Jerawat lelaki - Saya sihat

Jerawat pada lelaki adalah perkara biasa pada remaja yang hanya memusingkan badan mereka. Penyebabnya adalah perubahan hormon. Tetapi dalam beberapa kes, lelaki dewasa pun boleh mengalami masalah jerawat, malah jerawatnya agak degil. Apakah punca dan bagaimana merawat jerawat pada lelaki?

Sekiranya anda seorang lelaki dewasa yang masih bergelut dengan masalah kulit seperti anak kecil abege, anda bukan orang yang mengalaminya. Kes ini agak biasa. Sesungguhnya, masalah ini kadang kala boleh mengecewakan.

Sekarang, lelaki, Inilah 10 perkara yang harus anda ketahui untuk berjaya merawat jerawat dewasa!

Baca juga: Mencegah Jerawat Muncul Kerana Memakai Topeng Terlalu Lama

Jerawat Dewasa

Remaja bukanlah satu-satunya yang mempunyai masalah jerawat. Ramai orang sebenarnya hanya menghadapi masalah jerawat bertahun-tahun setelah tamat sekolah menengah. Sebilangan lelaki mempunyai masalah dengan jerawat yang berlanjutan sejak remaja, dan tidak pernah hilang dan terus dewasa.

Jerawat mempengaruhi lelaki dan wanita, tetapi lelaki cenderung mempunyai jerawat yang lebih degil daripada wanita. Dan malangnya, lelaki juga cenderung mempunyai jerawat yang lebih teruk. Berita baiknya ialah jerawat dapat dirawat dengan jayanya, walaupun pada orang dewasa.

Terdapat beberapa faktor utama yang menyebabkan jerawat pada orang dewasa: minyak berlebihan, penumpukan sel-sel kulit mati di pori-pori, percambahan bakteria penyebab jerawat, dan keradangan. Mengapa penting untuk mengetahui punca jerawat? Kerana ia akan membantu anda merawatnya dengan betul, dan mendapat hasil yang baik.

Baca juga: Melancap Menyebabkan Jerawat, Fakta atau Mitos?

Cara Mengatasi Jerawat pada Lelaki

Berikut adalah petua dan cara mengatasi jerawat pada lelaki:

1. Bersihkan wajah anda dengan kerap

Jerawat tidak selalu disebabkan oleh wajah yang kotor. Tetapi rutin penjagaan kulit yang baik dapat mengurangkan penampilan jerawat, atau sekurang-kurangnya membantu usaha rawatan yang berterusan.

Sekiranya anda seorang yang menggemari penjagaan kulit, jangan risau. Teruskan seperti biasa. Tetapi bagi lelaki yang melakukan perawatan kulit, cukup membersihkan wajah pada waktu pagi dan petang dan menggunakan pelembap untuk mengelakkan kulit kering.

2. Berhati-hati ketika bercukur

Jerawat boleh menyukarkan pencukuran (dan kadang-kadang menyakitkan). Berhati-hati ketika bercukur. Sekiranya pisau cukur menjengkelkan kulit anda, cubalah dengan alat pencukur elektrik. Sekiranya anda mempunyai jerawat yang meradang, atau jika mencukur berisiko mengganggu jerawat anda dan menjadikannya lebih meradang, anda hanya boleh memotong misai dan janggut tanpa mencukur. Ini dapat membantu menyelamatkan kulit anda dari kerengsaan (sekurang-kurangnya sehingga jerawat mula sembuh).

Baca juga: Pelbagai Cara Menghilangkan Rambut Badan

3. Perhatikan pertumbuhan folikel rambut

Kadang-kadang apa yang lelaki fikirkan adalah jerawat sebenarnya hanyalah rambut yang tumbuh ke dalam, yang disebut folikulitis atau keradangan pada folikel rambut. Lelaki dengan rambut kerinting di kawasan janggut lebih cenderung kepada folikulitis kerana rambut cenderung keriting di bawah kulit. Sekiranya anda tidak pasti apakah itu jerawat atau folikulitis, doktor anda boleh mendiagnosis folikulitis dan menetapkan ubat.

4. Pori besar

Ramai lelaki mendapati bahawa pori-pori besar sama menjengkelkan seperti jerawat. Pori-pori besar, biasa pada kulit berminyak. Sebenarnya, tidak ada produk penjagaan kulit yang dapat menghilangkan liang pori yang besar, tetapi anda dapat membantu mengecilkannya dengan produk yang betul. Beberapa produk preskripsi, seperti retinoid topikal, sangat berkesan untuk mengurangkan pori-pori besar dan merawat jerawat pada masa yang sama.

5. Berkala kepada pakar dermatologi

Walaupun lelaki menghabiskan banyak masa di pejabat, mesti mengunjungi doktor kulit. Pakar dermatologi akan membantu anda mendapatkan rawatan yang tepat. Semakin cepat anda membuat janji temu dengan doktor, semakin cepat hasilnya akan muncul. Ingat, rawatan jerawat memerlukan masa. Jangan putus asa dan cepat menyerah. Anda mungkin hanya melihat hasilnya selepas tiga atau empat bulan selepas rawatan.

Selama tempoh rawatan, jerawat boleh tumbuh atau jerawat baru suar, pada minggu-minggu awal rawatan. Ini tidak bermakna rawatan anda tidak akan berjaya. Beri masa, tetapi minta pakar dermatologi untuk memastikannya.

6. Jangan Tekanan

Walaupun sukar untuk diakui, jerawat boleh mempengaruhi keyakinan diri anda. Ia boleh membuat anda merasa marah, cemas, tertekan. Jangan terlalu tertekan kerana hanya akan memburukkan keadaan. Sentiasa ingat bahawa hampir setiap kes jerawat dapat dirawat dengan rawatan yang betul. Anda boleh membuat rancangan rawatan dengan doktor anda.

Baca juga: Ketahui Makna Jerawat Tumbuh di Wajah Anda

Rujukan:

Verywellmind.com. Merawat jerawat pada lelaki dewasa

menshealth.com. Rawatan tempat jerawat terbaik