Sekiranya Wanita Menguasai Hubungan Cinta - Guesehat

Budaya kita masih menganggap lelaki sebagai tokoh paling kuat dalam hubungan. Keputusan dan polisi akan jatuh dari tangannya dan wanita hanya dapat memberi nasihat, tanpa mempunyai kuasa untuk membuat keputusan.

Tetapi konsep ini kini mula berubah. Dalam beberapa budaya merentas desa, wanita mulai berani menyuarakan pendapat mereka dan inilah yang akan berlaku pada masa akan datang. Wanita tidak lagi berada di bawah kawalan lelaki, termasuk dalam masalah cinta.

Tetapi, adakah ini betul? Bolehkah seorang wanita berubah menjadi dominan dalam hubungan cinta?

Baca juga: Hubungan jangka panjang mempunyai 9 ciri ini!

Inilah Yang Berlaku Ketika Wanita Mendominasi Cinta

Wanita adalah makhluk yang sangat kuat. Mereka digunakan untuk bekerja berbilang tugas, atau dapat melakukan banyak pekerjaan pada masa yang sama. Sebenarnya, istilah "wanita super" dan "supermom" diciptakan kerana sebilangan wanita kuat, dominan, dan memberi inspirasi.

Jadi, mengapa tidak ketika wanita mengambil alih kendali dalam hubungan perkahwinan atau cinta. Berikut adalah faedah positif jika wanita mendominasi hubungan cinta:

1. Wanita boleh menjadi pembuat keputusan

Siapa di sini bingung apabila teman lelaki anda menjemput anda untuk makan tetapi tidak dapat memutuskan apa yang akan dimakan, sehingga akhirnya rancangannya hanyalah perbincangan. Lainlah jika wanita mengambil inisiatif untuk membuat keputusan. Perkara biasanya berlaku dengan segera.

Ini hanyalah contoh untuk perkara remeh. Untuk masalah yang lebih besar lagi, wanita boleh menjadi pembuat keputusan penting. Wanita jenis ini sedikit sebanyak akan mengurangkan tekanan pada lelaki pasangannya.

Kebolehan ini umumnya diperoleh oleh wanita kerana mereka dilahirkan dalam keluarga yang memberikan kebebasan sepenuhnya, seperti saudara mereka.

Baca juga: Rasa rendah diri, Sebab Menipu Lelaki

2. Wanita bebas kelihatan panas

Seorang wanita yang dominan bukanlah seseorang yang berubah-ubah. Dia tahu apa yang dia mahukan. Dia mempunyai matlamat dan impian dan bertekad untuk mewujudkannya. Dia suka hidup, dia suka kerjayanya, dan pada dasarnya dia mempunyai banyak semangat dan tenaga. Dia tidak membosankan, itu pasti!

3. Dia tahu jenis lelaki yang dia mahukan

Seorang wanita yang dominan umumnya mengetahui apa yang dia mahukan dalam semua bidang kehidupan, terutama menentukan lelaki yang dia mahukan. Wanita seperti ini pada amnya mempunyai keyakinan diri yang tinggi.

Sudah tentu dia tidak akan berpuas hati dengan lelaki yang kualitinya berada di bawahnya. Contohnya, mempunyai pekerjaan yang tidak lebih stabil daripada dirinya, atau mempunyai pendapatan yang kurang. Wanita seperti ini biasanya mahukan lelaki yang lebih hebat daripadanya.

4. Perancang yang baik

Jangan terkejut, apabila wanita telah mendominasi, maka walaupun untuk percutian hujung minggu, dia telah merancang dengan rapi untuk anda. Dia sudah memutuskan di mana dan jam berapa untuk makan malam.

Dia bahkan boleh memberi anda nasihat tentang tempat anda akan bercuti 6 bulan dari sekarang dan bagaimana keadaannya tahun ini. Wanita jenis ini umumnya sangat kemas dan merancang semuanya secara terperinci.

Baca juga: Pasangan terlalu sempurna pada awalnya, berhati-hati dengan sosiopat!

Masalah Berpotensi Sekiranya Wanita Menguasai Hubungan Cinta

Tetapi, selain dari kehebatan wanita dominan, ternyata ada sesuatu yang perlu dibimbangkan. Ini adalah beberapa risiko yang harus anda pertimbangkan semula sama ada anda boleh menghadapinya atau tidak.

1. Anda tidak mempunyai suara kerana dia sangat dominan dalam mengendalikan hubungan

Semasa anda berkawan dengan wanita yang dominan, kadang-kadang dia dapat mengawal diri, dan cenderung cenderung menjadi atasan. Kerana itu, anda mungkin merasa seperti kanak-kanak terkawal.

Untuk menghadapi wanita seperti ini, anda tidak boleh menunjukkan sisi lemah anda. Hakikatnya, wanita yang dominan sebenarnya menyukai lelaki yang boleh dibantahnya. Dengan cara itu dia merasakan dia mempunyai pasangan yang setara.

2. Anda kehilangan diri sendiri

Kerana dia begitu dominan, anda mungkin tidak lagi mengenali diri anda yang sebenarnya. Anda larut dalam penguasaannya, bahkan dalam kehidupan dia dan rakan-rakannya. Berhati-hati. Tidak apa-apa untuk mengikuti apa yang dia katakan, tetapi tidak dengan mengorbankan siapa anda sebagai lelaki.

Baca juga: 5 Petua Mengoptimumkan Komunikasi semasa LDR

3. Anda mungkin merasa kurang jantan

Sejak zaman kuno, lelaki telah menjadi pemburu. Kuat dan dihormati. Tetapi di zaman moden ini, kita tidak lagi memerlukan seorang lelaki yang kuat seperti besi. Sekiranya seorang wanita menguasai, ada risiko seorang lelaki menjatuhkan harga diri dan merasa kurang jantan. Sekiranya anda sudah merasa seperti ini, mungkin ada yang tidak kena dengan hubungan anda berdua.

4. Berhati-hati dengan harapan yang tidak realistik.

Apabila seorang wanita menguasai hubungan, mereka mungkin secara tidak sengaja mempengaruhi anda secara negatif. Mereka terperangkap dalam keinginan diri mereka sendiri, jadi harapan mereka terhadap anda mungkin menjadi sangat tidak realistik. Sekiranya itu berlaku, katakan saja dia terlampau. (AR / AY)

Sumber:

Lovepanky.com. Teman wanita dominan.