Kebaikan Vitamin B semasa Menstruasi | Saya sihat

Geng Sihat, mari cuba bermain permainan meneka! Berapa banyak jenis vitamin yang diketahui oleh Healthy Gang? Empat, lima, atau enam? Sekiranya Geng Sihat menjawab dengan nombor ini, memalukan jawapannya masih salah!

Terdapat banyak jenis vitamin, mulai dari vitamin A, B, C, hingga K. Nah, dari banyak vitamin tersebut, ternyata vitamin B masih terdiri daripada banyak jenis lagi, anda tahu!

Baca juga: Kenali Kandungan Vitamin dalam Buah-buahan dan Sayur-sayuran melalui Warnanya!

Apa yang termasuk dalam kumpulan vitamin B?

Pertama, sebelum mengetahui fungsi vitamin B, lebih baik jika Gang Sihat terlebih dahulu mengetahui barisan vitamin yang termasuk dalam kumpulan vitamin B atau biasanya disebut sebagai kompleks vitamin B.

Vitamin kompleks B terdiri daripada B1 atau tiamin, B2 dikenali sebagai riboflavin, B3 disebut niasin, B5 dikenali sebagai asid pantotenat, B6 atau piridoksal, B7 dikenali sebagai biotin, B9 atau asid folik, dan akhirnya B12 yang biasanya dikenali sebagai cobalamin.

Tidak ada banyak jenis vitamin B, bukan? Makan, walaupun terdapat banyak jenis, anda tidak perlu risau untuk mengambil vitamin ini satu persatu. Sebabnya, semua vitamin ini dapat dipenuhi dengan hanya mengambil 1 kapsul vitamin B kompleks. Setiap 1 kapsul vitamin B kompleks, telah diformulasikan sesuai dengan keperluan untuk setiap vitamin ini, geng!

Baca juga: Vitamin Ini Tidak Perlu Dikonsumsi Terlalu Banyak!

Lalu apa fungsi vitamin B?

Secara amnya, vitamin B berfungsi untuk menjaga metabolisme yang sihat, membina imuniti, membentuk sel darah merah, dan menjaga kulit yang sihat. Walau bagaimanapun, penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa ketika tahap estrogen pada wanita berubah-ubah sebelum haid atau semasa PMS, setiap jenis vitamin B mempunyai peranan yang berbeza untuk membantu tubuh mengatasi keadaan ini.

Lalu, apa fungsi dan peranan beberapa jenis vitamin B? Inilah keterangannya.

 1. Vitamin B1-Tiamin

  Peranan penting vitamin B1 adalah membentuk neotransmitter (elemen messenger) yang diperlukan oleh otak. Kerana peranan ini, vitamin B1 diperlukan oleh tubuh untuk menjaga kesihatan mental dan mengembangkan kemampuan untuk melawan tekanan.

  Vitamin B1 dapat diperoleh dari makanan yang mengandung ragi, seperti oatmeal atau gandum. Selain itu, dapat ditemukan dalam biji bunga matahari, beras merah, asparagus, kembang kol, kentang, hati, telur, dan jeruk. Kekurangan vitamin B1 boleh memberi kesan negatif kepada semua sistem dan organ tubuh.

  Semasa haid, tahap hormon turun naik dalam badan. Tahap tiamin akan turun, jadi wanita sering mengalami masalah mood dan kesakitan yang disebabkan oleh kekejangan dan pembengkakan payudara. Dengan meningkatkan vitamin B1 dalam badan sekitar 50-100 mg sehari, ketidakselesaan ini semasa haid dapat diatasi.

 2. Vitamin B2-Riboflavin

  Selain vitamin B1, vitamin B2 juga mempunyai peranan yang sangat baik yang anda ketahui dalam tempoh haid. Namun, malangnya badan tidak menghasilkan vitamin ini secara semula jadi.

  Secara amnya, semasa haid wanita akan mengalami kekurangan riboflavin, yang menyebabkan pembengkakan rahim dan payudara. Bengkak ini biasanya menyebabkan kesakitan semasa haid. Kekurangan vitamin B2 juga boleh menyebabkan kulit kering dan jerawat.

  Untuk mengelakkan tubuh daripada kekurangan riboflavin, anda boleh makan beberapa jenis makanan, seperti hati, dedak gandum, telur, daging, susu, bijirin, pasta, sos, dan keju.

 3. Vitamin B6-Pyridoxal

  Fungsi utama pyridoxal adalah menjaga fungsi saraf, mengatur bekalan oksigen ke tisu badan melalui sel darah merah, dan mengatur kadar hormon dalam tubuh. Kerana fungsi penting vitamin B6 untuk tubuh, jika terdapat kekurangan vitamin B6 semasa haid, wanita cenderung mengalami pembengkakan akibat pengumpulan cairan dan kekejangan.

  Selain menyebabkan gangguan fizikal, kekurangan vitamin B6 juga dapat menyebabkan sejumlah gangguan bukan fizikal, seperti kemurungan dan kegemukan murung semasa haid. Oleh itu, disarankan agar setiap wanita mengambil 100 mg vitamin B6 setiap hari untuk menjaga kesihatan dan mencegah pelbagai gangguan pra-haid.

 4. Vitamin B12-Cobalamine

  Sama seperti vitamin B sebelumnya, vitamin B12 juga memainkan peranan penting dalam tubuh, terutama ketika wanita sedang haid. Peranannya adalah untuk mengatur keseimbangan emosi dan mengekalkan tenaga yang mencukupi.

  Sebilangan besar wanita mengalami ketidakstabilan emosi dan gangguan tidur sebelum atau semasa haid. Atas sebab ini, sangat penting untuk memenuhi keperluan sekurang-kurangnya 2-3 mg vitamin B12 sehari. Anda boleh mendapatkan vitamin B12 dalam daging, ikan, dan makanan tenusu.

Baca juga: 7 Perkara Yang Mungkin Anda alami Semasa Kitaran Menstruasi Anda

Wanita dan haid adalah dua perkara yang tidak dapat dipisahkan. Namun, tidak sedikit wanita yang merasa terbeban dengan 'tetamu bulanan' ini hanya kerana gejala yang ditimbulkannya. Nah, untuk mengelakkan rasa tidak selesa akibat gejala yang timbul, lebih baik jika mulai sekarang anda memenuhi keperluan vitamin B yang telah disebutkan di atas, ya! (AS)