Cara Menangani Buli Siber - Guesehat

Kematian artis Kpop Sulli masih menjadi perbincangan banyak orang di seluruh dunia. Sebabnya, kematian artis cantik berusia 25 tahun ini kerana bunuh diri adalah satu bukti yang jelas bahawa kegiatan tersebut buli siber sangat bahaya.

Menurut laporan, Sulli telah memerangi gangguan mental selama bertahun-tahun, khususnya kemurungan. Kemurungan yang dialami oleh bekas anggota kumpulan gadis f (x) adalah hasil aktiviti buli siber. Selama bertahun-tahun dia menerima komen negatif dan benci dari netizen.

Dengan kes ini, kita sekali lagi teringatkan bahaya buli siber, kes itu hanya meningkat. Malangnya, masih banyak orang yang tidak menganggapnya serius buli siber.

Inilah sebabnya mengapa buli siber berbahaya, dan bagaimana mengatasi buli siber.

Baca juga: Adakah Si Kecil menjadi Mangsa Buli di Sekolah? Ini mesti dilakukan!

Buli Siber Mungkin Lebih Berbahaya

Buli bukan istilah asing di telinga kita. Namun, di zaman media sosial ini, buli tidak lagi hanya dalam bentuk langsung, tetapi juga melalui dunia maya. Inilah yang disebut buli siber atau buli siber. Fenomena ini mendorong kita untuk mengetahui cara mengatasi buli siber, terutamanya jika kita menjadi mangsa.

Buli Siber aktiviti buli, menyebarkan komen kebencian dan negatif kepada mangsa oleh sekumpulan orang, di media sosial. Menurut pakar, buli siber mempunyai kesan negatif yang sama terhadap orang dewasa seperti pada kanak-kanak.

Menurut kajian yang dilakukan oleh University of Nottingham dan University of Sheffield pada tahun 2012, didapati bahawa lapan dari setiap sepuluh dari 320 orang dewasa telah menjadi mangsa buli siber sejak enam bulan terakhir.

Dari semua orang dewasa yang telah menjadi mangsa buli siber Dari jumlah tersebut, seperempat mengaku menjadi mangsa penghinaan atau menjadi bahan gosip dalam talian negatif sekurang-kurangnya sekali seminggu.

Komen kasar atau buli secara amnya dapat membuat seseorang merasa sakit hati, sedih atau marah. Sekiranya ini berlaku secara berterusan, mangsa boleh mengalami kemurungan, gangguan kecemasan, dan keyakinan diri yang merosot.

Dihidupkan buli siber, keadaan boleh menjadi lebih teruk kerana ia berlaku di tempat atau pelantar yang semestinya memberi hiburan. Di samping itu, kata-kata bertulis kadang-kadang lebih menyakitkan daripada ucapan langsung kerana perkataan itu kekal, jadi sukar untuk dielakkan buli.

Mangsa selalu melihat komen ini setiap kali dia berada di media sosialnya. Tidak seperti buli apa yang berlaku secara langsung, orang yang melakukan buli di ruang siber tidak dapat melihat reaksi mangsa. Oleh itu, mereka cenderung lebih bebas dan lebih aktif dalam melakukan sesuatu buli.

Selain itu, komen benci di dunia maya dapat dilihat oleh ratusan bahkan ribuan orang. Ini boleh menjadikan keadaan lebih menyakitkan dan memalukan mangsa.

Baca juga: Apa motif pelaku untuk mengalahkan Audrey?

Cara Berurusan Buli Siber

Walaupun sukar untuk diabaikan buli siber, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan sekiranya anda menjadi mangsa buli siber. Inilah cara untuk menangani buli siber:

1. Jangan membalas dan menulis komen yang negatif seperti tindak balas.

Ini hanya akan memburukkan lagi keadaan. Menulis komen yang sama negatif atau memalukan orang yang menulis komen sebagai balas dendam boleh membuat anda menghadapi masalah.

2. Jangan terlalu menganggap komen negatif dan benci.

Komen negatif dan kebencian itu sama sekali tidak benar dan bukan anda. Anggaplah komen itu sebagai masalah orang yang menulis komen tersebut.

3. Sekat dan lapor komen.

Sekiranya anda mempunyai masa, sekatan orang yang menulis komen negatif, atau lapor komen tersebut. Jangan membacanya berulang kali kerana ini hanya akan membuat anda lebih marah dan sedih.

4. Fahami bahawa tidak semua orang mempunyai kepercayaan dan pandangan yang sama.

Cuba bersikap terbuka terhadap pemikiran dan pendapat orang lain. Ketahui bahawa di antara komen negatif, mungkin ada yang betul. Lihatlah, mungkin satu atau dua komen negatif ini hanya orang lain yang menyatakan pendapat mereka yang berbeza.

5. Beristirahat dari media sosial atau teknologi.

Sekiranya buli siber apa yang anda alami semakin teruk, cubalah menjauhkan diri dan berehat dari media sosial. Matikan telefon bimbit dan komputer anda hanya dalam satu hari, kemudian lakukan aktiviti atau hobi yang anda gemari.

6. Jangan simpan sendiri.

Kemungkinan buli siber yang tidak melampau tidak memberi kesan yang signifikan. Walau bagaimanapun, sekiranya buli siber berpengalaman adalah melampau, maka anda boleh terjejas secara psikologi.

Sekiranya ini berlaku kepada anda, ingatlah bahawa anda tidak bersendirian. Cuba melampiaskan atau memberitahu orang terdekat anda tentang apa yang anda lalui.

Baca juga: Tanda Anak Kecil Anda Dibuli di Sekolah!

Kali ini, buli siber hanya meningkat. Semakin banyak orang mengalami gangguan mental kerana menerima komen kebencian dan negatif dari buli siber. Oleh itu, dalam era media sosial ini, penting bagi anda untuk mengetahui cara mengatasi buli siber. (UH)

Sumber:

Ruang Berbual. 7 Cara Menangani Buli Siber. 2017.

Sambung dengan Selamat. Petua untuk Membantu Menghentikan Buli Siber. 2018.