Cara Mengatasi Sembelit pada Kanak-kanak | saya sihat

Kanak-kanak pada dasarnya adalah kanak-kanak dari sekumpulan kanak-kanak di bawah umur lima tahun yang cerewet. Suasana dan keinginan mereka dapat berubah dengan cepat. Malah sesuatu yang asas seperti pergerakan usus boleh menjadi sukar.

Sebilangan kecil kanak-kanak membuang air besar setiap hari. Tetapi bagaimana jika anak anda melakukannya setiap dua atau tiga hari? Sudah tentu, Ibu dan Ayah bimbang dan panik. Lebih-lebih lagi jika membawa kepada sembelit.

Walaupun bukan tanda penyakit serius, sembelit membuat ibu panik kerana anak kecil anda menangis setiap kali buang air besar. Ya, sembelit adalah masalah biasa pada kanak-kanak kecil. Sebilangan besar kes sembelit pada kanak-kanak adalah sementara. Biasanya, kanak-kanak yang mengalami sembelit jarang membuang air besar atau membuang najis yang keras dan kering.

Tidak perlu risau, kerana ada beberapa sebab dan cara untuk mengatasi sembelit pada anak kecil.

Baca juga: Pelbagai Pencahar untuk Mengatasi Sembelit, Mana Yang Harus Anda Pilih?

Mengakui Sembelit Kronik pada Kanak-kanak

Biasanya, kanak-kanak membuang air besar sekali sehari. Namun, ada juga kanak-kanak yang membuang air besar kurang dari tiga kali seminggu atau kurang. Selagi najis lembut dan tidak ada keluhan, anda tidak perlu risau.

Sekiranya kekerapan buang air besar jarang berlaku dan anak membuang najis keras, ini menunjukkan anak itu sembelit. American Academy of Pediatrics mendedahkan bahawa mana-mana kanak-kanak yang melewati najis yang besar, keras, kering, menyakitkan dengan pergerakan usus, atau mempunyai darah di bahagian luar najis, dikatakan mengalami sembelit.

Namun, jangan risau, ibu. Sekali-sekala, adalah perkara biasa bagi anak anda mengalami sembelit. Ibu mesti menyediakan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan serat dan minum banyak air kepada si kecil anda.

Sekiranya sembelit berlangsung selama dua minggu atau lebih, ia disebut sembelit kronik. Inilah masanya untuk anda lebih berwaspada. Sembelit kronik pada kanak-kanak boleh menyebabkan komplikasi atau menandakan keadaan yang mendasari.

Untuk mengetahui sama ada anak anda sembelit atau tidak, anda harus memperhatikan gejala lain yang dialami anak anda, seperti sakit perut, kembung, mual, hilang selera makan, sering marah, menangis atau menjerit semasa buang air besar, mengelakkan tandas ( tanda bahawa anak anda melakukan ini). termasuk menekan punggung, menyilangkan kaki, memerah, berpeluh, atau menangis), dan adanya noda atau kotoran cair pada seluar dalam anak.

Bawa anak anda ke doktor jika sembelit berlangsung lebih dari dua minggu atau disertai dengan pembengkakan perut, penurunan berat badan, pergerakan usus yang menyakitkan. Biasanya, doktor akan mengesan pergerakan usus anak anda, contohnya berapa kerap sembelit berlaku dan sama ada terdapat darah di dalam najis atau tidak.

Baca juga: Pisang untuk Mengatasi Sembelit? Ketahui Kebenaran!

Punca Sembelit pada Kanak-kanak dan Cara Mencegahnya

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan sembelit pada balita, mulai dari diet hingga ubat-ubatan atau suplemen yang diambil. Berikut adalah beberapa penyebab sembelit pada kanak-kanak.

  • Perubahan Diet dan Diet Masa kanak-kanak anda mempunyai corak pemakanan yang terlalu banyak memakan makanan olahan, produk tenusu dan gula-gula. Makan terlalu sedikit makanan yang mengandungi serat seperti biji-bijian, buah-buahan dan sayur-sayuran. Kekurangan cecair juga dapat mencetuskan sembelit kerana ia menjadikan najis yang dilalui keras. Sebarang perubahan diet, seperti ketika anak anda beralih dari susu ibu ke formula atau mula makan makanan baru, boleh mempengaruhi najis.

  • Menahan buang air besar. Biasanya, kanak-kanak berusia 3 tahun lebih berminat bermain daripada pergi ke bilik mandi. Sebilangan kanak-kanak malu atau takut menggunakan bilik mandi, terutama tandas awam. Kadang-kadang, kanak-kanak yang menolak proses latihan tandas menyatakannya dengan menolak untuk pergi ke bilik mandi.

  • Dadah diambil. Beberapa ubat atau suplemen boleh menyebabkan sembelit pada kanak-kanak, termasuk dos tambahan zat besi atau ubat sakit. Walau bagaimanapun, dos besi yang rendah yang terkandung dalam formula tidak menyebabkan sembelit.

Baca juga: Jangan Lupa Memenuhi Keperluan Serat Harian Anak Anda

Untuk mengelakkan sembelit pada kanak-kanak, anda boleh melakukan perkara berikut:

  • Biasakan anak anda makan makanan berserat tinggi. Makanan yang kaya dengan serat dapat membantu tubuh anak anda membentuk najis yang besar dan lembut. Hidangkan lebih banyak makanan berserat tinggi seperti buah (epal dan pir), sayur-sayuran, kacang-kacangan, bijirin, dan roti gandum. Sekiranya anak anda tidak terbiasa dengan makanan berserat tinggi, mulailah dengan menambahkan beberapa gram serat setiap hari untuk mencegah perut kembung. Pengambilan serat makanan yang disyorkan adalah 14 gram untuk setiap 1,000 kalori dalam diet anak anda. Bagi kanak-kanak, pengambilannya lebih kecil, kira-kira 20 gram serat makanan sehari.

  • Biasakan anak minum lebih banyak cecair. Air atau sedikit jus buah adalah cecair terbaik yang boleh dimakan oleh anak anda. Bagi sebilangan kanak-kanak, susu boleh menyebabkan sembelit.

  • Buat rutin usus. Selepas makan, luangkan masa untuk anak anda melakukan pergerakan usus secara berkala. Sekiranya perlu, sediakan alas kaki supaya anak selesa duduk di tandas. Ingatkan anak bahawa pergerakan usus adalah normal. Oleh itu, jangan abaikan atau tolak.

  • Bersikap menyokong. Hargai setiap usaha anak anda. Beri hadiah kecil kepada anak anda kerana mencuba buang air besar, walaupun ia tidak berjaya. Contohnya, pelekat yang hanya boleh diperoleh sekiranya anak anda ingin mencuba buang air besar. Dan, jangan menghukum anak yang mengotorkan seluar dalamnya.

Baca juga: Masalah Pencernaan Yang Sering Dialami oleh Bayi

Rujukan:

WebMD. Sembelit Kanak-kanak

MayoKlinik. Sembelit pada kanak-kanak

Henry Ford Livewell. Menyelesaikan Sembelit Kanak-kanak: Tidak boleh dan tidak boleh dilakukan