Kelebihan Kiwi untuk MPASI | saya sihat

Ketika anak kecil anda memasuki tahap makanan padat, di mana dia sudah boleh makan makanan pejal, nampaknya Ibu benar-benar ingin memperkenalkannya kepada pelbagai jenis makanan. Nah, di antara banyak jenis makanan, termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran, pernahkah anda terfikir untuk memperkenalkan si kecil kepada buah kiwi?

Ya, buah hijau ini dengan kulit berbulu lembut ternyata mempunyai sejumlah manfaat untuk kesihatan si kecil anda. Mahu tahu apa-apa? Inilah penjelasan penuh.

Bilakah Anda Boleh Memperkenalkan Kiwi kepada Bayi?

Anak kecil anda sebenarnya boleh diperkenalkan dengan buah kiwi kerana dia sudah bersedia untuk makan makanan pejal. Tetapi, jika bayi menunjukkan tanda-tanda alahan makanan, hentikan pemberiannya dengan segera. Selain itu, jika keluarga anda mempunyai sejarah alahan terhadap buah kiwi, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum memberikannya.

Baca juga: Elakkan Tekanan Semasa Kanak-kanak Memulakan MPASI

Kelebihan Kiwi untuk MPASI

Di sebalik rasa masam, buah kiwi mengandung sejumlah nutrien yang baik untuk tubuh, seperti serat, folat, mangan, vitamin A, C, E, dan K, serta antioksidan. Oleh itu, buah kiwi boleh menjadi pilihan tepat untuk dimasukkan ke dalam menu makanan pelengkap anak anda.

Kandungan nutrien kiwi memberikan sejumlah manfaat untuk kesihatan bayi, termasuk:

- Satu hidangan buah kiwi mengandungi kira-kira 230% daripada jumlah vitamin C yang disyorkan setiap hari. Ini sangat membantu untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan penyerapan zat besi, serta mempercepat penyembuhan luka.

- Mengandungi serat yang dapat membantu mengatasi masalah sembelit.

- Kaya dengan antioksidan, sehingga dapat membantu menangkal penyakit.

- Kaya dengan fitonutrien, yang dapat memperbaiki DNA dan melindungi daripada jenis barah tertentu.

- Kiwi menyediakan 10% RDA untuk asid folik dan 10% RDA untuk vitamin E.

Baca juga: Maklumat Penting mengenai Menu MPASI 6 Bulan

Ibu Tidak Harus Memberi Kiwi kepada Anak Kecil Sekiranya…

Kiwi sebenarnya jarang menyebabkan alahan pada bayi, cuma buah ini terasa masam. Jadi, hadiah itu tidak boleh berlebihan, ya. Selain itu, jika anak anda mengalami masalah pencernaan atau muntah pada kali pertama mereka mencubanya, lebih baik berhenti memberikannya terlebih dahulu dan mencubanya beberapa bulan kemudian. Sementara itu, jika bayi anda mempunyai reaksi terhadap rasa masam, tunggu beberapa tahun lagi sehingga si kecil anda sedikit lebih tua untuk mencubanya lagi.

Buah kiwi mempunyai sejumlah nutrien yang baik untuk kesihatan. Jadi, tidak ada salahnya untuk mula memperkenalkan anak kecil anda dengan buah yang satu ini. Namun, beri kiwi dalam jumlah yang sederhana dan perhatikan jika si kecil menunjukkan tanda-tanda alahan, Ibu. (AS)

Sumber:

Persimpangan Ibu. "Bilakah Bayi Makan Kiwi, Dan Resipi Untuk Mencuba".

Tangisan Pertama Ibu Bapa. "Memberi Kiwi kepada Bayi - Manfaat & Resipi Kesihatan".


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found