Makanan Meningkatkan Vitaliti Lelaki | Saya sihat

Adakah anda seorang lelaki yang ingin kekal hebat sepanjang masa? Ia dibenarkan. Hanya perlu memahami bahawa usia tidak boleh diperbodohkan. Secara semula jadi, hormon testosteron, yang menentukan rangsangan seksual lelaki, akan menurun seiring bertambahnya usia. Mungkin anda memerlukan usaha, termasuk makanan yang meningkatkan daya hidup lelaki.

Apabila lelaki semakin tua, itu tidak bermaksud mereka akan mengikuti nasib semula jadi mereka. Tidak perlu risau apabila anda menghampiri usia pertengahan. Kehidupan seksual tidak harus turun apatah lagi tenggelam. Lelaki dapat mengekalkan dan bahkan meningkatkan daya hidup seksual mereka dengan membuat beberapa keputusan pintar mulai sekarang.

"Lelaki yang sihat boleh mengalami ereksi pada usia berapa pun," kata Michael Castleman, pengarang pendidik seks dan kesihatan lelaki yang berpusat di San Francisco. Oleh itu, masih boleh mengalami ereksi pada usia 50 atau 60 tahun bukanlah perkara yang pelik. Cuma kualiti boleh menurun.

Secara semula jadi, ketika seorang lelaki menghampiri usia 50 tahun, kualiti ereksi juga berubah. Sebagai contoh, memerlukan lebih lama untuk mendapatkan ereksi, dan memerlukan rangsangan seksual yang lebih langsung. Nah, untuk membalikkan ini, anda boleh melakukan sesuatu. Salah satunya ialah makan makanan yang meningkatkan daya hidup lelaki.

Baca juga: Turun Libido, Cubalah Cara Semula Jadi Ini untuk Meningkatkan Tahap Testosteron!

Makanan Meningkatkan Vitaliti Lelaki

Makanan berikut untuk meningkatkan daya hidup lelaki telah dibuktikan oleh pelbagai pakar kesihatan untuk meningkatkan libido dan mengembalikan kekuatan lelaki di tempat tidur.

1. Steak daging lembu

Daging merah, terutama daging lembu yang diberi makan rumput, merupakan sumber zink yang hebat. Zink, adalah nutrien penambah libido yang sama dengan tiram. Zink terbukti dapat meningkatkan testosteron dan mencegahnya berubah menjadi estrogen. Pengeluaran prolaktin juga dibatasi mengakibatkan peningkatan keinginan seksual atau libido pada lelaki dan wanita.

2. Telur

“Mahu sarapan di tempat tidur, diikuti seks pada waktu pagi? Pilih telur dadar sarapan. Telur penuh dengan protein dan lemak yang membekalkan tenaga. Telur juga sedap bila dimakan. Ilmu Makan menulis, telur juga merupakan sumber asid amino yang sangat baik untuk memerangi beberapa jenis penyakit jantung dan disfungsi ereksi pada lelaki.

Baca juga: Satu Telur Sehari Boleh Mengurangkan Risiko Diabetes

3. Alpukat

Makanan penambah daya hidup lelaki ini mempunyai beberapa faedah untuk kesihatan seksual. Buah super ini kaya dengan lemak tak jenuh tunggal, menjadikannya sangat baik untuk kesihatan jantung dan saluran darah.

Alpukat juga mengandungi vitamin E yang meningkatkan pengeluaran hormon seks testosteron, estrogen, dan progesteron. Lebih-lebih lagi, beta karoten, antioksidan kuat yang terdapat dalam alpukat, dapat membuat orang merasa lebih bahagia dan dapat meningkatkan dorongan seks mereka. Lelaki dengan penyakit jantung dua kali lebih mungkin mengalami disfungsi ereksi, jadi makanlah alpukat ini!

