Rawatan Kanser Payudara Pasca Operasi - Guesehat.com

Kanser payudara bukanlah sejenis penyakit yang dapat diselesaikan dan disembuhkan sepenuhnya selepas pembedahan. Sudah tentu masih ada beberapa langkah lagi yang perlu dilakukan untuk mendapatkan pemulihan sepenuhnya. Secara amnya, pesakit masih perlu menjalani beberapa peringkat rawatan pasca operasi untuk barah payudara. Apa yang termasuk dalam rawatan barah payudara?

Kemoterapi

Kemoterapi adalah salah satu bahagian rawatan yang mesti dilakukan oleh pesakit untuk merawat barah payudara. Rawatan ini bertujuan untuk membunuh sisa-sisa sel barah yang masih ada di dalam badan. Kemoterapi boleh diberikan semasa pesakit masih di hospital atau biasanya pesakit diminta untuk datang secara berkala untuk kemoterapi ini. Jeda masa dalam memberi kemoterapi juga bergantung pada jenis barah dan tahap yang dialami.

Baca juga: Ketahui 10 Gejala Wanita Kanser Sering Mengabaikan

Pantang larang makanan

Sebenarnya, apabila seorang wanita didiagnosis menghidap barah payudara, akan ada sekatan diet yang tidak dibenarkan oleh doktor. Namun, yang jelas, berikut adalah pantang larang makanan setelah pembedahan barah payudara, iaitu: 3G. Jenis makanan yang termasuk dalam kumpulan ini adalah pelbagai jenis makanan yang diproses dengan menggoreng, makanan yang mengandungi gula dan garam berlebihan. 3P. Jenis makanan yang juga pantang larang adalah makanan yang mengandung pemanis, pengawet, dan pemeriksaan yang biasanya terkandung dalam perasa atau makanan segera. 3J. Walaupun jenis pantang larang makanan seterusnya adalah jenis makanan yang diklasifikasikan sebagai jengkol, jeroan, dan yang terbaik juga adalah tidak memakan makanan yang dihangatkan atau diproses ulang. Ya, jenis makanan yang dilarang tentunya mempunyai makna. Artinya, jika selepas pembedahan pantang larang makanan setelah pembedahan barah payudara masih dimakan, sudah tentu ia dapat mencetuskan pertumbuhan tumor lagi di tubuh pesakit.

Makan Makanan yang Disyorkan

Sekiranya anda sudah mengetahui tentang makanan apa yang dilarang, tentu ada jenis makanan yang disyorkan. Makanan ini diharapkan dapat membantu dalam proses penyembuhan luka serta mengurangkan risiko sel barah tumbuh semula. Nah, makanan yang disyorkan telah dijelaskan sebelumnya. Dengan memakan sayur-sayuran hijau seperti brokoli, tembikai pahit, dan bayam dapat membantu mencegah barah. Kemudian buah-buahan seperti delima dan keluarga yang termasuk dalam jenis ini buah beri juga dapat mengelakkan tubuh dari barah. Anda juga boleh mengambil teh hijau sebagai minuman peneman herba.

Refleksologi

Penyembuhan luka pembedahan biasanya akan kering dalam jangka masa satu atau dua minggu selepas pembedahan. Apabila anda mula merasa semakin baik, anda boleh melakukan refleksologi payudara secara berkala untuk mengembalikan sel-sel ke bentuk semula. Ini juga termasuk dalam gerakan memerangi barah payudara.

Sukan

Sukan sememangnya merupakan perkara terpenting untuk dipupuk. Dengan melakukan senaman sekurang-kurangnya 15 minit sehari dapat membantu semua bahagian badan bergerak. Selain dapat mengekalkan sistem imun, senaman juga dapat membantu menegangkan otot selepas pembedahan. Dengan bersenam juga dapat mengelakkan anda daripada tekanan ketakutan jawatan operasi. Dalam kes ini, sudah tentu pesakit tidak boleh mengalami tekanan, apalagi tekanan yang teruk. Sudah tentu ada rawatan lain yang boleh anda lakukan selepas pembedahan barah payudara. Setiap orang akan memerlukan rawatan yang berbeza bergantung kepada keparahan yang dialami. Rawatan selepas operasi ini sangat disyorkan untuk pemulihan yang lebih cepat dan untuk mengelakkan pertumbuhan semula tumor di dalam badan.