Mekanisme Menangani Tidak Sihat | saya sihat

Mungkin Gang Sihat telah mendengar istilah itu mekanisme mengatasi. Hanya meletakkan, mekanisme mengatasi adalah cara seseorang menangani atau mengawal tekanan. Semua orang dapat mekanisme mengatasi berbeza. Walau bagaimanapun, Gang yang Sihat perlu mengelakkan mekanisme mengatasi yang tidak sihat.

Mekanisme koping tidak sihat hanya dapat memberi keselesaan atau menghilangkan tekanan buat sementara waktu. Orang suka buat mekanisme mengatasi tidak sihat kerana senang dilakukan. Walau bagaimanapun, dalam jangka masa panjang, mekanisme mengatasi yang tidak sihat sebenarnya dapat memperburuk tekanan atau menimbulkan masalah baru.

Apa yang disertakan mekanisme mengatasi tidak sihat? Lihat di bawah!

Baca juga: Tinjauan Rakan Hamil, Masalah Kewangan Mencetuskan Tekanan Semasa Pandemik

5 Mekanisme Mengatasi yang Tidak Sihat

Berikut adalah beberapa mekanisme mengatasi Perkara yang tidak sihat yang boleh membuat tekanan menjadi lebih teruk:

1. Minum Alkohol Terlalu Banyak

Ketika berada dalam keadaan tertekan, sebilangan orang memilih untuk minum alkohol untuk menghilangkan tekanan. Penggunaan alkohol dalam had selamat tidak berbahaya. Namun, terutamanya semasa pandemik COVID-19 ini, banyak orang minum alkohol secara berlebihan kerana kemurungan, tekanan, atau kebosanan.

Ini tentu tidak dapat dilakukan. Alkohol boleh membuat anda merasa lebih santai dan gembira dalam masa yang singkat, tetapi kesan ini hanya sementara.

2. Terlalu Banyak Perkara

Membiarkan diri anda menikmati dan memuaskan diri dengan sesuatu adalah penting dalam menghilangkan tekanan. Namun, anda juga perlu menahan diri dan tidak berlebihan.

Contohnya, mungkin semasa anda tertekan, anda cuba mengalihkan perhatian anda dengan bermain dengan alat berjam-jam, menonton siri TV hingga beratus-ratus episod sekaligus, atau mungkin makan apa sahaja yang ada di dalam peti sejuk. Kebiasaan seperti itu merangkumi mekanisme mengatasi yang tidak sihat yang perlu dielakkan.

Baca juga: Suka bersendirian, tanda anda memerlukan pelukan!

3. Mengelakkan Kegiatan Sosial

Mekanisme pencegahan yang tidak sihat yang perlu dielakkan adalah mengelakkan aktiviti sosial. Memang benar, di tengah-tengah wabak COVID-19 ini, kita tidak dibenarkan berkumpul dengan rakan-rakan. Namun, jangan biarkan anda juga menghindari jemputan kezum dari rakan anda, hanya kerana anda merasa tertekan. Mengelakkan interaksi sosial seperti ini dari masa ke masa sebenarnya akan memburukkan lagi tekanan yang anda alami.

4. Tiada Sukan

Adalah normal jika anda tertekan anda tidak berminat untuk melakukan apa-apa dan hanya mahu tinggal di rumah. Anda juga berhenti melakukan senaman secara teratur yang biasa anda lakukan. Anda mesti menjauhi mekanisme penanganan yang tidak sihat ini.

Senaman baik untuk kesihatan jantung, tulang dan otot. Bersenam juga dapat membantu meningkatkan mood, tenaga, dan kualiti tidur. Jadi, dengan senaman anda dapat menghilangkan tekanan dan meningkatkan kesihatan.

5. Berfikir Secara Negatif Tentang Diri Anda

Salah satu kesan tekanan adalah penurunan harga diri atau penghargaan terhadap diri kita sendiri. Banyak orang bertindak balas terhadap tekanan dengan berfikiran negatif tentang diri mereka sendiri, seperti berfikir bahawa kita tidak cukup baik, kita tidak akan mempunyai cukup masa. Lama kelamaan kita akan menyalahkan diri sendiri.

Ini adalah salah satu mekanisme mengatasi yang tidak sihat yang perlu dielakkan. Berfikir secara negatif tentang diri anda tidak akan membuat anda merasa lebih baik. Apabila pemikiran anda semakin negatif, cuba fikirkan perkara positif di dalam diri anda. Dengan cara itu, anda juga akan meningkatkan keyakinan pada diri sendiri. (UH)

Baca juga: Memiliki Haiwan Peliharaan Membantu Meringankan Tekanan Semasa Pandemik

Sumber:

Nyata Sederhana. Tabiat Mengatasi yang Tidak Sihat Yang Akhirnya Menyakitkan Lebih daripada Membantu. Oktober 2020.

Forbes. Mekanisme Pengendalian Tidak Sihat Yang Secara Rahsia Melukai Jiwa Anda. November 2018.