Denmark yang melibatkan 17,905 orang, mendapati bahawa pengambilan alkohol berat dikaitkan dengan peningkatan risiko pankreatitis pada wanita dan lelaki.
  2. Laksanakan diet rendah lemak. Batu empedu, penyebab utama pankreatitis akut, dapat berkembang apabila terlalu banyak kolesterol terkumpul di hempedu, bahan yang dihasilkan oleh hati untuk mencerna lemak. Untuk mengurangkan risiko pembentukan batu empedu, makan makanan rendah lemak, seperti biji-bijian dan pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran. Sementara itu, untuk membantu mencegah pankreatitis, mengelakkan makanan goreng atau berlemak, serta produk tenusu dan turunannya. Tahap trigliserida yang tinggi atau jumlah lemak yang dibawa dalam darah juga dapat meningkatkan risiko terkena pankreatitis akut. Jadi, penting untuk menghadkan pengambilan gula tinggi.
  3. Bersenam secara teratur dan mengekalkan berat badan yang ideal. Orang yang berlebihan berat badan cenderung mempunyai batu empedu, yang berisiko tinggi terkena pankreatitis akut. Mengurangkan berat badan dan mengekalkannya ideal dapat dilakukan dengan mengamalkan diet yang betul dan melakukan aktiviti fizikal. Ini tentunya membantu mencegah pembentukan batu empedu.
  4. Jangan menjalani diet. Cara terbaik untuk menurunkan berat badan adalah dengan melakukannya secara beransur-ansur. Apabila anda melakukan diet yang tidak betul, mengakibatkan penurunan berat badan secara drastik, hati akan bertindak balas dengan meningkatkan pengeluaran kolesterol. Ini dapat meningkatkan risiko pembentukan batu empedu.

Sekiranya seseorang sudah mengalami gangguan pankreas, maka rawatan disesuaikan dengan jenis masalah pada pankreas. Sebagai contoh, dalam kes diabetes mellitus, terapi dijalankan, termasuk pengaturan diet dan senaman yang teratur. Namun, jika penyakit pankreas adalah tumor atau barah, maka rawatannya adalah dengan pembedahan.