Bagaimana Melancap Dengan Sihat? - mesehat.com

Dilaporkan dari timesofindia.indiatimes.com, semua jenis melancap pada dasarnya sihat. Walau bagaimanapun, sering terdapat tingkah laku yang menjadikannya tidak sihat. Melancap, atau apa yang mempunyai istilah ilmiah sebagai melancap biasanya dilakukan oleh orang dewasa sekali atau dua kali sehari. Sehingga dalam seminggu, seseorang dapat melancap hingga tujuh kali. Ini masih boleh dikatakan normal, walaupun setiap orang memiliki jumlah yang berbeza-beza, mulai dari minimum tiga kali dan maksimum tujuh kali melancap seminggu.

Sementara itu, melancap tidak sihat, pakar berpendapat jika seseorang melancap lebih dari tujuh kali seminggu, ia akan dikategorikan sebagai penagih melancap. Mereka yang tergolong dalam kumpulan ini kemudian dinasihatkan untuk segera memperbaiki diri atau jika sukar, mereka boleh berunding dan mendapatkan bantuan pakar.

Apa itu melancap dan apakah ciri-ciri penagih melancap?

Penagih melancap bukan seperti penyakit yang kelihatan tidak kelihatan seperti selesema dan batuk, tetapi hanya dapat dirasakan sendiri. Kedua-dua lelaki dan wanita yang dewasa atau sekurang-kurangnya telah mengalami akil baligh, boleh menjadi ketagihan melancap. Menurut data yang dilaporkan dari Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental, penagih masturbasi tergolong dalam kategori gangguan ketagihan. Sekiranya anda pernah membaca label pada kotak rokok, maka anda sudah biasa dengan istilah ketagihan ini. Perbezaannya adalah, melancap tidak memerlukan bahan kimia berbahaya untuk merangsang sisi ketagihan, tetapi bahan kimia semula jadi lain yang berasal dari otak.

Berasal dari indiatimes.com, Bahan kimia semula jadi yang menyebabkan seseorang menjadi ketagihan melancap disebut dopamin dan endorfin. Dopamine adalah sejenis neurotransmitter kimia yang dapat membantu seseorang mencapai puncak kesenangan. Manakala endorfin adalah sejenis hormon yang dilepaskan ketika tubuh merasa tertekan dan letih kerana aktiviti fizikal yang berlebihan. Hormon ini juga diperlukan dalam membantu tubuh dalam proses pemulihan.

Bagaimana kedua-dua bahan kimia ini berfungsi semasa seseorang melancap? Apabila seseorang melancap, dapat dikatakan bahawa proses ini juga merupakan proses pemulihan. Jadi, mungkin ini adalah salah satu sebab mengapa sesetengah orang ketagih melancap. Prosesnya adalah ketika seseorang melancap, tubuh menghasilkan dopamin atau bahan yang membuat seseorang merasakan keseronokan seksual. Kemudian setelah selesai melancap, badan akan mengeluarkan hormon endorfin yang menjadikannya tenang.

Dalam sains perubatan, dopamin dan endorfin diklasifikasikan sebagai bahan penghilang tekanan. Inilah sebabnya mengapa penagih masturbasi dirawat oleh pakar gangguan mental. Terdapat perasaan senang seolah-olah anda adalah orang yang tidak mempunyai masalah setelah seseorang melancap. Namun, itu tidak bermakna doktor atau pakar lain menasihati orang yang mengalami tekanan untuk melancap setiap kali mereka merasa kecewa! Sebaliknya, melancap adalah penyakit atau gangguan mental yang disebabkan oleh badan yang merasa tidak puas dengan dua bahan kimia yang membuat keseronokan, rasanya sama seperti anda ketagih dengan heroin.

Lalu, apakah ciri-ciri penagih melancap? Seperti disebutkan sebelumnya, melancap bukanlah penyakit yang jelas, tetapi anda harus memeriksa badan anda sendiri dengan menjawab soalan berikut.

  • Adakah anda pernah meneliti keganasan seksual atau seksual sejak akhir-akhir ini?

  • Adakah anda merasa malu untuk mengakui bahawa anda sering melancap atau melancap?

  • Adakah anda menghadapi masalah dalam hubungan anda kerana melancap yang tidak wajar?

  • Adakah anda melancap di tempat yang tidak wajar, seperti di pejabat, pengangkutan awam, atau di tempat terbuka?

  • Adakah anda merasa sedih hingga tertekan apabila anda tidak dapat melancap?

  • Adakah melancap tidak wajar anda mengganggu aktiviti anda?

Sekiranya hampir semua soalan ini jawapan anda adalah ya, maka kemungkinan besar anda adalah penagih melancap. Tetapi jangan risau, penagih masturbasi tidak bermaksud anda tidak dapat kembali normal atau pulih, tetapi dengan cara yang betul walaupun dengan melakukan onani, anda dapat kembali ke kehidupan normal. bagaimana?