4. Teh Ginseng

Penggemar teh, cuba membiasakan diri dengan minum teh ginseng ke dalam menu harian. Teh ginseng mengandungi ginsenoside yang dapat meningkatkan kepuasan seksual dan dapat membantu mencegah disfungsi ereksi pada lelaki.

Ginseng juga sangat berharga untuk wanita. Menurut kajian yang dilakukan di University of Hawaii, 68% wanita mengalami peningkatan kepuasan seksual setelah sebulan mengambil suplemen ginseng.

5. Bawang putih

Bawang putih sangat baik untuk kesihatan jantung kerana melindungi sel darah dan saluran darah, meningkatkan tekanan darah, dan mengurangi kolesterol dan trigliserida. Semua ciri ini penting untuk seksualiti yang sihat.

Baca juga: 7 Tanaman Herba untuk Meningkatkan Kerangsangan Seksual

6. Stroberi

Bukan hanya kaya akan antioksidan yang bermanfaat untuk kesihatan jantung dan peredaran darah, tetapi kandungan vitamin C yang tinggi dalam stroberi dikaitkan dengan peningkatan jumlah sperma pada lelaki.

7. Tiram

Tiram kaya dengan protein dan zink, yang merangsang peningkatan pengeluaran testosteron Kesihatan & Kecergasan MSN. Sebaliknya akan meningkatkan libido lelaki dan wanita. Tiram juga mengandungi dopamin, hormon "senang", yang penting untuk gairah seksual.

8. Badam

Badam mengandungi zink, selenium dan vitamin E, semuanya penting untuk daya hidup dan pembiakan seksual. Asid lemak omega-3 dalam badam sangat baik untuk pengeluaran hormon dan kesihatan otak secara umum. Kedua-duanya penting untuk kesihatan seksual.

Baca juga: Kacang Terbukti Menurunkan Kolesterol

9. Coklat Gelap

Coklat gelap penuh dengan antioksidan yang baik untuk meningkatkan kesihatan umum. Coklat juga mengandungi magnesium dan phenylethylamine yang merangsang pembebasan endorfin dan meningkatkan mood dan kebahagiaan. Kajian 2004 wanita Itali mendapati bahawa wanita yang kerap memakan coklat gelap mempunyai kehidupan seks yang lebih baik dan memuaskan.

10. Biji-bijian

Biji labu dan biji rami kaya dengan asid lemak Omega 3 yang penting untuk penghasilan hormon seks. Biji wijen adalah sumber zink yang baik untuk meningkatkan fungsi seksual. Pemprosesan juga mudah, cukup masukkan salad atau tumis. Biji Chia mengandungi asid lemak penting yang diperlukan untuk meningkatkan testosteron.

Baca juga: Kesihatan lelaki dapat dinilai berdasarkan keadaan zakar!

Makanan yang Harus Dielakkan

Untuk meningkatkan daya hidup, lelaki tidak cukup hanya dengan makan makanan yang meningkatkan daya hidup lelaki. Anda juga perlu mengelakkan makanan atau minuman berikut:

1. Alkohol

Lelaki sering mengambil alkohol untuk interaksi sosial. Tetapi anda tidak boleh berlebihan kerana akan merosakkan daya hidup seksual. Alkohol boleh menyebabkan disfungsi ereksi dan mengurangkan rangsangan seksual dan kepekaan, menurut The Science of Eating.

2. Makanan ringan

Masih meragui keburukan makanan ringan? Makanan ringan mengandungi banyak gula, pengawet, dan lemak buruk. Gabungan bahan-bahan ini mencetuskan ketahanan insulin, yang boleh menyebabkan diabetes. Diabetes adalah salah satu pencetus disfungsi ereksi.

Baca juga: Elakkan Makanan Yang Mengandungi Lemak Tepu Di Sini, Ayuh!

Sumber:

//realmealrevolution.com/real-thinking/top-10-banting-foods-for-sexual-vitality/

//www.livestrong.com/slonton/1011361-top-nine-foods-mens-sexual-health/

//www.medicalnewstoday.com/articles/322779.php