Tumbuhan Ubat Asli Indonesia | saya sihat

Indonesia sangat kaya dengan tanaman ubat yang unggul. Pemerintah Indonesia juga telah mendukung sejumlah penelitian untuk pengembangan obat dan ramuan tradisional Indonesia. Perubatan herba adalah warisan budaya yang telah terbukti secara empirik untuk mengekalkan tubuh yang sihat.

Perkara itu disampaikan oleh Ketua Umum Persatuan Pengembang Perubatan Tradisional Indonesia dan Pengembang Perubatan Herba (PDPOTJI), Dr. (Cand) dr. Ingrid Tania, M.Si (Herbal). Beberapa contoh tanaman perubatan asli Indonesia yang telah digunakan secara turun temurun termasuk kunyit, jahe, dan halia merah.

"Tumbuhan perubatan ini mengandungi bahan aktif yang dapat membantu meningkatkan sistem ketahanan badan," jelasnya dalam webinar yang dianjurkan oleh PT Tunggal Idaman Abdi atau TIA Pharma, Khamis, 26 November 2020.

dijelaskan dr. Ingrid, salah satu komponen penting dalam tanaman perubatan asli Indonesia adalah kandungan antioksidan. Apa antioksidan dan tanaman obat apa yang berasal dari Indonesia yang mengandung antioksidan?

Baca juga: 5 Tanaman Herba Murah Yang Boleh Ditanam di Rumah

Tumbuhan Ubat Asli Indonesia yang kaya dengan Antioksidan

Antioksidan adalah zat atau sebatian yang berfungsi melindungi sel-sel tubuh kita dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Radikal bebas diperoleh dari lingkungan, atau dihasilkan oleh tubuh sebagai akibat metabolisme.

"Sumber radikal bebas dari lingkungan termasuk sinar matahari, asap rokok, dan bahan kimia dan pencemaran. Sementara itu, radikal bebas dihasilkan dari dalam tubuh antara ketika kita mengalami stres, makan makanan yang tidak sihat, dan tidak cukup istirahat, ”jelas dr. Ingrid.

Untuk mengatasi radikal bebas ini, kerana berpotensi merosakkan sel dan tisu yang sihat, kita memerlukan antioksidan. Sumber antioksidan termasuk makanan seperti sayur-sayuran, buah, dan tumbuhan herba. Jenis antioksidan yang terdapat pada buah-buahan, sayur-sayuran dan tumbuhan herba sangat pelbagai. Sebilangan daripadanya adalah flavonoid, tanin, fenol, termasuk vitamin A, C dan E.

Berikut adalah beberapa tanaman asli Indonesia yang kaya dengan antioksidan:

1. Kunyit dan Temulawak

Temulawak, yang merupakan tanaman herbal khas Indonesia, berfungsi sebagai adaptogen, yang merupakan zat yang mampu mengatur hormon untuk menyesuaikan diri dengan tekanan fizikal dan persekitaran, sehingga dapat meningkatkan stamina dan tenaga. Adapun Kunyit, dengan bahan aktif curcumin yang dikandungnya, mampu meningkatkan tindak balas imun selular dengan kesan anti-radang yang kuat.

2. Halia merah

Halia merah mempunyai kesan imunostimulan dengan bahan aktif gingerol, shogaols dan antioksidan antosianidin. Kesemuanya mempunyai faedah meningkatkan daya tahan, serta aktiviti fagositik yang kuat (tindak balas imun).

3. Kulit Manggis dan Kulit Delima

Kulit buah delima dan kulit manggis telah diketahui secara meluas mempunyai khasiat yang dipercayai untuk meningkatkan kesihatan. Kulit manggis mengandungi Xanthones aktif yang dapat meneutralkan radikal bebas 5 kali lebih kuat daripada vitamin A, C dan E. Begitu juga, kulit buah delima dengan zat aktif Granatonine dapat mencegah kerosakan DNA.

Baca juga: Inilah 7 Antioksidan yang Baik untuk Kesihatan Kulit Anda!

4. Pengumpulan Utama

Mesyuarat utama mungkin tidak diketahui oleh orang ramai. Akar rimpang ini biasanya ditambah semasa memasak bayam. Siapa sangka, Temu Kunci mengandung zat aktif panduratin yang dapat menghambat penuaan dini.

Sekiranya kulit manggis, kulit buah delima, dan kunci temu yang merupakan gabungan bahan antioksidan yang optimum kemudian digabungkan dalam suplemen kesihatan, kesannya tentu sangat besar untuk menjaga kesihatan sambil membantu mencegah pembentukan sel barah.

Dengan memanfaatkan beberapa ramuan ramuan herba Indonesia, TIA Pharma memperkenalkan suplemen Herbatia Sari Imuno dan Herbatia Sari Oxyfit yang diharapkan dapat menjadi teman yang boleh dipercayai untuk gaya hidup sihat semasa pandemi Covid-19. Kedua-duanya mengandungi komposisi tanaman asli Indonesia yang disebutkan di atas.

Geng yang sihat, jumlah kes Covid-19 yang tinggi di Indonesia, yang saat ini melebihi 500,000 dengan rata-rata 4,000-5,000 kes baru setiap hari, memerlukan kita mengikuti protokol kesihatan yang baik dan terus meningkatkan kekebalan tubuh kita. Kekebalan tubuh yang optimum akan melindungi kita dari ancaman pelbagai jangkitan.

Baca juga: 9 Langkah Meningkatkan Daya Tahan Badan