Khasiat Susu - Sihat

Setiap 1 Jun diperhatikan sebagai Hari Susu Sedunia, atau Hari Susu Sedunia. Susu adalah salah satu sumber makanan berkhasiat, yang merupakan sebahagian daripada pola pemakanan yang seimbang. Malangnya, penggunaan susu di Indonesia rendah.

Ketua Umum Pemakanan Makanan Indonesia, Prof. Hardinsyah menjelaskan, susu adalah pelengkap untuk memenuhi keperluan pemakanan setiap orang yang boleh mengambilnya. Tidak hanya baik untuk kanak-kanak, susu juga baik untuk dimakan setiap hari oleh remaja dan orang dewasa.

Manfaat minum susu untuk setiap peringkat umur adalah berbeza. Jadi, susu bukan sahaja baik untuk kanak-kanak, tetapi juga orang dewasa.

Baca juga: Adakah Susu Lemak Rendah Lebih Sihat daripada Susu Krim Penuh?

Kandungan Pemakanan Segelas Susu

Prof. Hardinsyah, dalam perbincangan di talian diadakan oleh Frisian Flag Indonesia dalam memperingati Hari Susu Nusantara, Selasa, 2 Jun 2020, menjelaskan kebaikan yang terdapat dalam segelas susu.

Susu adalah sumber protein haiwan yang juga mengandungi pelbagai nutrien, baik makro dan mikro, seperti vitamin dan mineral untuk membantu tubuh tumbuh sihat dan kuat.

“Sejarah pemakanan menunjukkan bahawa susu memainkan peranan yang baik dalam diet harian manusia. Untuk remaja atau dewasa, segelas susu mengandungi separuh keperluan kalsium dan vitamin D dan memenuhi seperlima hingga sepertiga (20-30%) keperluan protein, "katanya.

Susu juga mengandungi vitamin B6, B9, B12, E dan fosforus, lemak unik, serta mineral seperti zink, selenium dan magnesium.

Baca juga: Jenis Susu yang Tidak Boleh Dimakan oleh Diabetis

Khasiat Susu untuk Kanak-kanak hingga Orang Dewasa

Berikut adalah beberapa kelebihan susu mengikut umur dan keadaan setiap orang:

1. Wanita hamil

Beberapa kajian telah dilakukan untuk mengetahui kelebihan susu pada wanita hamil. Wanita hamil yang diberi susu 3 kali seminggu melahirkan anak dengan panjang badan lebih banyak.

Kajian lain membandingkan wanita hamil yang menggunakan susu dengan mereka yang tidak mengambil susu. Hasilnya menunjukkan risiko LBW yang lebih rendah pada wanita hamil yang minum susu.

2. Kanak-kanak

Salah satu kelebihan susu pada anak adalah memaksimumkan ketinggian anak. Ketinggian anak-anak dipengaruhi oleh faktor genetik dari ibu bapa mereka, sekitar 10-20%.

"Faktor makanan dan persekitaran lebih dominan dalam menentukan ketinggian anak dalam jangka panjang, bahkan faktor genetik. Contohnya, ketinggian rata-rata orang Jepun ketika mereka menjajah Indonesia hanya 158 cm. Saat ini, tinggi pria muda di Jepang adalah 172 cm, ”jelas Herdinsyah.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa minum susu pada kanak-kanak sekolah berusia 7-8 tahun sebanyak 2 gelas sehari selama 6 bulan mengurangkan risikonya kurang berat badan. Kanak-kanak berumur 1-12 tahun yang biasanya minum susu, mempunyai status pertumbuhan yang lebih baik, vitamin A dan D.

3. Remaja dan Orang Dewasa

Susu sering dikhabarkan sebagai minuman yang menyebabkan lemak. Walaupun hasil analisis beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan susu (baik lemak penuh atau rendah lemak) tidak dikaitkan dengan penyakit jantung koronari.

Penggunaan susu total dan susu rendah (200 gram / hari) juga terbukti dapat mengurangkan risiko diabetes jenis 2 4% dan 8% strok.

Manfaat susu yang paling dikenali untuk orang dewasa adalah bahawa ia mencegah osteopenia dan osteoporosis. Selain itu, hasil penyelidikan di Indonesia terhadap lebih dari 65.000 orang di 23 provinsi menunjukkan kes osteoporosis di bandar mencapai 10.3% dan kes osteopenia 42.0%.

4. Atlet

Atlet adalah salah satu profesion yang benar-benar mendapat manfaat daripada susu. Seperti pengalaman yang dikongsi oleh legenda badminton dunia, Susy Susanti dan Alan Budikusuma.

“Sejak kecil saya selalu disuruh minum susu setiap hari. Kesannya dirasakan bukan hanya tenaga yang kuat tetapi daya tahan ketika atlet meningkat. Sudah terbukti bahawa walaupun anda harus berlatih dengan tekun hingga 6-8 jam sehari dalam seminggu, anda dapat sembuh dengan cepat dan jarang jatuh sakit, ”kata Alan.

Baca juga: Bukti Ilmiah Menembusi 5 Mitos Di Sekitar Susu!